που θα καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε σήμερα την πρόσκληση χρηματοδότησης των σχετικών έργων προς τον δήμο Αγίου Ευστρατίου, ο προϋπολογισμός των οποίων διαμορφώνεται σε 8,9 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει:
1. Έργα Ανανεώσιμων Πηγών και αποθήκευσης ενέργειας: Εγκατάσταση στο νησί ανεμογεννητριών ισχύος 500 κιλοβάτ και φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 κιλοβάτ, σε συνδυασμό με μονάδες αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται σε συσσωρευτές και σε μορφή υδρογόνου.
2. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας σε δημόσια κτίρια.
3. Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας βασισμένες σε φωτοβολταϊκά και κυψέλες καυσίμου σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού, οι οποίες δεν έχουν σήμερα πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.
4. Έργα πράσινων μεταφορών (ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού. Θα εγκατασταθεί στο νησί σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο ο οποίος θα είναι και ο πρώτος αντίστοιχος σταθμός που υλοποιείται στην Ελλάδα.
5. Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.
Σε πρώτο στάδιο, ο στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ θα αγγίξει το ποσοστό του 85%, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και θα αναπτυχθούν έξυπνα δίκτυα, με στόχο την επίτευξη ποσοστού της τάξης του 100%. Το έργο είχε προαναγγελθεί τον Μάρτιο του 2009 και δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση της παροχής ηλεκτρισμού στους κατοίκους του Άι Στράτη, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την ολοκλήρωση των έργων, ώστε να τροφοδοτούνται από αξιόπιστο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ο Άι Στράτης, όντας το πρώτο μη διασυνδεδεμένο νησί της Ευρώπης με τόσο υψηλό ποσοστό διείσδυσης πράσινης ενέργειας, θα αποτελέσει υπόδειγμα για το "πρασίνισμα" όλων των ελληνικών νησιών. Επιπλέον, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην υλοποίηση ολοκληρωμένων νησιωτικών συστημάτων με υψηλότατα ποσοστά διείσδυσης ΑΠΕ αλλά και εφαρμογές μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και "πράσινων" μεταφορών», σημειώνει το ΥΠΕΚΑ και προσθέτει:
«Με την ολοκλήρωση του έργου, ο φορέας διαχείρισης θα είναι οικονομικά βιώσιμος, με ίδιους πόρους που θα προέρχονται κυρίως από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού, καθιστώντας τον Άι Στράτη ένα ‘’ανοιχτό εργαστήριο’’ δοκιμών και ανάπτυξης ελληνικής τεχνογνωσίας στους τομείς της πράσινης ενέργειας και οικολογίας με παγκόσμια αναφορά».
real.gr