tromaktiko: Ερώτηση για κομματική επιλογή στο ΔΣ του ΝΑΤ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ερώτηση για κομματική επιλογή στο ΔΣ του ΝΑΤ



Προς Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ιωάννη Διαμαντίδη.
Θέμα: Κομματική επιλογή για το ΔΣ του ΝΑΤ.
Κύριε Υπουργέ,
Πολλά έχουμε ακούσει από την αρχή της διακυβέρνησης της πατρίδας μας από το Πα.Σο.
Κ σχετικά με το υποτιθέμενο όραμά σας για απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Ωστόσο καθημερινά έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις οι οποίες διαψεύδουν τις μεγαλόστομες εξαγγελίες σας, όπως το ακόλουθο συμβάν.
Συγκεκριμένα, στις 7/7/2010 (αρ. πρωτ.: 5214.2/14/10) ζητήθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να υποδείξουν οι Ενώσεις Συνταξιούχων τρεις (3) εκπροσώπους τους, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Α.Τ, η θητεία του οποίου έληγε την 14-9-2010, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Κωδικοποιημένου με το Π.Δ. 913/78 Νόμου 792/78 (Α’ 220).
Οι εμπλεκόμενες ενώσεις ήταν οι παρακάτω:
- Πανελλήνια Ένωση Συντ/χων Μηχανικών Ε.Ν.
- Πανελλήνια Ένωση Αναπήρων Ν.Α.Τ και Προστατευόμενων Φυματικών.
- Πανελλήνια Ένωση Συντ/χων Πλοιάρχων Πάσης Τάξεως.
- Πανελλήνια Ένωση Συντ/χων Ραδ/των-Ραδιοηλεκτρονικών Αξ/κών Ε.Ν.
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντ/χων Αξιωματικών Ε.Ν.

Από αυτούς όφειλε (Ν. 792/1978, άρθρο 4) η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας να ορίσει ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ν.Α.Τ.
Τόσο το γράμμα, όσο και το πνεύμα του ανωτέρω νόμου είναι σαφές σχετικά με την υποχρέωση του Υπουργού να επιλέξει πρόσωπα εκ των προταθέντων από τις Ενώσεις. Παραβίαση αυτής της υποχρέωσης συνιστά ζήτημα νομιμότητας του διορισμού.
Ωστόσο, κ. Υπουργέ, ορίσατε κατά παράβαση του αναφερθέντος νόμου ως εκπρόσωπο των Συνταξιούχων Ναυτικών, τον κ. Μ.Γ., ο οποίος, όπως καλά γνωρίζετε και έχετε ενημερωθεί σχετικά, δεν προτάθηκε από κανένα από τα αναφερθέντα σωματεία, οπότε ο διορισμός του είναι καθαρά προσωπική σας επιλογή και έκνομος.
Μάλιστα το παράλογο έγκειται στην απάντηση (αρ. πρωτ.: 6611/112, 2-3-2011) την οποία δώσατε σε αντίστοιχη ερώτησή μας, όπου επικαλείστε ότι για το ΔΣ του ΝΑΤ ζητήσατε εκπρόσωπο και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Ναυτικών, κάτι το οποίο είναι απόλυτα ψευδές.
Διότι, κύριε Υπουργέ, ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος δεν περιλαμβάνεται στους παραλήπτες της αναφερθείσας επιστολής (αρ. πρωτ.: 5214.2/14/10, 7-7-2010). Προφανώς, λοιπόν, αναφέρεστε σε αντίστοιχη επιστολή η οποία εστάλη την ίδια ημέρα για τη συγκρότηση του ΔΣ του Οίκου Ναύτου και όχι του ΝΑΤ (5214.8/06/10, 7-7-2010), όπου εκτός των παραπάνω παραληπτών, περιλαμβάνονται οι:
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ.
- Ένωση Συνταξιούχων Ε.Ν. Αθηνών.

Επομένως, το επιχείρημα σας ότι όλα είναι νόμιμα, καταρρέει σα χάρτινος πύργος, ενώ οι απορίες μας παραμένουν αναφορικά με την επιλογή του Μ.Γ στο ΔΣ του ΝΑΤ, τη στιγμή μάλιστα που έχετε προ πολλού ενημερωθεί και αντιμετωπίζετε πληθώρα αντιδράσεων για αυτή σας την αυθαιρεσία, όπως άλλωστε πρόσφατα συνέβη από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (επιστολή προς Γ. Διαμαντίδη, αρ. πρωτ. 962ΓΧ/ΙΣ/ΜΣ, 25-2-2011).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ισχύει ότι η επιλογή του εν λόγω εκπροσώπου είναι έκνομη και ότι τα κριτήρια της επιλογής του είναι καθαρά κομματικού χαρακτήρα;
- Ενώ έχετε εδώ και καιρό γνώση του συμβάντος, καθώς έχουν οι Ενώσεις επικοινωνήσει μαζί σας, γιατί ακόμη δεν έχετε επιληφθεί του θέματος;
- Η παραπληροφόρηση την οποία λάβαμε, αποτελεί προϊόν λάθους ή εσκεμμένου ψεύδους;


Οι ερωτών βουλευτής,
Γιάννης Πλακιωτάκης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!