tromaktiko: Έμπλεξαντις γραμμές τους στη ΝΔ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Έμπλεξαντις γραμμές τους στη ΝΔ



Αμηχανία και μπάχαλο μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Έμπλεξαν τις γραμμές τους στη Ν.Δ. για το εάν η απόφαση της 111ης Μαρτίου στις Βρυξέλ­λες ήταν καλή ή κακή για τη χώρα.
Το ιδεολογικό - πολιτικό κομφούζιο που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράστη­κε περίτρανα από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και πολλών στελεχών. Δηλώσεις που η μία αναιρούσε την άλλη και δημιουρ­γούσαν στην κοινή γνώμη και ιδιαίτε­ρα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ερω­τήματα για τη θέση της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξε­κίνησαν όταν το περασμένο Σάββατο ο υπεύθυνος τομεάρχης για θέματα οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, χω­ρίς να έχει διαβάσει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου και, βασιζόμενος μόνο στις δημοσιογρα­φικές πληροφορίες, δήλωσε ότι πρό­κειται για θετική εξέλιξη. Μισή ώρα αργότερα όμως στα γραφεία της Συγ-γρού έφτανε το κείμενο των συμπε­ρασμάτων, στο οποίο υπήρχε η αριθμητική αναφορά στα 50 δισ. των ιδιω­τικοποιήσεων και στο ότι η χώρα μας δεσμευόταν να υλοποιήσει το πρόγραμμα πλήρως και ταχύτατα.
Το σημείο αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Σαμαρά, ερχόταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τα όσα πριν από κάποιες μέρες υποστήριζε ασμέ­νως ο πρωθυπουργός και μάλιστα από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να ξεπουλήσει ούτε σπιθα­μή γης».
Η διατύπωση ερμηνεύτηκε από τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. τουλάχιστον ως περίεργη. Έτσι ο Σαμαράς την Κυριακή το απόγευμα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και μί­λησε για περίεργες αποφάσεις και αδιευκρίνιστα σημεία που υπάρχουν στην απόφαση. Ο Χ. Σταϊκούρας απο­δοκιμάστηκε από την καραδεξιά ιστοσελίδα antinews, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης προσπάθησε να ισορροπήσει τα πράγμα­τα και να μην αδειάσει τον καθ' ύλην αρμόδιο για θέματα οικονομίας.
Όμως τη Δευτέρα το πρωί, αφού στη Ν.Δ. είχαν αντιληφθεί ότι επικοι­νωνιακά είχαν υποστεί μια μεγάλη ήτ­τα - εν τω μεταξύ ο Παπανδρέου είχε περάσει τον επικοινωνιακό του στόχο, ενώ οι αγορές και το χρηματιστήριο αντέδρασαν θετικά στην επιμήκυνση του δανείου της τρόικας και την ανα­κοίνωση περί μείωσης του επιτοκίου -, σήμανε συναγερμός.
Σε σύσκεψη που έγινε, στην οποία μετείχαν, εκτός του Σαμαρά, ο οικο­νομολόγος Γ. Μουρμούρας, ο Χ. Σταϊκούρας, ο Χρ. Λαζαρίδης, ο Ν. Μηταράκης, ο Χ. Βάρδας και ο Γ. Μιχελά­κης, είδαν τα πράγματα αλλιώς... Έτσι ο Σαμαράς εμφανίστηκε στο τηλεοπτι­κό του μήνυμα να λέει ότι το αποτέλε­σμα της Συνόδου Κορυφής «επέφερε ανακούφιση στην αποπληρωμή του χρέους των 110 δισ.», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στον Γ.Παπανδρέου.
Ετοιμάζουν τις υποψηφιότητες
Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι παλι­νωδίες ήρθαν να προστεθούν στο νε­φελώδες κλίμα το οποίο υπάρχει στη Ν.Δ., εξ αιτίας κυρίως της ιδεολογικής ταυτότητας, που μέχρι στιγμής δεν μοιάζει ξεκάθαρη.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η αιώνια αντίπαλος του Αντώνη Σαμα­ρά και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη εμ­φανίζεται υπέρμαχος της άποψης ότι το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο 2012-2015 που ο Γ.Παπακωνσταντίνου έχει πει ότι θα φέρει στη Βουλή τον Μάιο, θα πρέπει να επικυρωθεί από 180 βουλευτές.
Συνεργάτες του Σαμαρά λένε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αφού το αρχικό κείμενο ψηφίστηκε με άλλη διαδικασία. Προσθέτουν ωστόσο ότι «ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται» και σπεύ­δουν να στείλουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η υπακοή της Κοινο­βουλευτικής Ομάδας στην απόφαση του προέδρου είναι αυτονόητη. Δί­νουν παράλληλα και μια άλλη διάστα­ση στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλι­ξης. Και πάλι αυτή των εκλογών. Λένε δηλαδή πως, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από το στρατόπε­δο της Ν.Δ., δεν αποκλείεται ο Γ. Παπανδρέου να θέλει να πάει σε εκλογές εάν βλέπει ότι το αμέσως επόμενο δι­άστημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.
Γι' αυτό συνεχίζουν να προετοιμά­ζονται πυρετωδώς στη Ν.Δ. για το εν­δεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το ποι­ους θα βολέψει ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ασφαλείς θέσεις και το ποιους θα αφήσει έξω είναι το μεγάλο ερώτημα.
Το σίγουρο είναι πως στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα έχουν σίγουρα θέση ο στενός του συνεργάτης Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο εκπρόσωπος του κόμ­ματος Γιάννης Μιχελάκης, ενώ ο Φαήλος Κρανιδιώτης δεν αποκλείεται να κατέβει στη Β' Πειραιά.
Ο επί των εξωτερικών θεμάτων συ­νεργάτης του προέδρου Κώστας Αρβανιτόπουλος ενδέχεται να έχει κι αυτός θέση στο επικρατείας, εάν τε­λικά δεν διεκδικήσει μια έδρα στην Α' Πειραιά. Ο Νότης Μηταράκης από τον τομέα της οικονομίας δεν αποκλεί­εται να δοκιμάσει την τύχη του στην Α' Αθήνας, ενώ από το επικοινωνιακό επιτελείο η Βασιλική Τζότζολα ενδέ­χεται να βρεθεί στη δύσκολη Β' Αθή­νας, όπου όμως θα έχει ανταγωνιστή τον γραμματέα συνδικαλισμού Γιάννη Μανώλη.
Άγνωστο είναι το τι θα κάνει ο άλλος στενός συνεργάτης του Σαμαρά και φίλος και συνοδοιπόρος στην Πολιτική Άνοιξη Δημήτρης Σταμάτης. Εάν θα θε­λήσει, δηλαδή, να δοκιμάσει την τύχη του, όπως παλιά, στην Α' Θεσσαλονί­κης ή εάν θα προτιμήσει την ασφάλεια του επικρατείας.
Καραμανλικοί και... άλλοι
Φυσικά ένα μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα κάνει ο Σαμαράς με τους καραμανλικούς. Ο Ευάγγελος Αντώναρος, που είχε βρεθεί στο Κοινοβούλιο από το επικρατείας, λέγεται ότι θα κατέβει στη Β' Αθή­νας, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συνεχίσει στον ασφαλή (;) δρόμο της Α' Αθήνας. Όσο για τους δυο αντιπροέδρους, το σίγουρο είναι ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου στην Α' Αθήνας, ενώ ο Σταύρος Δήμας θα βρεθεί στο επικρα­τείας.
Μεταξύ αυτών που θα έχουν μια θέση στα ψηφοδέλτια είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Βασίλης Κικίλιας, η Φωτεινή Πιπιλή, ενώ ο Δημήτρης Πτωχός, που είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή Ν.Δ., θεωρείται ως ο επικρατέστερος για την πατρίδα του Σαμαρά, τη Μεσσηνία.
Πάντως εκτός του επικρατείας αναμένεται να βρε­θεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρόεδρος δεν αποκλείεται να συνταξιοδοτηθεί, ενώ άλλοι λένε ότι μπορεί να βαδίσει και πάλι στα ασφαλή μονοπάτια της πατρίδας του, της Καρδίτσας.

http://topontiki.gr/article/14901

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!