tromaktiko: Τι να περιμένουμε απο την Καθαρά Δευτέρα;

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Τι να περιμένουμε απο την Καθαρά Δευτέρα;



Ουσιαστικά η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει απο τα μεσάνυχτα της Κυριακής και προς τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας και...
θα επηρεάσει αρχικά τα Βορειότερα τμήματα της επικράτειας. Λέγοντας αυτό, εννοώ οτι την Δευτέρα το μεσημέρι αρκετό κρύο θα επικρατεί σε όλα τα τμήματα της χώρας απο το ύψος της Λαμιάς και βορειότερα. Ενδεικτικά σας αναφέρω οτι οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν την Δευτέρα το μεσημέρι, θα έχουν ως εξής : Δυτική/Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 4-5 βαθμοί, υπόλοιπα Βόρεια 6-7, Λαμία 7, ενω την ίδια ώρα στην Αθήνα ο υδράργυρος θα δείχνει το πολύ 10-11 βαθμούς αντίστοιχα. Οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται απο το πρωί σε πολλές ορεινές και ημιορινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας, με ιδιαίτερη ένταση βέβαια σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεντρική Στερεά αλλά και στη Θράκη. Το βράδυ της Κ.Δευτέρας ενδεχομένως να χιονίσει ασθενώς και στην Θεσσαλονίκη, ενω στα γύρω ορεινά του νομού ίσως εκδηλωθούν χιονοπτώσεις λίγο εντονότερες. Δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να σημειώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις στον νομό Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη 8 Μαρτίου θα συνεχιστεί η πτώση της θερμοκρασίας και θα γίνει αισθητή η παγωνιά σε ολόκληρη σχεδόν της χώρα, πλήν των περιοχών του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου. Ως ένδειξη αυτής της μεγάλης πτώσης του υδραργύρου, θα σας πω οτι στην Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 0-1 βαθμούς, ενω σε περιοχές που συνορεύουν με τα Ελληνο-Βουργαρικά σύνορα η θερμοκρασία θα παραμείνει κάτω απο τους 0 βαθμούς καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας..!! Σε όλες τις περιοχές απο την Κεντρική Στερεά και βορειότερα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα αγγίξει μόλις τους 2-3 βαθμούς, ενω την ίδια ώρα στην Αθήνα θα φτάσει τους 6-7, αλλά στα Βόρεια προάστια θα είναι κατά 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Την Τρίτη αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς (Κεντρικής και Ανατολικής περισότερο), της Πελοποννήσου, της Εύβοιας αλλά ακόμα και των Σποράδων(ίσως και των Κυκλάδων η των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου). Σαφέστατα θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινές περιοχές των προαναφερόμενων τμημάτων, σε υψόμετρα των οποίων δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη.

Όπως όλα δείχνουν η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή και την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ενω απο πλευράς χιονοπτώσεων, το χρονικό διάστημα απο την Τρίτη το βράδυ μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα θα είναι το διάστημα όπου θα σημειωθούν οι περισσότερες χιονοπτώσεις κυρίως πάντα στα Ανατολικά προσήνεμα της χώρας. Την Τετάρτη ειδικά μέχρι και το μεσημέρι θα χιονίσει στις νοτιότερες περιοχές των Ανατολικών προσηνέμων και απο το απόγευμα προς βραδάκι φαίνεται να υπάρχξει σχετική βελτίωση ως προς τις χιονοπτώσεις διότι το κρύο θα παραμείνει και για ενα με δυο 24 ωρα ακόμη...

Θέλω να διευκρινήσω σε αυτό το σημείο οτι επειδή η παραπάνω πρόγνωση είναι μεσοπρόθεσμη, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε κάποια απο τα παραπάνω και γιαυτό θα σας ενημερώνω κυρίως και για τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων τις επόμενες ημέρες.

Με εκτίμηση,

Καλλιάνος Ιωάννης
Μαθηματικός - Μετεωρολόγος Παρ. Ε.Μ.Υ
MSc Industrial Mathematics - Εφαρμ. Μαθηματικά
MSc Telecommunications - Τηλεπικοινωνίες
Προσωπικό blog : www.kairos1.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!