tromaktiko: Σημαντικά προβλήματα του τομέα υγείας στο Νομό Φλώρινας

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Σημαντικά προβλήματα του τομέα υγείας στο Νομό Φλώρινας



Πολύ σωστά ο κ. Πρόεδρος ανέφερε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, κατά την τουριστική περίοδο. Αλλά, ξέρετε πολύ καλά, ότι ακριτικές περιοχές της χώρας μας...
απ΄ όπου κατάγομαι και εγώ, από τη Φλώρινα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όλο το εικοσιτετράωρο.
Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΕΚΑΒ. Κύριε Πρόεδρε, στη Φλώρινα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Έχει πέντε ή έξι υπαλλήλους οδηγούς, που πρέπει να δουλεύουν εικοσιτετράωρο και ξέρετε πολύ καλά, ότι αυτό δε γίνεται. Επειδή, θα είστε εδώ και θα ακούσετε τα προβλήματα, όταν θα τα αναφέρω στον κύριο Ζηλίδη του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ, που ανήκει το νοσοκομείο της Φλώρινας, θα δείτε ότι όντως δεν μπορεί να μιλάμε για ΕΚΑΒ, σε μια περιοχή όπου το νοσοκομείο έχει τέτοια προβλήματα. Το κέντρο υγείας του Αμυνταίου υπολειτουργεί. Έχουμε και μια απομονωμένη περιοχή, την Πρέσπα και δεν μπορούν να γίνουν αυτά με πέντε ανθρώπους. Εάν δεν βρείτε λύση και επειδή είχε προγραμματιστεί κάποιος διαγωνισμός για πρόσληψη οδηγών, ο οποίος νομίζω σταμάτησε, δεν ξέρω τι θα γίνει και δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για ΕΚΑΒ, καλύτερα να το κλείσουμε, καλύτερα να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Πάντως, σε τέτοιες περιοχές και σε τέτοιες καταστάσεις όπως βρίσκεται σήμερα η Φλώρινα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητική λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ευχαριστώ πολύ.



ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


Αν και δεν είμαι επαγγελματίας στο χώρο της υγείας για να αναφερθώ στο γενικό κλίμα, θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτά που είπε ο κ. Κιλτίδης για τον δείκτη δυσφορίας των πολιτών, το οποίο κάποτε πρέπει να τον αναλύσετε γιατί φτάσαμε εδώ για να δείτε ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Βέβαια η προσπάθεια γίνεται και πολύ καλώς γίνεται. Για να έρθω όμως στα θέματα της περιοχής μου κ. Ζηλίδη και προς εσάς απευθύνομαι, ο διοικητής του νοσοκομείου της Φλώρινας παραιτήθηκε πριν 3,5 μήνες. Η αναπληρώτρια του, η διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας, δεν αντέχει άλλο. Το δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον. Το διοικητικό λειτουργεί με τον αναπληρωτή ή με την αναπληρώτρια και αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί θα αναφέρω μετά και τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν. Ένα πρόβλημα που το έχω συζητήσει με τον υφυπουργό, τον κ.Τιμοσίδη, είναι το οργανόγραμμα. Δεν μπορεί το νοσοκομείο της Φλώρινας να λειτουργήσει με ένα οργανόγραμμα του 1986. Δεν μπορεί να προσλάβει σήμερα νοσηλευτές, επειδή φαίνεται ότι είναι καλυμμένες οι οργανικές θέσεις, παρά τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας και των κενών από άδειες, συνταξιοδοτήσεις κ.τ.λ. Δεν μπορεί να πάρει θέσεις η Φλώρινα γιατί δεν έχει αλλάξει το οργανόγραμμα του 1986 που εξυπηρετούσε βέβαια τις ανάγκες περασμένων δεκαετιών. Η πρόταση για τροποποίηση του οργανογράμματος έγινε το 2006, κάπου χάθηκε στα συρτάρια του υπουργείου, έχω παρακαλέσει και την προηγούμενη διοίκηση και τη σημερινή να βρεθεί επιτέλους και να διεκπεραιωθεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.

Όσον αφορά τους γιατρούς, επειδή εδώ πέρα αναφέρεται, ότι προσλήφθηκαν στη Φλώρινα 23 γιατροί και οι κενές θέσεις είναι 7. Ξέρετε πολύ καλά κύριε Ζηλίδη, ότι από αυτούς τους 23 που αναφέρατε τουλάχιστον 4 με 5 και λίγους λέω δεν έχουν αποδεχτεί ή δεν υπέγραψαν. Να ξεκινήσουμε. Οι παιδίατροι, σήμερα υπηρετεί ένας, όσο υπάρχει ένας παιδίατρος δεν μπορεί να λειτουργήσει η κλινική και βέβαια είναι αλληλένδετη η λειτουργία της κλινικής με την μαιευτική - γυναικολογική στην οποία πήραμε δύο γυναικολόγους αλλά έχουμε πρόβλημα με τις μαίες που δεν μπορούν να κάνουν εφημερία, άρα δεν λειτουργεί ούτε και η μαιευτική. Έχω κάνει και ερώτηση σχετική κι έχω αναφέρει το ακραίο γεγονός, ότι πήγε συμπολίτισσα μας να γεννήσει στο διπλανό κρατίδιο, είναι ανήκουστα πράγματα αυτά, δεν μπορούν να συνεχιστούν. Έχω συζητήσει με τον κ.Τιμοσίδη και όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο είπα να δώσουν μεγαλύτερα μπόνους, μεγαλύτερα κίνητρα για συγκεκριμένες ειδικότητες, για συγκεκριμένες καταστάσεις. Δεν μπορεί να μη λειτουργεί η γυναικολογική κλινική εδώ και δυόμισι χρόνια στη Φλώρινα, να πηγαίνουν στο Μποδοσάκειο οι γυναίκες οι ετοιμόγεννες, να τους διώχνουν από εκεί επειδή είναι υπερπλήρες, δηλαδή κάπου πρέπει να σταματήσει αυτό. Να πάμε στις μαίες, σας είπα προηγουμένως δεν υπάρχουν, οι ίδιες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς, και τώρα που προσλήφθηκαν πάλι γιατροί, ο ένας υπέγραψε και την άλλη μέρα έφυγε, αλλά έχουμε δύο τουλάχιστον, εκεί που δεν είχαμε κανέναν. Πάλι δεν μπορεί να λειτουργήσει η μαιευτική κλινική γιατί δεν υπάρχουν ούτε μαίες, ούτε παιδίατροι για να βοηθήσουν τη γυναικολογική – μαιευτική κλινική. Για το τεχνητό νεφρό έγινε ολόκληρη μάχη, με 35 ασθενείς να παρακολουθούνται, να μπαίνουν στο μηχάνημα κάθε μέρα. Έφυγε η γιατρός, διορίστηκε στη Νάξο, ξέρετε πολύ καλά έγινε ένα σύστημα με αναπληρώσεις και τώρα η συγκεκριμένη γιατρός που είχε και θέση στην Καστοριά πήρε απόσπαση για τη Φλώρινα, δεν μπορεί όμως με 35 νεφροπαθείς να στηριχτούμε μόνο σ' αυτή την απόσπαση. Για τους επόμενους 6 μήνες είμαστε καλυμμένοι αλλά μετά δε ξέρει κανείς τι θα γίνει. Να πούμε για τον ΩΡΛ, για τη μοναδική γιατρό η οποία έφυγε για Λάρισα και τώρα δεν υπάρχει κανένας;

Να πούμε για τις συμβάσεις, ξέρετε πολύ καλά ότι το ποσό των συμβάσεων είναι συγκεκριμένο ενιαίο για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Αν πάρουμε περισσότερες συμβάσεις νοσηλευτικού προσωπικού θα πέσουμε από τις συμβάσεις των γιατρών. Όταν αυξήσεις το ένα που χρειάζεσαι, θα ελαττωθεί το άλλο. Εμείς χρειαζόμαστε και τα δύο. Που θα πάει αυτή η δουλειά; Και βέβαια να πάμε και στις εφημερίες που είπε και ο αντιπρόεδρος, ξέρετε το πρόβλημα της Φλώρινας το γνωρίζει ο κ. Υπουργός, την Παρασκευή είχαμε ξανά έλεγχο κατόπιν εντολής της εισαγγελέως στο νοσοκομείο, γιατί δεν κάνανε ενεργές εφημερίες. Σας είπα πόσες σε κλινικές έχουν από ένα γιατρό ή από δύο, ο νόμος λέει θα κάνουνε πέντε και δύο ετοιμότητας, άρα καταλαβαίνετε ότι καλύπτονται για δέκα μέρες εφημερίες και για είκοσι όχι. Αν δεν βρεθεί λύση σε αυτό, αν δεν βρούμε με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αυτό πως θα λειτουργήσουμε; Και βέβαια και οι γιατροί δεν μπορούν να λειτουργούν με τον εισαγγελέα πάνω από το κεφάλι τους. Κάποτε, όταν επισκέφθηκα τον εισαγγελέα, μου είπε ότι παίρνετε τη θέση των γιατρών, λέω λάθος κάνετε, των πολιτών παίρνω, για τον απλούστατο λόγο ότι αν και γιατροί τηρήσουν το νόμο τα δικαιώματα που τους δίνει ο νόμος, οι πολίτες θα μείνουνε χωρίς γιατρό. Γιατί έτσι όπως είναι η δομή και κλινικές όπως λειτουργούν στη Φλώρινα καμία κλινική δεν μπορεί να έχει εφημερίες πάνω από 15, άρα οι άλλες 15 μέρες τι θα γίνουν;





ΚΑΦΚΑ



Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και το ξέρετε, με το ΚΑΦΚΑ Αμυναταίου, που έγινε τεράστια προσπάθεια, ένα κόσμημα να λειτουργήσει με κλειστό νοσήλιο, και αν όχι κλειστό τουλάχιστον σε 24ωρη βάση, ώστε στο επόμενο στάδιο να λειτουργήσει με κλειστό νοσήλιο. Τώρα έχει αποδιοργανωθεί τελείως, λειτουργεί μόνο τα πρωινά και δεν ξέρω που θα οδηγηθεί. Θέλω να σας καλέσω στη Φλώρινα, να δείτε και το χάλι που αντιμετωπίζει η Πρέσπα, της οποίας ο δρόμος είναι δύσβατος. Γι’ αυτό είπα προηγουμένως και στον Πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β., να δείτε ποια είναι η κατάσταση. Οποιοδήποτε επεισόδιο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, να ξέρετε ότι θα καταλήγει ο ασθενής, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση άμεσης αντιμετώπισης. Δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβει το Ε.Κ.Α.Β., με τα προβλήματα που έχει. Άρα όποιο επεισόδιο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης θα ξέρουμε ότι είναι τελειωμένο.

Ευχαριστώ πολύ. Θα χαρώ πολύ κάποια Δευτέρα να τα συζητήσετε όλα αυτά που σας είπα με τους ιατρούς, οι οποίοι έχουν παράπονα, γιατί ενώ είχατε πει ότι θα έρθετε στη Φλώρινα, πήγατε μόνο μια φορά, όταν αναλάβατε.
 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!