tromaktiko: «Φωτιές» άναψε το βέτο Χριστόφια

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

«Φωτιές» άναψε το βέτο Χριστόφια



Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, άσκησε βέτο στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που τον...
 καλούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Το γεγονός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, τα οποία θα μελετήσουν σε αυριανή συνάντηση των αρχηγών τους πώς θα αντιδράσουν στην ενέργεια του προέδρου.

Ο κ. Χριστόφιας επέλεξε να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια συνταγματική πρόνοια που δίνει χωριστό δικαίωμα βέτο στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και που είχε περιληφθεί στο Σύνταγμα ως μέσο προστασίας είτε της ελληνοκυπριακής είτε της τουρκοκυπριακής κοινότητας από πιθανές αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε πρόσθετες επικρίσεις για τη χρήση της πρόνοιας αυτής του Συντάγματος, αντί της συνήθους πρακτικής παραπομπής του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να αποφανθεί κατά πόσο η απόφαση είναι συνταγματική ή όχι. Επίσης, πυροδότησε νέα κομματική αντιπαράθεση.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ υποστηρίζουν ότι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι απλό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, και όχι οργανισμός ή συμμαχία στην οποία μετέχουν η Ελλάδα και η Τουρκία, και συνεπώς η Βουλή δεν έχει δικαίωμα, με βάση το Σύνταγμα, να αποφασίζει για συμμετοχή σ’ αυτό.

Η απόφαση του προέδρου διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Στη λακωνική επιστολή του ο κ. Χριστόφιας αναφέρει απλώς ότι ασκεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας με βάση το άρθρο 51 (α) του Συντάγματος.

Έντονες αντιδράσεις από το ΔΗΣΥ, στήριξη από το ΑΚΕΛ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χρίστος Πουργουρίδης, που είχε την πρωτοβουλία υποβολής της πρότασης στη Βουλή, δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου συνιστά πρόκληση για τη Βουλή.

Είπε ότι η ενέργεια του προέδρου να μη δώσει καμιά αιτιολογία για την άσκηση βέτο, συνιστά αλαζονεία εκ μέρους του και γι’ αυτό η Βουλή δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

«Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη Βουλή και αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο» είπε ο κ. Πουργουρίδης.

Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι αυθαίρετα και αλαζονικά συμπεριφέρθηκε η πλειοψηφία στη Βουλή, γιατί «ενώ οι βουλευτές αναγνωρίζουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να μην λάβουν υπ' όψιν τη θέση του γενικού εισαγγελέα, δεν αναγνωρίζουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το δικαίωμα να αντιδράσει».

Είπε, επίσης, ότι για πρώτη φορά η Βουλή πήρε απόφαση να επιβάλει χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γι' αυτό και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε για πρώτη φορά το δικαίωμα του βέτο.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αντιταχθεί σε υποβολή προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο από τη Βουλή εναντίον της άσκησης του βέτο από τον κ. Χριστόφια.

Είπε ότι το δικαίωμα βέτο απορρέει από το Σύνταγμα και ότι ο πρόεδρος, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, ορθώς ενήργησε.

Κατηγόρησε τα άλλα κόμματα ότι δημιούργησαν πολιτειακή κρίση επιχειρώντας συνταγματική εκτροπή, δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται από τον πρόεδρο.

Στάση αναμονής από το Δημοκρατικό Κόμμα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι η Βουλή θα αντιδράσει συλλογικά στην απόφαση και ο τρόπος θα αποφασισθεί στην αυριανή εβδομαδιαία συνάντηση των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να ασκήσει βέτο και δεν παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να αποφανθεί κατά πόσον πρόκειται για εκτροπή από το Σύνταγμα.

«Ουσιαστικά, ο πρόεδρος προτίμησε να ασκήσει ένα δικαίωμα που επί χρόνια δεν είχε ασκηθεί, για να αναγκάσει τη Βουλή να πάει εκείνη στο Ανώτατο Δικαστήριο» είπε ο κ. Αγγελίδης.

Πάντως, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι να αντιμετωπισθεί το θέμα ως καθαρά πολιτικό και η άλλη να επιζητηθεί ξεκαθάρισμα μέσα από τις διαδικασίες που το Σύνταγμα παρέχει στη Βουλή, δηλαδή προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται ήδη σε έντονη αντιπαράθεση με το συγκυβερνών κόμμα του ΑΚΕΛ, καθώς και με τον ίδιο τον πρόεδρο, με αφορμή τη σύμπραξή του στην υπερψήφιση της απόφασης από τη Βουλή.

Επικρίσεις και από τους Οικολόγους

Το μονοεδρικό κόμμα των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, που για καθαρά τυπικούς λόγους είχε τηρήσει αποχή κατά τη ψηφοφορία, επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για το βέτο.

Σε ανακοίνωσή του εκφράζει λύπη, γιατί με ευθύνη του προέδρου και των κομμάτων το εσωτερικό μέτωπο γίνεται «σκόνη και θρύψαλα, για ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας», το οποίο διχάζει τον λαό και προκαλεί «μέγιστη φθορά στην υπόθεση της Κύπρου».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!