Η μη έγκαιρη ενημέρωση από τους φακέλους με την θεματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η αιτία να αποχωρήσει από την προχθεσινή συνεδρίαση η παράταξη του κ Καλλιοντζή. Ένα ζήτημα για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα και οι άλλες παρατάξεις.
Η διοίκηση δεν είναι συνεπής είπε μεταξύ...
Η διοίκηση δεν είναι συνεπής είπε μεταξύ...
άλλων κ Καλλιοντζής. Και αν αυτό αφορά ένα θέμα όπως αυτό που έχει να κάνει με τις δημόσιες επενδύσεις του Δήμου δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Θα έπρεπε να ενημερωθούμε τουλάχιστον τρεις ημέρες πρίν την συζήτηση του θέματος. Πού είναι λοιπόν οι εισηγήσεις; Είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται αυτό από την Διοίκηση του Δήμου. Όταν είμαστε ενημερωμένοι θα έχουμε και μείς ευθύνη για όποια απόφαση λαμβάνεται.
Θεωρώ πως έχει ξεφύγει το ζήτημα. Δεν φταίει κανένας Καλλικράτης στις δικαιολογίες απέναντι στις ασυνέπειες της διοίκησης. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται να γίνει ξανά. Με αυτά τα λόγια ο κ Καλλιοντζής και οι σύμβουλοι της παράταξής του, «Ώρα για έργο» αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν όπως είπαν την κατάλληλη ενημέρωση μέσω των φακέλων για το Τεχνικό Πρόγραμμα το «Πρόγραμμα Δράσης» ουσιαστικά που προηγείται του Τεχνικού, ενώ ο χρόνος για να το μελετήσουν κρίθηκε από τους ίδιους ανεπαρκής.
Την διαμαρτυρία του χωρίς αποχώρηση όμως εξέφρασε ο κ Βέρρος για το ίδιο θέμα με τον κ Καλλιοντζή. Με την αποχώρηση του καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν δυσκολίες λόγω του Καλλικράτη. Όμως πρέπει να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα μια από τις πιο σοβαρές αποφάσεις για όλη την χρονιά. Όμως δεν είναι δυνατόν στην επιτροπή διαβούλευσης να δίνονται άλλα στοιχεία για το πρόγραμμα, άλλα την Παρασκευή και άλλα την Δευτέρα.
Ο κ Σιμιτσής είπε πως «οφείλω να σχολιάσω αυτή την θεαματική επίδειξη πολιτικής». Η πρόσκληση έγινε την Πέμπτη και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Δευτέρα. Αν κάποιοι άνοιξαν το e-mail τους τρεις μέρες μετά δεν φταίμε εμείς.
Εκείνο που πρέπει να πω είναι πως είμαι υποστηρικτής του Καλλικράτη.
Αναφερόμαστε σε μια ρήξη θεαματική που αλλάζει όλα τα διοικητικά δεδομένα και οι επαναστατικές μεταφορές δεν γίνονται αναίμακτα. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποια δυσλειτουργία. Κανείς δεν μπορεί να μας καταγγείλει για αδιαφορία.
Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο κ Εριφυλλίδης ο οποίος είπε πως οι ανωμαλίες που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος γίνονται κανόνας τότε δεν είναι αρεστό σε κανέναν.
Το απόγευμα της Πέμπτης τροφοδοτήθηκε το e-mail μας με το «Τεχνικό Πρόγραμμα». Όμως μεσολάβησε το εορταστικό τριήμερο και εμείς δεν ήμασταν στα γραφεία μας για να το δούμε. Το είδαμε την Δευτέρα το πρωί. Γι αυτό τον λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει την Τρίτη.
Τα ερωτήματα προ ημερήσιας διάταξης
Στάθης Εριφυλλίδης
Ο Στάθης Εριφυλλίδης έθεσε το θέμα της διάλυσης του Δημοτικού Εκπαιδευτικού Κέντρου (Δ.Ε.ΚΕ.Κ.)τονίζοντας,
Προ ημερών ορίστηκε η επιτροπή που θα υλοποιήσει την διάλυση του ΔΕΚΕΚ. Ήταν επιλογή σας να μην συνεχίσει την πορεία του. Θα περίμενα πριν φτάσουμε στην διάλυση να βγει ένας διαχειριστικό έλεγχος για την χρήση του 2008 ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι συνάδελφοι σε όσα αναφέρονται μέσα στον κώδικα.
Δηλαδή αν διαπιστωθούν διαχειριστικές ανωμαλίες για την αναζήτηση ευθυνών υπεύθυνο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί προβαίνουμε στην διάλυση του ΔΕΚΕΚ αφού πρώτα δεν γίνεται ο έλεγχος, για να μάθει ο κόσμος πως διαχειριζόταν οι τότε διοικούντες τα οικονομικά του και να μάθουν όλοι τι γίνεται με τα αποτελέσματα που έδωσαν οι ορκωτοί λογιστές.
Ο Στάθης Εριφυλλίδης, επίσης, ζήτησε από τη διοίκηση να λάβει μέτρα για την ασφαλή κίνηση των πεζών μέσα στους πεζόδρομους επισημαίνοντας«Τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς και πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που πρέπει και οι πεζόδρομοι να δοθούν στους πεζούς. Με ευχαρίστηση είδα όργανα του Δήμου να κάνουν περιπολίες σε διάφορα μαγαζιά του κέντρου για την μέτρηση των decibel. Οι κάτοικοι του κέντρου κυριολεκτικά υποφέρουν από την δυνατή μουσική Κάναμε υπομονή αλλά πρέπει να ζήσουν οι κάτοικοι του κέντρου εν ηρεμία. Δεν θα ξενυχτάμε εμείς για να πλουτίσουν κάποιοι.»
Τα στρέματα στην Λημνιά και το Θερμοκήπιο
Ο κ Βέρρος έφερε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της εκμίσθωσης ακινήτων στην Λημνιά που συζητήθηκε την περασμένη φορά ως έκτακτο. Μια εισήγηση μιλούσε για εκμίσθωση 500 στρεμμάτων που διαπιστώθηκε ότι δεν συμφώνησε η τοπική κοινωνία γιατί πιθανόν να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτη για να τοποθετηθούν φωτοβολταικά. Ας αλλάξει η απόφαση και να δοθεί η απάντηση ποια θα είναι η χρήση των αγροτεμαχίων αυτών.
Ο κ Βέρρος αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση του Φυτωρίου –Θερμοκηπίου του Δήμου Καβάλας που έγινε από τον Δήμο πριν από τέσσερα χρόνια με κόστος 150.000 ευρώ και παραμένει αναξιοποίητο. Ο κ Βέρρος ζήτησε να δοθεί σε άτομα που φιλοξενούνται στο ΚΕΘΕΑ να το λειτουργήσουν, γιατί έτσι θα αποδώσει κέρδη και μερικές θέσεις εργασίας.
Βασίλης Λιόγκας
Για την παροχή φυσικού αερίου στη Καβάλα μίλησε ο κ Λιόγκας, του οποίου ο σχεδιασμός έχει καθυστερήσει πολύ καιρό από την ΔΕΠΑ, ενώ αντίθετα στις γειτονικές πόλεις ή της Βόρειας Ελλάδας η τροφοδοσία με φυσικό αέριο έχει γίνει και στα νοικοκυριά και ζήτησε να μάθει αν ο Δήμος έχει κάνει κάποια ενέργεια για την παροχή και στην Καβάλα, πέρα από την βιομηχανική χρήση. Όλα αυτά για οικονομία, περιβαλλοντική προστασία και φυσική ενέργεια.
Αναφέρθηκε ακόμα στην προς εκποίηση δημόσια περιουσία για τα 50 δις. Εκτός απο Καλαμίτσα και Ηρακλείτσα μπήκε και το θέμα της αποθήκης του φυσικού αερίου της Kavala Oil που είναι μια γεωλογική δομή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο προς εκμετάλλευση ή προς αξιοποίηση.
Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει καθένας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και αν πρέπει να την κάνει το κράτος ή ιδιώτες, είναι ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας της περιοχής μας που δεν ανήκει στα προς εκποίηση. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση ως προς την διαδικασία παραχώρησης.
Αυτή η φυσική δεξαμενή θα πρέπει να αξιοποιηθεί δεν είναι όμως μέσα στα φιλέτα που έχουν εξαγγελθεί για να μαζέψει το κράτος τα 50 δις και να ξεχρεώσει παραχωρώντας τα σε ιδιώτες. δεν είναι οικόπεδο. Είναι γεωλογική δομή εξαντλημένου κοιτάσματος του οποίου η ύπαρξη οφείλεται στην δουλειά της Kavala Oil. Αυτό το σημείο πρέπει να το πάρει ένας ιδιωτικός φορέα, να το εκμεταλλευτεί, να το αξιοποιήσει και με χρηματοδότηση να αξιοποιηθεί. Εδώ όμως βλέπουμε πως αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο.
Ο κ Λιόγκας έθεσε και το θέμα των Δημόσιων κτημάτων λέγοντας«Μέσα στην «πρεμούρα» του κράτους να μαζευτούν χρήματα, έχει βάλει και πάλι στο σχέδιο του να πληρώσουν με κάποιες εκπτώσεις οι 1000 οικογένειες που κατέχουν τα σπίτια που τα εμεταλλεύονται τα Δημόσια Κτήματα, ενώ τα χαράτσια συνεχίζονται. Αφορά 1000 οικόπεδα και η αξιοποιήσή τους σημαίνει δουλειά για την ανοικοδόμηση της Καβάλας. Δύο ζητήματα που σχετίζονται μ αυτό το θέμα είναι πως ακόμη κι αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, το σύνολο των ιδιοκτητών δεν μπορούν να τον εκμεταλλευτούν ακόμα κι αν πληρώσουν διότι ένα μέρος αυτών των οικοπέδων ρυμοτομούντε. Θα πρέπει να τροποποιήσουμε το Σχέδιο Πόλης. Στην άλλη περίπτωση υπάρχει το ζήτημα της Δασικής Γραμμής. Και ενώ βρίσκονται εντός πόλεως βρίσκονται παράλληλα και σε Δασική Γραμμή. Ο Δήμος θα πρέπει να το διευθετήσει.»
Δασάκι της Παναγούδας
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΑΚΕΠ κ Σωτήρης Ιατρού επεσήμανε την «κατάντια» στην οποία έχει περιέλθει το Δασάκι της Παναγούδας λόγω αμέλειας.
Μετέφερε τα παράπονα των κατοίκων της Καλαμίτσας που δεν μπορούν να βάλουν τα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ της περιοχής που καταλαμβάνεται από μεγάλα φορτηγά.
Πρότεινε ο Δήμος να δημιουργήσει δημοτική ακτοπλοική γραμμή μεταξύ Καβάλας και Θάσου για την εξυπηρέτηση του κόσμου όπως έγινε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με την Σαμοθράκη και επεσήμανε πως τα ΚΑΠΗ θα πρέπει να λειτουργούν και το πρωί του Σαββάτου.
Οι τουρίστες βρίσκουν κλειστό τον Αρχαίο χώρο των Φιλίππων
Μια σημαντική επισήμανση έκανε ο κ Δημητριάδης από τους Φιλίππους, ο οποίος εξέλαβε τα παράπονα τουριστών οι οποίοι θέλησαν να επισκεφθούν τον Αρχαίο χώρο των Φιλίππων αλλά μετά τις 2-3 το μεσημέρι βρήκαν τις πόρτες κλειστές.
Με αυτή την τακτική είπε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη τουρισμού και από την άλλη πλευρά χάνουμε έσοδα.
Ακαλαίσθητη αφισοκόληση
Την ακαλαισθησία που υπάρχει σε στύλους από την κόλληση των αφισών επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος κ Λεωνίδας Παπάς και πρότεινε να τοποθετηθούν ειδικοί στύλοι ή ταμπλώ για να τοποθετούνται οι διαφημιστικές αφίσες. Αυτή την στιγμή και ακαλαισθησία και βρωμιά υπάρχει στην πόλη και τα πρόστιμα στους παραβάτες είναι μεγάλα.
Οι απαντήσεις του Δημάρχου
Σε πολλά ζητήματα έδωσε απάντηση ο κ Σιμιτσής.
Αρχικά αναφέρθηκε στην τοποθέτηση των οριοθετών στους πεζόδρομους. Αισθάνομαι είπε ενοχλημένος από το γεγονός πως δύσκολα μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους καταστηματάρχες και τις ατασθαλίες που δημιουργούνται και από την χρήση δυνατής μουσικής και από τα ναύλον που τοποθετούνται στα πλαϊνά σημεία των καταστημάτων τους, κάτι που καιρό έχουμε πει να βγουν.
Μερικοί προσαρμόστηκαν βέβαια με κάτι πιο όμορφο αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει εκστρατεία του Δήμου προς συμμόρφωση.
Αναφερόμενος στο ΔΕΚΕΚ είπε, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να φορτώνεται τα βάρη που προέκυψαν από τη διοίκηση Εριφυλλίδη.
Μιλώντας για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος τόνισε ότι είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία, που θα δεχθεί διάλογο χωρίς πυροτεχνήματα και λαϊκισμούς. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι λογικό να υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές που όμως δεν θα αλλοιώνει τις βασικές θέσεις.
Για την Λημνιά είπε πως έτσι όπως μπήκε από μας για νόμιμη χρήση το ακίνητο της περιοχής μας καλύπτει αν κρίνουμε πως είναι ένας από τους δύο τρόπους εκμετάλλευσης θα το κρίνουν οι άνθρωποι της οικονομικής επιτροπής.
Στον Δήμο Φιλίππων ανήκε μια έκταση 40.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε σε Λημνιά και Βουνοχώρι. Είναι γεωργική έκταση και υπόκειται σε νόμιμη χρήση προς αξιοποίηση. Σε μεγάλο μέρος της είναι βέβαια δασική. Υπήρχε πρόγραμμα διαχείρισης . μαζί με το δημόσιο και το Δασαρχείο μπορούμε να την αξιοποιήσουμε θαυμάσια προστατεύοντας παράλληλα και το δάσος.
Για όλα τα άλλα ζητήματα ο κ Σιμιτσής είπε ότι ο Δήμος θα τα εξετάσει και θα τα διευθετήσει.
Το θέμα της δεξαμενής φυσικού αερίου είναι πολύ σοβαρό και το διαχειρίζεται η Ελληνική Πολιτεία που κάποια στιγμή θα αποφασίσει να διαμορφώσει το νομικό καθεστώς.
Για το Γυμνάσιο στο Παληό απάντησε ότι με την οριστική έγκριση του ΓΠΣ θα υπάρξουν και άλλα δημόσια οικόπεδα που θα αλλάξουν χρήση γής δίνοντας την δυνατότητα τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως. Αξίζει τον κόπο να γίνει Γυμνάσιο στην περιοχή
Θεωρώ πως έχει ξεφύγει το ζήτημα. Δεν φταίει κανένας Καλλικράτης στις δικαιολογίες απέναντι στις ασυνέπειες της διοίκησης. Κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται να γίνει ξανά. Με αυτά τα λόγια ο κ Καλλιοντζής και οι σύμβουλοι της παράταξής του, «Ώρα για έργο» αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου
Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν όπως είπαν την κατάλληλη ενημέρωση μέσω των φακέλων για το Τεχνικό Πρόγραμμα το «Πρόγραμμα Δράσης» ουσιαστικά που προηγείται του Τεχνικού, ενώ ο χρόνος για να το μελετήσουν κρίθηκε από τους ίδιους ανεπαρκής.
Την διαμαρτυρία του χωρίς αποχώρηση όμως εξέφρασε ο κ Βέρρος για το ίδιο θέμα με τον κ Καλλιοντζή. Με την αποχώρηση του καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν δυσκολίες λόγω του Καλλικράτη. Όμως πρέπει να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα μια από τις πιο σοβαρές αποφάσεις για όλη την χρονιά. Όμως δεν είναι δυνατόν στην επιτροπή διαβούλευσης να δίνονται άλλα στοιχεία για το πρόγραμμα, άλλα την Παρασκευή και άλλα την Δευτέρα.
Ο κ Σιμιτσής είπε πως «οφείλω να σχολιάσω αυτή την θεαματική επίδειξη πολιτικής». Η πρόσκληση έγινε την Πέμπτη και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Δευτέρα. Αν κάποιοι άνοιξαν το e-mail τους τρεις μέρες μετά δεν φταίμε εμείς.
Εκείνο που πρέπει να πω είναι πως είμαι υποστηρικτής του Καλλικράτη.
Αναφερόμαστε σε μια ρήξη θεαματική που αλλάζει όλα τα διοικητικά δεδομένα και οι επαναστατικές μεταφορές δεν γίνονται αναίμακτα. Κάποια στιγμή θα υπάρξει κάποια δυσλειτουργία. Κανείς δεν μπορεί να μας καταγγείλει για αδιαφορία.
Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο κ Εριφυλλίδης ο οποίος είπε πως οι ανωμαλίες που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος γίνονται κανόνας τότε δεν είναι αρεστό σε κανέναν.
Το απόγευμα της Πέμπτης τροφοδοτήθηκε το e-mail μας με το «Τεχνικό Πρόγραμμα». Όμως μεσολάβησε το εορταστικό τριήμερο και εμείς δεν ήμασταν στα γραφεία μας για να το δούμε. Το είδαμε την Δευτέρα το πρωί. Γι αυτό τον λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει την Τρίτη.
Τα ερωτήματα προ ημερήσιας διάταξης
Στάθης Εριφυλλίδης
Ο Στάθης Εριφυλλίδης έθεσε το θέμα της διάλυσης του Δημοτικού Εκπαιδευτικού Κέντρου (Δ.Ε.ΚΕ.Κ.)τονίζοντας,
Προ ημερών ορίστηκε η επιτροπή που θα υλοποιήσει την διάλυση του ΔΕΚΕΚ. Ήταν επιλογή σας να μην συνεχίσει την πορεία του. Θα περίμενα πριν φτάσουμε στην διάλυση να βγει ένας διαχειριστικό έλεγχος για την χρήση του 2008 ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι συνάδελφοι σε όσα αναφέρονται μέσα στον κώδικα.
Δηλαδή αν διαπιστωθούν διαχειριστικές ανωμαλίες για την αναζήτηση ευθυνών υπεύθυνο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί προβαίνουμε στην διάλυση του ΔΕΚΕΚ αφού πρώτα δεν γίνεται ο έλεγχος, για να μάθει ο κόσμος πως διαχειριζόταν οι τότε διοικούντες τα οικονομικά του και να μάθουν όλοι τι γίνεται με τα αποτελέσματα που έδωσαν οι ορκωτοί λογιστές.
Ο Στάθης Εριφυλλίδης, επίσης, ζήτησε από τη διοίκηση να λάβει μέτρα για την ασφαλή κίνηση των πεζών μέσα στους πεζόδρομους επισημαίνοντας«Τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς και πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα που πρέπει και οι πεζόδρομοι να δοθούν στους πεζούς. Με ευχαρίστηση είδα όργανα του Δήμου να κάνουν περιπολίες σε διάφορα μαγαζιά του κέντρου για την μέτρηση των decibel. Οι κάτοικοι του κέντρου κυριολεκτικά υποφέρουν από την δυνατή μουσική Κάναμε υπομονή αλλά πρέπει να ζήσουν οι κάτοικοι του κέντρου εν ηρεμία. Δεν θα ξενυχτάμε εμείς για να πλουτίσουν κάποιοι.»
Τα στρέματα στην Λημνιά και το Θερμοκήπιο
Ο κ Βέρρος έφερε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της εκμίσθωσης ακινήτων στην Λημνιά που συζητήθηκε την περασμένη φορά ως έκτακτο. Μια εισήγηση μιλούσε για εκμίσθωση 500 στρεμμάτων που διαπιστώθηκε ότι δεν συμφώνησε η τοπική κοινωνία γιατί πιθανόν να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτη για να τοποθετηθούν φωτοβολταικά. Ας αλλάξει η απόφαση και να δοθεί η απάντηση ποια θα είναι η χρήση των αγροτεμαχίων αυτών.
Ο κ Βέρρος αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση του Φυτωρίου –Θερμοκηπίου του Δήμου Καβάλας που έγινε από τον Δήμο πριν από τέσσερα χρόνια με κόστος 150.000 ευρώ και παραμένει αναξιοποίητο. Ο κ Βέρρος ζήτησε να δοθεί σε άτομα που φιλοξενούνται στο ΚΕΘΕΑ να το λειτουργήσουν, γιατί έτσι θα αποδώσει κέρδη και μερικές θέσεις εργασίας.
Βασίλης Λιόγκας
Για την παροχή φυσικού αερίου στη Καβάλα μίλησε ο κ Λιόγκας, του οποίου ο σχεδιασμός έχει καθυστερήσει πολύ καιρό από την ΔΕΠΑ, ενώ αντίθετα στις γειτονικές πόλεις ή της Βόρειας Ελλάδας η τροφοδοσία με φυσικό αέριο έχει γίνει και στα νοικοκυριά και ζήτησε να μάθει αν ο Δήμος έχει κάνει κάποια ενέργεια για την παροχή και στην Καβάλα, πέρα από την βιομηχανική χρήση. Όλα αυτά για οικονομία, περιβαλλοντική προστασία και φυσική ενέργεια.
Αναφέρθηκε ακόμα στην προς εκποίηση δημόσια περιουσία για τα 50 δις. Εκτός απο Καλαμίτσα και Ηρακλείτσα μπήκε και το θέμα της αποθήκης του φυσικού αερίου της Kavala Oil που είναι μια γεωλογική δομή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο προς εκμετάλλευση ή προς αξιοποίηση.
Ανεξάρτητα με την άποψη που έχει καθένας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και αν πρέπει να την κάνει το κράτος ή ιδιώτες, είναι ένα κομμάτι της δημόσιας περιουσίας της περιοχής μας που δεν ανήκει στα προς εκποίηση. Πρέπει να υπάρξει αντίδραση ως προς την διαδικασία παραχώρησης.
Αυτή η φυσική δεξαμενή θα πρέπει να αξιοποιηθεί δεν είναι όμως μέσα στα φιλέτα που έχουν εξαγγελθεί για να μαζέψει το κράτος τα 50 δις και να ξεχρεώσει παραχωρώντας τα σε ιδιώτες. δεν είναι οικόπεδο. Είναι γεωλογική δομή εξαντλημένου κοιτάσματος του οποίου η ύπαρξη οφείλεται στην δουλειά της Kavala Oil. Αυτό το σημείο πρέπει να το πάρει ένας ιδιωτικός φορέα, να το εκμεταλλευτεί, να το αξιοποιήσει και με χρηματοδότηση να αξιοποιηθεί. Εδώ όμως βλέπουμε πως αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο.
Ο κ Λιόγκας έθεσε και το θέμα των Δημόσιων κτημάτων λέγοντας«Μέσα στην «πρεμούρα» του κράτους να μαζευτούν χρήματα, έχει βάλει και πάλι στο σχέδιο του να πληρώσουν με κάποιες εκπτώσεις οι 1000 οικογένειες που κατέχουν τα σπίτια που τα εμεταλλεύονται τα Δημόσια Κτήματα, ενώ τα χαράτσια συνεχίζονται. Αφορά 1000 οικόπεδα και η αξιοποιήσή τους σημαίνει δουλειά για την ανοικοδόμηση της Καβάλας. Δύο ζητήματα που σχετίζονται μ αυτό το θέμα είναι πως ακόμη κι αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, το σύνολο των ιδιοκτητών δεν μπορούν να τον εκμεταλλευτούν ακόμα κι αν πληρώσουν διότι ένα μέρος αυτών των οικοπέδων ρυμοτομούντε. Θα πρέπει να τροποποιήσουμε το Σχέδιο Πόλης. Στην άλλη περίπτωση υπάρχει το ζήτημα της Δασικής Γραμμής. Και ενώ βρίσκονται εντός πόλεως βρίσκονται παράλληλα και σε Δασική Γραμμή. Ο Δήμος θα πρέπει να το διευθετήσει.»
Δασάκι της Παναγούδας
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΑΚΕΠ κ Σωτήρης Ιατρού επεσήμανε την «κατάντια» στην οποία έχει περιέλθει το Δασάκι της Παναγούδας λόγω αμέλειας.
Μετέφερε τα παράπονα των κατοίκων της Καλαμίτσας που δεν μπορούν να βάλουν τα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ της περιοχής που καταλαμβάνεται από μεγάλα φορτηγά.
Πρότεινε ο Δήμος να δημιουργήσει δημοτική ακτοπλοική γραμμή μεταξύ Καβάλας και Θάσου για την εξυπηρέτηση του κόσμου όπως έγινε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης με την Σαμοθράκη και επεσήμανε πως τα ΚΑΠΗ θα πρέπει να λειτουργούν και το πρωί του Σαββάτου.
Οι τουρίστες βρίσκουν κλειστό τον Αρχαίο χώρο των Φιλίππων
Μια σημαντική επισήμανση έκανε ο κ Δημητριάδης από τους Φιλίππους, ο οποίος εξέλαβε τα παράπονα τουριστών οι οποίοι θέλησαν να επισκεφθούν τον Αρχαίο χώρο των Φιλίππων αλλά μετά τις 2-3 το μεσημέρι βρήκαν τις πόρτες κλειστές.
Με αυτή την τακτική είπε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη τουρισμού και από την άλλη πλευρά χάνουμε έσοδα.
Ακαλαίσθητη αφισοκόληση
Την ακαλαισθησία που υπάρχει σε στύλους από την κόλληση των αφισών επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος κ Λεωνίδας Παπάς και πρότεινε να τοποθετηθούν ειδικοί στύλοι ή ταμπλώ για να τοποθετούνται οι διαφημιστικές αφίσες. Αυτή την στιγμή και ακαλαισθησία και βρωμιά υπάρχει στην πόλη και τα πρόστιμα στους παραβάτες είναι μεγάλα.
Οι απαντήσεις του Δημάρχου
Σε πολλά ζητήματα έδωσε απάντηση ο κ Σιμιτσής.
Αρχικά αναφέρθηκε στην τοποθέτηση των οριοθετών στους πεζόδρομους. Αισθάνομαι είπε ενοχλημένος από το γεγονός πως δύσκολα μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους καταστηματάρχες και τις ατασθαλίες που δημιουργούνται και από την χρήση δυνατής μουσικής και από τα ναύλον που τοποθετούνται στα πλαϊνά σημεία των καταστημάτων τους, κάτι που καιρό έχουμε πει να βγουν.
Μερικοί προσαρμόστηκαν βέβαια με κάτι πιο όμορφο αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει εκστρατεία του Δήμου προς συμμόρφωση.
Αναφερόμενος στο ΔΕΚΕΚ είπε, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να φορτώνεται τα βάρη που προέκυψαν από τη διοίκηση Εριφυλλίδη.
Μιλώντας για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος τόνισε ότι είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία, που θα δεχθεί διάλογο χωρίς πυροτεχνήματα και λαϊκισμούς. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι λογικό να υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές που όμως δεν θα αλλοιώνει τις βασικές θέσεις.
Για την Λημνιά είπε πως έτσι όπως μπήκε από μας για νόμιμη χρήση το ακίνητο της περιοχής μας καλύπτει αν κρίνουμε πως είναι ένας από τους δύο τρόπους εκμετάλλευσης θα το κρίνουν οι άνθρωποι της οικονομικής επιτροπής.
Στον Δήμο Φιλίππων ανήκε μια έκταση 40.000 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε σε Λημνιά και Βουνοχώρι. Είναι γεωργική έκταση και υπόκειται σε νόμιμη χρήση προς αξιοποίηση. Σε μεγάλο μέρος της είναι βέβαια δασική. Υπήρχε πρόγραμμα διαχείρισης . μαζί με το δημόσιο και το Δασαρχείο μπορούμε να την αξιοποιήσουμε θαυμάσια προστατεύοντας παράλληλα και το δάσος.
Για όλα τα άλλα ζητήματα ο κ Σιμιτσής είπε ότι ο Δήμος θα τα εξετάσει και θα τα διευθετήσει.
Το θέμα της δεξαμενής φυσικού αερίου είναι πολύ σοβαρό και το διαχειρίζεται η Ελληνική Πολιτεία που κάποια στιγμή θα αποφασίσει να διαμορφώσει το νομικό καθεστώς.
Για το Γυμνάσιο στο Παληό απάντησε ότι με την οριστική έγκριση του ΓΠΣ θα υπάρξουν και άλλα δημόσια οικόπεδα που θα αλλάξουν χρήση γής δίνοντας την δυνατότητα τροποποίησης του Σχεδίου Πόλεως. Αξίζει τον κόπο να γίνει Γυμνάσιο στην περιοχή
kavalanet.gr