Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει αναβρασμός με τα υψηλά δίδακτρα των πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση έθεσε πλαφόν στην ανώτερη τιμή διδάκτρων τις 9,000 λίρες και τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια έσπευσαν να διευκρινίσουν πως οι τιμές στα δίδακτρά τους θα είναι ακριβώς σε αυτό το όριο!
Τα υψηλά δίδακτρα αναμένεται να ξεσηκώσουν διαμαρτυρίες στους πολίτες και οι συνέπειες είναι αρκετές.
Οι περισσότεροι φοιτητές δανείζονται για να σπουδάσουν και με τόσο υψηλά δίδακτρα είναι σχεδόν αδύνατο να αποπληρώσουν τα δάνεια. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες ο μέσος φοιτητής αρχίζει την αποπληρωμή του δανείου από τη στιγμή που θα εξασφαλίσει εισόδημα 21,000 λιρών.
Η «κλίκα» των πανεπιστημίων που ανακοίνωσε πως τα δίδακτρα θα κινηθούν στο ανώτερο όριο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Oxford, Cambridge, Essex, Exeter, Surrey, Imperial College, Aston, Warwick, Manchester, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα κολέγια.
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το συγκεκριμένο κλίμα σκέφτεται σοβαρά να δώσει επιπλέον κίνητρα σε όσα ιδρύματα διατηρήσουν τα δίδακτρα σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανώτατο όριο φοιτητών για κάθε πανεπιστήμιο και η κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό φοιτητών σε όσα ιδρύματα έχουν χαμηλά δίδακτρα.
Τα συμπεράσματα – ερωτήσεις – ανησυχίες που προκύπτουν από μια τέτοια κίνηση είναι διάφορα και ενδιαφέροντα.
- Αντικατοπτρίζουν τα δίδακτρα το επίπεδο διδασκαλίας;
- Μπορεί να διατηρηθεί υψηλό επίπεδο διδασκαλίας σε πανεπιστήμια με μεγάλο αριθμό φοιτητών;
- Υπάρχει η πιθανότητα δημιουργία πανεπιστημίων δύο ή και περισσότερων ταχυτήτων;
Αρκετοί πολιτικοί στη Μεγάλη Βρετανία κατακρίνουν πλέον τη βιασύνη της κυβέρνησης για μια τόσο απότομη μεταρρύθμιση στον εκπαιδευτικό τομέα.
http://www.edugate.gr/epikairotita/ti-ginetai-me-ta-didaktra-ton-panepistimion-sti-m-bretania