tromaktiko: Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη αποφάσισε ο ΟΗΕ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη αποφάσισε ο ΟΗΕ



Σε συνεδρίαση του την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε, με 10 ψήφους υπέρ, την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων και τη “λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων με στόχο την προστασία του άμαχου πληθυσμού”. Η Ρωσία και η Κίνα, που συχνά αντιτίθενται στη χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον μια “κυρίαρχης” χώρας -καθώς πιστεύουν ότι δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο- αν και είχαν τη δυνατότητα να θέσουν βέτο κατά της απόφασης, απείχαν από την ψηφοφορία, όπως ανάλογα έπραξαν η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία.

Πριν την ιστορική απόφαση, πληροφορίες του BBC ανέφεραν ότι, αν το ψήφισμα εγκρινόταν, οι επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους θα ήταν εφικτό να ξεκινήσουν εντός ολίγων ωρών, από βρετανικά και γαλλικά μαχητικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, στην πρώτη φάση των αεροπορικών επιχειρήσεων, δε θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, ενώ υλικοτεχνική υποστήριξη θα προσφέρουν αραβικές συμμαχικές χώρες.

Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, πυροβολισμούς στον αέρα και πυροτεχνήματα από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Βεγγάζη, στην οποία βρίσκονται οχυρωμένοι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ενώ από την πλευρά του ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε την απόφαση του ΟΗΕ.

“Απειλεί την ενότητα”

Εισάγοντας το ψήφισμα, που κατατέθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λίβανο και τις ΗΠΑ για συζήτηση στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Alain Juppe, ανέφερε ότι: “Τις τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη, ο συνταγματάρχης Καντάφι έχει απολέσει τη στήριξη του λαού του, εναντίον του οποίου εξαπολύει επιθέσεις. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε σε αυτόν τον πολεμοχαρή αρχηγό να συνεχίσει το “έργο” του και να εγκαταλείψουμε στο έλεος του, τους πολίτες αυτής της χώρας. Πρέπει να αναλάβουμε δράση πριν να είναι αργά".

Αντίθετα, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Khaled Kaaim, δήλωσε ότι το εν λόγω ψήφισμα ισοδυναμεί με "πρόσκληση προς τους Λίβυους να ξεκινήσουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse.

"Το ψήφισμα αυτό αναδεικνύει την επιθετικότητα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα και τη σταθερότητα της χώρας", φέρεται να δήλωσε.

Τα σημαντικότερα στοιχεία του ψηφίσματος

Σύμφωνα με το σχέδιο του ψηφίσματος η απόφαση για επέμβαση:

* Επιβάλλει την απαγόρευση όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύη, πλην των αεροπλάνων ανθρωπιστικής και ιατρικής βοηθείας.

* Εξουσιοδοτεί τα κράτη-μέλη να "λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα" για την "προστασία των αμάχων και των κατοικημένων περιοχών που απειλούνται από επιθέσεις".

* Δεν περιλαμβάνει στρατό κατοχής.

* Αναβαθμίζει το εμπάργκο όπλων καλώντας όλα τα κράτη-μέλη "σε επιθεωρήσεις όλων των πλοίων και αεροσκαφών που προέρχονται ή έχουν ως προορισμό τη Λιβύη και βρίσκονται εντός των συνόρων τους".

* Διευρύνει τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για να συμπεριλάβει τη λιβυκή Αρχή Επενδύσεων, την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύη, μεταξύ άλλων.

Έληξε το τελεσίγραφο Καντάφι στη Βεγγάζη

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης ο στρατός της Λιβύης έστειλε τελεσίγραφο, στους κατοίκους της Βεγγάζης, που βρίσκεται ακόμα υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, με το οποίο, τους έδινε χρονικό περιθώριο μέχρι τα μεσάνυχτα, για να απομακρυνθούν από τις τοποθεσίες που βρίσκονται οι δυνάμεις των ανταρτών, αλλά και από τα μέρη που υπάρχει συγκεντρωμένο πολεμικό υλικό.

Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην οθόνη του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, Αλ-Λίμπια και απευθυνόταν στους κατοίκους της πόλης στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναφερόταν ότι, “ο στρατός έρχεται" για να σας βοηθήσει και να εκκαθαρίσει την πόλη σας από τις ένοπλες συμμορίες".

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, λίγο πριν από την ψηφοφορία του ΟΗΕ την Πέμπτη, αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούγονταν στη Βεγγάζη, έχοντας ως βασικό στόχο το αεροδρόμιο στη Benina.

Παράλληλα δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επιτέθηκαν κατά της πόλης Ajdabiya, που αποτελεί βασικό στόχο πριν τη γενικευμένη επίθεση στην Βεγγάζη, αλλά οι αντάρτες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση με τανκς, πυρά πυροβολικού και επιθέσεις με ελικόπτερο, αποκρούοντας την επίθεση.

Εξάλλου, η λιβυκή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η πόλη της Misrata βρίσκεται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, γεγονός που διέψευσαν εξεγερμένοι μαχητές και κάτοικοι της πόλης σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Jana, ο στρατός του Καντάφι θα αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και “να επωφεληθούν της απόφασης για γενική αμνηστία".

Απειλεί με επιθέσεις στη Μεσόγειο

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση της, η λιβυκή στρατιωτική ηγεσία προειδοποίησε, τη διεθνή κοινότητα μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ότι σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της χώρας, θα θέσουν σε κίνδυνο το σύνολο της ναυτιλίας και των αεροπορικών συγκοινωνιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, κρατική τηλεόραση ανέφερε.

"Όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές δραστηριότητες θα αποτελέσουν στόχο για την αντεπίθεση της Λιβύης. Η Μεσόγειος Θάλασσα θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα”, ανέφερε το ανακοινωθέν.

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!