tromaktiko: Μαρτυρία σοκ ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τη δολοφονία Χατζηκωστή

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Μαρτυρία σοκ ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τη δολοφονία Χατζηκωστή



Τη συγκλονιστική στιχομυθία μεταξύ του Γρηγόρη Ξενοφώντος και του Φάνη Χατζηγεωργίου, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, αποκάλυψε χθες ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο Κώστας Προεστός, ο οποίος είχε...
παραλάβει τους δύο κατηγορούμενους από χωράφι του Κυριάκου Κοσιάρη. Σύμφωνα με τον Προεστό, ο Ξενοφώντος φαινόταν συγχυσμένος και κουνούσε το κορμί του συνεχώς μπροστά-πίσω. «Ρε ηρέμησε τζιαι εν να πιάμεν πολλά χρήματα», φέρεται να του είπε ο Φάνος. «Ρε συνειδητοποιάς είντα που έκαμα; Εν φόνο που έκαμα!», απάντησε ο κατηγορούμενος.

Αναγνώρισε τον ΞενοφώντοςΟ Κώστας Προεστός, 38 χρονών, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών και εργάζεται στο Δήμο Στροβόλου. Στις 14 Ιανουαρίου 2010 συνελήφθη για το φόνο του Αντη, αλλά δεν προέκυψε εναντίον του μαρτυρία και αφέθηκε ελεύθερος στις 28 Ιανουαρίου 2010. Στις 24 Ιανουαρίου 2010, έδωσε κατάθεση ότι αναγνωρίζει τον Γρηγόρη Ξενοφώντος. Τον Φάνο Χατζηγεωργίου τον γνωρίζει από τον Ιούνιο του 2009, μετά την απόπειρα φόνου του Κυριάκου Κοσιάρη, όταν ο τελευταίος βρισκόταν στο νοσοκομείο και ο Χατζηγεωργίου επισκεπτόταν τον τραυματία, όπως και ο μάρτυρας. Τον Ανδρέα Γρηγορίου τον γνώρισε τον Ιανουάριο του 2008 και είχαν φιλικές σχέσεις, και κάθε Σάββατο πήγαινε στο κατάστημα του και τον βοηθούσε στο κρεοπωλείο με αντάλλαγμα την παραχώρηση στο μάρτυρα κρέατος για τις ανάγκες της οικογένειας του. Επίσης ο μάρτυρας ζητούσε από τον Γρηγορίου να τον εργοδοτήσει ως «άνδρα ασφάλειας» σε οποιοδήποτε από τα κέντρα διασκέδασης που «προστατεύει».

Η ημέρα του εγκλήματος
Στις 11 Ιανουαρίου 2010 ο μάρτυρας ξύπνησε το μεσημέρι γιατί το βράδυ εργαζόταν στο Δήμο Στροβόλου. Στις 4.45 μ.μ. ήρθε στο σπίτι του ο Φάνος Χατζηγεωργίου και του ζήτησε να του δανείσει το κράνος του γιατί θα πήγαινε -όπως του είπε- κάτω στη Λευκωσία και φοβόταν μήπως τον καταγγείλει η Αστυνομία χωρίς το κράνος. Ο Χατζηγεωργίου οδηγούσε μοτοσυκλέτα. Μετά πήγε στο πρακτορείο στοιχημάτων του Στάθη στην Τσερίου, όπου έμεινε μέχρι τις 7 μ.μ. Στη συνέχεια πήγε σε ταβέρνα στο Ακάκι, όπου παρέλαβε από τον φίλο του Μάριο Ξενοφώντος ένα φάκελο με €6.000. Τα χρήματα αυτά αφορούσαν υπόθεση τοκογλυφίας.

«Ρε, εν φόνον που έκαμα»
Όταν ο μάρτυρας πήρε τα λεφτά, ξεκίνησε για το σπίτι του κουμπάρου του Κυριάκου Κοσιάρη στον Αστρομερίτη, ο οποίος είχε τα γενέθλια του, όμως αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πολύς κόσμος και δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο του. Τηλεφώνησε όμως στον εορτάζοντα και του είπε ότι θα πάει κανένα γυρό στην περιοχή. Πήγε στη νεκρή ζώνη του Αστρομερίτη για να δει αν υπάρχουν λαγοί, να έρθει την επόμενη νύχτα να τους κυνηγήσει, γιατί του άρεσε το λαθροκυνήγι. Μετά από 40 λεπτά του τηλεφώνησε ο Κυριάκος Κοσιάρης και του ζήτησε να μεταβεί στο χωράφι του στην περιοχή γιατί χάλασε η μοτοσυκλέτα -όπως του είπε- του Φάνου Χατζηγεωργίου και να τον μεταφέρει στη Λευκωσία. Όταν ο μάρτυρας έφτασε στο χωράφι του Κοσιάρη, ο Χατζηγεωργίου έτρεξε αμέσως προς το μέρος του ζητώντας του να σβήσει τα φώτα του αυτοκινήτου, όπως και έκανε. Στο χωράφι είδε επίσης τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος κρατούσε με τα δύο του χέρια το κεφάλι του και πήγαινε πάνω-κάτω λέγοντας λόγια ακαταλαβίστικα. Φαινόταν συγχυσμένος, ενώ ο Κοσιάρης και ο Χατζηγεωργίου έσπρωχναν τη μοτοσυκλέτα μέσα σε ένα «κοντέινερ» που υπήρχε στο χωράφι. Στη συνέχεια μπήκαν στο αυτοκίνητο του Προεστού οι Χατζηγεωργίου και Ξενοφώντος, ο οποίος κάθισε στο πίσω κάθισμα και ξεκίνησαν για τη Λευκωσία. Στο δρόμο ο Ξενοφώντος σιγομουρμούριζε και έκανε το κορμί του μπροστά-πίσω. Ηταν ανήσυχος και ο Χατζηγεωργίου του είπε: «Ρε ηρέμησε τζιαι εν να πιάμεν πολλά χρήματα και δεν θα έχουμεν ανάγκη να ξαναδουλέψουμε». Τότε ο Ξενοφώντος απάντησε: «Ρε συνειδητοποιάς είντα που έκαμα; Εν φόνο που έκαμα!».

Κατέβηκαν στο σπίτι του Φάνου«Όταν άκουσα αυτά, είπε ο μάρτυρας, νόμιζα πως πείραξαν κανένα θηροφύλακα μέσα στη νεκρή ζώνη. Είχα την άποψη ότι πήγαν λαθροκυνήγι και έγινε φασαρία. Τους επιβάτες τους κατέβασα στην πολυκατοικία, όπου βρισκόταν το διαμέρισμα του Χατζηγεωργίου στην Ανθούπολη. Στη συνέχεια πήγα στο «Ιπποκράτειο» για να δω τον πρώτο κατηγορούμενο που νοσηλευόταν εκεί μετά τη βομβιστική επίθεση που δέχθηκε. Ο Γρηγορίου ήταν ήρεμος αλλά είχε πόνους.
Δεν πήγα σπίτι μου γιατί σιοκαρίστηκα με αυτά που είχα ακούσει από τον Χατζηγεωργίου και τον Ξενοφώντος, και δεν ήθελα να πάω σπίτι να με δει η σύζυγος μου. Τον Χατζηγεωργίου τον είδα ξανά στις 15 Ιανουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας της προσωποκράτησης μας.
Πριν συλληφθώ, πήγα στον Μάριο Ξενοφώντος που μου έδωσε τις €6.000 και του είπα αν με συλλάβουν για την υπόθεση του Αντη Χατζηκωστή να πει την αλήθεια ότι την ώρα του φόνου βρισκόμουν στο Ακάκι μαζί του.
Φοβήθηκα ότι θα συλληφθώ γιατί τα ΜΜΕ έλεγαν ότι βρέθηκε ένα προστατευτικό γυαλί κράνους μοτοσυκλετιστή στη σκηνή του φόνου».

Τοκογλυφία
Τη στιγμή της σύλληψης του, ο Προεστός είχε ποσό €1.240 στην τσέπη του, ενώ στο τσαντάκι του εντοπίστηκε μετά από έρευνα μια επιταγή ύψους €12.000, χωρίς να υπάρχει όνομα δικαιούχου. «Η επιταγή αυτή, ανέφερε ο μάρτυρας, αφορούσε υπόθεση τοκογλυφίας και ήταν του Κυριάκου Κοσιάρη, αλλά την κρατούσα εγώ. Στην τοκογλυφία δίνεις €10.000 και σε ένα μήνα παίρνεις €12.000». Οσον αφορά για ποσό €10.000 σε μετρητά που βρέθηκε στο σπίτι του, ο Προεστός είπε πως και το ποσό αυτό προοριζόταν για τοκογλυφία.

«Ηθελα να καθαρίσω το όνομα μου»
O μάρτυρας εξεταζόμενος από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχης Ελενα Κλεόπα, είπε πως δεν γνώριζε ότι ο Ανδρέας Γρηγορίου είχε σχέση με την υπόθεση του Αντη Χατζηκωστή. Ακόμα ανέφερε ότι στις 22 Ιανουαρίου 2010 έδωσε θεληματική κατάθεση στην Αστυνομία, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση όταν πληροφορήθηκε ότι ο Φάνος Χατζηγεωργίου είχε μιλήσει. Ηθελα, είπε ο Προεστός, να ξεκαθαρίσω το όνομα μου από αυτή την υπόθεση, γιατί εμένα με χρησιμοποίησαν και στην κατάθεση μου ήθελα να πω την αλήθεια. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι επιδείχθηκε στο μάρτυρα ένα γυαλί προστασίας κράνους μοτοσυκλετιστή που βρέθηκε κοντά στη σκηνή του φόνου και ανέφερε ότι μοιάζει με το δικό του, αυτό που βρισκόταν πάνω στο κράνος που είχε δώσει στον Χατζηγεωργίου.

philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!