Συνολικά υπάρχουν στη χώρα μας 1.000.000 νεφροπαθείς (το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας). Εξ αυτών, οι 13.000 είναι τελικού σταδίου όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Καραγκιόζης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Μέχρι να βρεθεί το μόσχευμα και να έρθει η ώρα της μεταμόσχευσης (που εξασφαλίζει άλλα 10 χρόνια ζωής), οι Έλληνες νεφροπαθείς αναγκάζονται να ζουν με χαμηλή ποιότητα ζωής - με άγχος, κατάθλιψη και μελαγχολία. Πάντως το 2010 έγιναν μόλις 135 μεταμοσχεύσεις και ο κ. Καραγκιόζης διευκρινίζει ότι οι γραφειοκρατικές και διεκπεραιωτικές διαδικασίες καθιστούν τη διοίκηση του ΕΟΜ ανίκανη και ανεπαρκή στη διαχείριση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τον νεφρολόγο Γιώργο Βεργούλα, διοικητή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ευθύνονται σήμερα σχεδόν για το 70% των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.
Πολλοί ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) παρουσιάζουν καρδιαγγειακά προβλήματα (που αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου τους), ενώ η ύπαρξη παραγόντων κινδύνου ευθύνεται για το περίπου 50% των καρδιαγγειακών επιπλοκών των ασθενών που βρίσκονται στην αιμοκάθαρση. Πάντως για τον καθορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου αρκούν 2 εξετάσεις, γενική ούρων και κρεατίνης.
Όσο για τη διαβητική νεφροπάθεια, το 25-30% των νεφροπαθών τελικού σταδίου πάσχουν και από σακχαρώδη διαβήτη.
real.gr