tromaktiko: Καποια ερωτήματα για την οικονομία

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Καποια ερωτήματα για την οικονομία



Ακούω και εγώ και ενημερώνομαι για όλα όσα γίνονται. Διαβάζω μπλογκς ,άρθρα κλπ. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότεροι έχουμε άγνοια για ότι γίνεται....
Δεν ξέρουμε τι να πρωτοπιστέψουμε.Για αυτό ήθελα κάποιος που γνωρίζει καλά οικονομικά αλλά και νομικά θέματα να με διαφωτίσει σε κάποια πράγματα.

Άκουσα πρόσφατα οικονομολόγους να λένε ότι είναι ψέμα ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο δεν θα είχαμε να φάμε.Το ελληνικό κράτος μπορεί να είναι χάλια αλλά πρόβλημα για τη πληρωμή μισθών και συντάξεων ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει.Το συνολικό ποσό είναι γύρω στα 22 δις το χρόνο.Τα λεφτά απο το ΔΝΤ και την Ε.Ε. πάνε όλα στους δανειστές.Τι γίνεται εδώ ρε παιδιά μας δουλεύουν.Τι ισχύει τελικά;

Πάμε τώρα στο πιο σημαντικό.Πριν προσφύγει η χώρα στο ΔΝΤ λέγεται απο πολλούς ότι έπρεπε να είχαμε κάνει στάση πληρωμών.Στάση πληρωμών στα ομόλογα του δημοσίου.Θα αρνιόμασταν να πληρώσουμε στην ουσία τους ιδιώτες δανειστές,τους ομολογιούχους.Αν το κάναμε αυτό θα υπήρχε πρόβλημα με τις καταθέσεις; Πολλοί ειδικοί λένε ότι δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα.Τότε έπρεπε να γίνει η διαπραγμάτευση αφού οι δανειστές δεν είχαν τίποτα στα χέρια τους.Εδω είναι που πολλοί κατηγορούν τη κυβέρνηση γιατί παρέδωσε τα πάντα αμαχητί.Εξάλλου αυτοί στην ουσία ήταν τζογαδόροι και όχι δανειστές περιμένοντας κέρδη.Τοκογλύφοι ήταν κοινοί απατεώνες.Και ένας πρωτοετής της νομικής γνωρίζει ότι τέτοιοι ιδιώτες δεν έχουν έννομο δικαίωμα απέναντι σε κράτος.Μία χώρα έχει πάντα το πλεονέκτημα λόγω της κυριαρχίας της(διεθνές κεκτημένο).Μάλιστα όλες οι διαπραγματεύσεις θα γινόντουσαν με βάση το Ελληνικό δίκαιο και μας συνέφερε πολύ.


Ο ΓΑΠ έκανε το ακριβώς αντίθετο.Υπέγραψε το μνημόνιο έχασε η χώρα οικιοθελώς την κυριαρχία της και ουσιαστικά αναγνώρισε κα τμήμα του χρέους που είναι παράνομο(δάνεια που δεν πήγαιναν για παραγωγικούς σκοπούς).Μάλιστα τώρα οι ιδιώτες δανειστές εκεί που ήταν ακάλυπτοι και κινδύνευαν να τα χάσουν όλα εξασφάλισαν τα χρήματά τους.Έχουν επίσης και δικαίωμα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση τώρα γίνεται με βάση το Αγγλικό δίκαιο και είναι πιο δύσκολα.Κάνουμε θυσίες άλλά το χρέος πάλι αυξάνεται.Το χειρότερο όλ! ων είναι εκτός του ότι αυξάνεται τώρα θα έχουμε απέναντί μας αντι για ακάλυπτους ιδιώτες ,κράτη και λαούς.Έγινε δηλαδή μετακύλιση του χρέους.Δηλαδή για να καταλάβω τώρα δανειζόμαστε απο λαούς για να ξεπληρώνουμε τοκογλύφους; Το κράτος της Γερμανίας π.χ δίνει λεφτά για ξεπληρωθούν ιδιωτικές τράπεζες; Εδώ μιλάμε για τρέλα.Πάντως αν ισχύει αυτό και αν όντως μπορούσαμε να απορρίψουμε μέρος τους χρέους προ μνημονίου χωρίς μεγάλο κόστος τι να πει κανείς.Μιλάμε για εθνική προδοσία.


Τέλος να ρωτήσω το εξής.Η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί απο μόνη της να ανόιξει όλα τα βιβλία του χρέους; Να παρέμβει στο γενικό λογιστήριο και να γίνει λογιστικός έλεγχος.Να δούμε ποιό είναι το πραγματικό και ποιό το τοκολγυφικό χρέος.Έχει το δικαίωμα η δικαιοσύνη απο μόνη της ή θέλει και συγκατάθεση της κυβέρνησης; Αν γίνει αυτό βέβαια θα μας λυθεί και η απορία στο ποιοί τα φάγανε.Και φυσικά θα μπούν πολλοί στη φυλακή.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!