Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μία περιοχή του δήμου, με σκοπό να εφαρμοστεί μελλοντικά ευρύτερα, όχι μόνο σε όλο τον Δήμο Αγλαντζιάς, αλλά και σε άλλους δήμους. Στόχος του προγράμματος είναι να θέσει σε εφαρμογή ένα δικαιότερο σύστημα χρέωσης για τους δημότες και να δώσει κίνητρο στην ανακύκλωση. Το σύστημα αυτό θα μπει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Πώς θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά; Η μέχρι σήμερα πολιτική των δήμων όσον αφορά τη χρέωση για τα τέλη αποκομιδής σκυβάλων, δεν αφορούσε την ποσότητα σκυβάλων του κάθε νοικοκυριού, αλλά άλλα γενικότερα κριτήρια, ανάλογα με την πολιτική του κάθε δήμου. Με αποτέλεσμα το σύστημα αυτό να θεωρείται από κάποιος, κάπως άδικο. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα σκουπίδια έχουν κόστος και για τους δήμους, θα έπρεπε να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα το οποίο θα φάνταζε δικαιότερο για τους δημότες και επιπλέον θα μείωνε και το κόστος για τους δήμους. Για να επιτευχθεί αυτό, θα έπρεπε οι δημότες να αποκτούσαν ένα κίνητρο για μείωση του όγκου των σκυβάλων τους, βρίσκοντας λύση στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Έχοντας παράλληλα υπόψη την αρχή της Ε.Ε. ότι ο ρυπαίνων πληρώνει, ο Δήμος Αγλατζιάς προχώρησε στο σχεδιασμό ενός νέου συστήματος περισυλλογής σκυβάλων, με το οποίο η χρέωση του τέλους για τον κάθε δημότη να γίνεται με το… κιλό. «Από τον Απρίλη θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μια περιοχή της Αγλαντζιάς», εξήγησε ο δημοτικός γραμματέας Αγλαντζιάς Χάρης Τσαγγαρίδης. «Θα τοποθετηθούν δηλαδή συγκεκριμένοι κάδοι οι οποίοι θα έχουν πάνω τους τσιπ. Θα ζυγίζεται ο κάδος πριν και μετά το άδειασμα και ο δημότης θα παίρνει τιμολόγιο ανάλογα με τη χρήση των σκυβάλων. Θα ξέρει για παράδειγμα για την κάθε μέρα, το πόσα κιλά έχει βγάλει και θα γίνεται και η ανάλογη χρέωση», ανέφερε.
Η περιοχή που έχει οριστεί, είναι η περιοχή «Καθαρής» η οποία ορίζεται από τη λεωφόρο Αμμοχώστου, την πράσινη γραμμή και τη λεωφόρο Λάρνακος. «Θα τους δώσουμε εμείς σε κάθε σπίτι ένα σκυβαλοδοχείο με ένα νούμερο», ανέφερε ο κ. Τσαγγαρίδης. «Ο δημότης θα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σκυβαλοδοχείο και το συνεργείο περισυλλογής σκυβάλων, με ειδικά οχήματα, θα ζυγίζει τα σκύβαλα του κάθε νοικοκυριού, πριν και μετά το άδειασμα. Το τιμολόγιο θα φτάνει στο κάθε νοικοκυριό κάθε τρίμηνο και θα χρεώνεται αναλόγως με τα κιλά σκυβάλων του», εξήγησε. Στόχος του Δήμου είναι να δώσει στους δημότες, κίνητρο στην ανακύκλωση και να προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα στον κόσμο ότι τα σκύβαλα κοστίζουν, εν αναμονή και των όποιων μελλοντικών χρήσεων ή αυξήσεων του κόστους από τη μεταφορά των σκυβάλων στο νέο χώρο του ΧΥΤΥ που θα δημιουργηθεί. Όσον αφορά τα νέα τέλη, ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού του ύψους της χρέωσης για κάθε κιλό. Στόχος για τον Δήμο, όπως ανέφερε ο κ. Τσαγγαρίδης, είναι να μειωθούν οι ποσότητες σκυβάλων. «Οι στατιστικές της Κύπρου πανευρωπαϊκά δεν μας τιμούν καθόλου, αφού το χρόνο έχουμε 750 κιλά ανά άτομο, ενώ το ιδανικό θα ήταν 120-150 κιλά». Η χρέωση για την αποκομιδή σκυβάλων στην Αγλαντζιά σήμερα κυμαίνεται από €120-€170 και η χρέωση γίνεται με το μέγεθος του οικοπέδου. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, ισχύουν κάποια κοινωνικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα για τους συνταξιούχους που δικαιούνται εκπτώσεις. Οι συγκεκριμένες κοινωνικές ρυθμίσεις βέβαια θα συνεχίσουν να υφίστανται με την αντίστοιχη διευθέτηση που θα γίνει για τη νέα χρέωση.
«Ακριβοδίκαιη χρέωση»
Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Πέτρου ανέφερε ότι το πρώτο που αναζητούσε ο Δήμος, είναι μια ακριβοδίκαιη χρέωση των δημοτών για την περισυλλογή σκυβάλων· σε αυτό στοχεύει η εφαρμογή του νέου συστήματος. «Δηλαδή ο δημότης θα πληρώνει ανάλογα με τα όσα πετά», ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Αγλαντζιάς. «Στην περιοχή που θα εφαρμοστεί, δεν θα υπάρχει καμία αύξηση νοουμένου ότι τα σκύβαλά τους θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το σημερινό. Το δεύτερο στο οποίο στοχεύαμε, είναι η αποφόρτιση του χώρου του Κοτσιάτη και προπάντων η θετική επίδραση στο περιβάλλον. Το τρίτο είναι η θετική συμβολή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της ανακύκλωσης. Διότι με αυτό το σύστημα θα προσπαθήσει να κάνει το διαχωρισμό των σκυβάλων και θα μειώνεται και το κόστος των σκυβάλων», επεσήμανε.
Ο δήμαρχος Αγλαντζιάς ανέφερε ότι σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου συστήματος, ο Δήμος προχωρεί στη δημιουργία ενός «Πράσινου Σημείου» στον Δήμο όπου ο κάθε δημότης θα μπορεί να πάρει εκεί απόβληματα που μέχρι σήμερα δεν είχε χώρο να τα πάρει, όπως κλαδέματα, οικιακές συσκευές και άλλα. Όπως ανέφερε, το «Πράσινο Σημείο» θα δημιουργηθεί σε κοντινή απόσταση από τον Δήμο Αγλαντζιάς. «Είναι τελειωμένα τα σχέδια και με συνοπτικές διαδικασίες θα βγούμε σε προσφορές με στόχο να είναι έτοιμο την ίδια περίοδο με την εφαρμογή του συστήματος», ανέφερε ο κ. Πέτρου.
www.philenews.com