Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σε κλίμα ανησυχίας για τις συνεχιζόμενες αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,64% στις 284,63 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημείωσε πτώση 0,83%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 ολοκλήρωσε στο -1%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,97%, ο γερμανικός DAX έχασε 0,67%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 έκλεισε στο -1,05%.
Απώλειες 0,82% σημείωσε ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,07% υποχώρησε ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI σημείωσε μικρά κέρδη 0,13%.
Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -0,28% και τον Micex στο -1,09%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE σημείωσε βουτιά 4,20%.
Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό 28 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στο 2,4%, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει πόσο διάστημα θα κρατήσει τα επιτόκια στο ίδιο επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Το μέγεθος αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη στους συμμετέχοντες των αγορών, καθώς βρίσκεται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.
Πτώση στο 9,9% από 10% το Δεκέμβριο σημείωσε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 72.000 στις 17 χώρες του μπλοκ σύμφωνα με την Eurostat.
Εξάλλου, με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα περίπου 11 ετών επιταχύνθηκε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, οδηγούμενη από την ανάπτυξη-ρεκόρ που σημειώθηκε στη Γερμανία, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία δημοσκόπησης της Markit.
Παρά το γεγονός ότι η δημοσκόπηση έδειξε πως παρουσιάζεται ανάπτυξη σε μικρότερα κράτη της ζώνης του ευρώ, έδειξε επίσης, αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, με τα κόστη εισαγωγών και εξαγωγών να ενισχύονται.
capital.gr