tromaktiko: Παρέλαση μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία Χατζηκωστή

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Παρέλαση μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη για τη δολοφονία Χατζηκωστή



Με την κατάθεση τριών μαρτύρων κατηγορίας, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου η ακροαματική διαδικασία για τη δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, Άντη Χατζηκωστή.

Ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός Σάββας Ρουσογένης, ο οποίος στις 11 Ιανουαρίου του 2010, τη μέρα της δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ήταν καθήκον στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο 1ος κατηγορούμενος Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι εκτός από την Αστυνομία, τον Ανδρέα Γρηγορίου φρουρούσαν και άνθρωποι από το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.
Για τη συγκεκριμένη μέρα, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως στις 9 το πρωί, που αναλάμβανε καθήκον στο Ιπποκράτειο, εντός του δωματίου βρισκόταν και ο υπό προστασία μάρτυρας Φάνος Χατζηγεωργίου.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας είπε πως κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ανδρέα Γρηγορίου και του πατέρα του, ο 1ος κατηγορούμενος έδωσε το κινητό του στον κ. Ρουσογένη, για να ανταλλάξει μια καλημέρα, αφού ο μάρτυρας έτυχε να γνωρίζεται με τον πατέρα του Γρηγορίου.

Όπως λέχθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου από το μάρτυρα κατηγορίας, την ώρα που συνομιλούσε με τον πατέρα του Αντρέα Γρηγορίου, χτυπούσε η δεύτερη γραμμή και στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του 1ου κατηγορουμένου αναγραφόταν το όνομα της Ελενας Σκορδέλη. Ο μάρτυρας κατηγορίας, είπε, στο δικαστήριο, έδωσε το τηλέφωνο στο Γρηγορίου, ο οποίος ωστόσο δεν πρόλαβε να το απαντήσει. Σημείωσε ακόμα πως ο Γρηγορίου δεν επικοινώνησε με την 3η κατηγορούμενη Έλενα Σκορδέλη κατά το χρόνο παραμονής του στο δωμάτιο.

Ακολούθως και μετά από το περιστατικό ο Αντρέας Γρηγορίου ζήτησε από τους παρευρισκομένους να τον αφήσουν μόνο με τον Φάνο Χατζηγεωργίου, διότι όπως είπε ήθελε να του μιλήσει προσωπικά.

Ερωτηθείς από την κατηγορούσα αρχή πότε πληροφορήθηκε για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως το βράδυ της ίδιας μέρας, γύρω στις 21:30 πληροφορήθηκε το γεγονός ενώ ήταν στο σπίτι του.

Είπε στη συνέχεια πως ενημέρωσε τους ανώτερους του για το τί συνέβη ακριβώς εντός του δωματίου στο Ιπποκράτειο τη συγκεκριμένη ημέρα ενώ ήταν υπηρεσία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναγνώρισε τον 4ο κατηγορούμενο Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος όπως είπε, ήταν ένας εξ αυτών που επισκεφθήκαν το Γρηγορίου στο Ιπποκράτειο.

Απαντώντας σε ερώτηση της κατηγορούσας αρχής για το ποιους ενημέρωσε όταν πληροφορήθηκε για το έγκλημα, ο κ. Ρουσογένης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Αστυνόμο Παπαευριβιάδη, ο οποίος του είπε με τη σειρά του ότι άκουσε τον υπαστυνόμο Τζιάγγα, να φωνάζει στη σκηνή του φόνου ότι «το έγκλημα το έκαναν ο Κασάπης με το Φάνο».

Ο ίδιος στη συνέχεια, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, επικοινώνησε και με τον Αστυνόμο Πέττη, ο οποίος του ανέφερε ότι γνωρίζει τι έγινε και ήδη είχε ενημερώσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατά την αντεξέταση του μάρτυρα επικεντρώθηκαν στο προσωπικό του ημερολόγιο, το οποίο του ζήτησαν να προσκομίσει στο δικαστήριο, αφού όπως σημείωσαν σε αυτό αναφέρονται γεγονότα, για τα οποία ο μάρτυρας δεν έκανε λόγο στην κατάθεση του.

Αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως μετά την κατάθεσή του θυμήθηκε ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν θεώρησε σημαντικά να αναφέρει και τα σημείωσε στο προσωπικό του ημερολόγιο, για να τα θυμάται σε περίπτωση που τον καλούσαν να μαρτυρήσει.

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε και το δικαστήριο διέταξε το μάρτυρα όπως πάει στο γραφείο του, όπου κρατούσε το ημερολόγιο του και να το προσκομίσει στο δικαστήριο.

Μετά από την επανέναρξη της δικής και κατά την αντεξέτασή του, ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου Αντρέα Γρηγορίου, Μιχάλης Πικής έθεσε στον κ. Ρουσογένη ερωτήματα σε σχέση με τις σημειώσεις που κράτησε στο ημερολόγιο του και την προσθήκη των σημειώσεων για τα γεγονότα που δεν ανέφερε στην αρχική του κατάθεση.

Ο κ. Πίκης ρώτησε τον μάρτυρα γιατί ο γραφικός του χαρακτήρας φαίνεται βιαστικός στο σημείο που έκανε την προσθήκη, καθώς επίσης αν υπήρχε λόγος που χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικού τύπου πέννες.

Επιπλέον, ρωτήθηκε από τον κ. Πική γιατί τον Ανδρέα Γρηγορίου στο Ιπποκράτειο μαζί με την Αστυνομία τον φρουρούσαν και δικά του άτομα και ανέφερε ότι η Αστυνομία τον φρουρούσε διότι είχε πέσει θύμα απόπειρας φόνου και επειδή υπήρχε πληροφορία ότι κινδύνευε ακόμα και στο νοσοκομείο ενώ οι φίλοι του τον φρουρούσαν για περισσότερη ασφάλεια. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από το μάρτυρα, τον Γρηγορίου φρουρούσαν κατά διαστήματα ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο Κυριάκος Κοσιάρης, ο Πέτρος Κερτίκκης και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορουμένου Τάσου Κρασοπούλη, Μάριος Γεωργίου ρώτησε τον μάρτυρα εάν ο Αστυνόμος Πέττης λάμβανε κάθε 15νθημερο κάποιο ποσό από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, αν χρηματιζόταν δηλαδή και ο μάρτυρας απάντησε πως αυτό δεν γινόταν σε καμιά περίπτωση. Ο κ. Ρουσογένης είπε ότι ο Αλέξης Μαυρομιχάλης έδινε πληροφορίες στον Πέττη και σε καμιά περίπτωση δεν συνέβαινε το αντίθετο.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης της 3ης κατηγορουμένης Ελενας Σκορδέλη, Μιχαλάκης Κυπριανού κάλεσε το μάρτυρα να αναφέρει στο δικαστήριο τι σχέση έχει με τον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα» και ο μάρτυρας απάντησε πως η γυναίκα του εργάζεται εκεί ως ηθοποιός.

Ερωτηθείς από τον κ. Κυπριανού γιατί δεν αναφέρει ημερομηνίες πάνω από τα γεγονότα που πρόσθεσε μετά από την κατάθεση του στο ημερολόγιο, ο μάρτυρας είπε πως δεν το θεώρησε σημαντικό και ότι απλώς τα σημείωσε εκεί για δική του χρήση.

Ο συνήγορος του 4ου κατηγορουμένου Γρηγόρη Ξενοφώντος, Ροβέρτος Βραχίμης ρώτησε τον μάρτυρα κατηγορίας εάν γνώριζε τον πελάτη του και ο μάρτυρας απάντησε πως τον γνώριζε από το Ιπποκράτειο, όπου φρουρούσε τον Αντρέα Γρηγορίου.

Ο μάρτυρας κατηγορίας Αντρέας Ζιντήλης, δικηγόρος από τη Λάρνακα είπε ότι στις 11 Ιανουαρίου του 2010, ημέρα του φόνου, έδωσε ραντεβού με τον Γρηγόρη Ξενοφώντος στη Λευκωσίας, όπου θα του παρέδιδε τα κλειδιά του διαμερίσματος, που του είχε νοικιάσει.

Όπως είπε συναντήθηκαν γύρω στις 19:00 στο διαμέρισμα και παρέμειναν εκεί για είκοσι λεπτά περίπου μέχρι να ελέγξει το διαμέρισμα. Πρόσθεσε πως στο σπίτι δεν υπήρχαν προσωπικά αντικείμενα του Ξενοφώντος, εκτός από κάποια τρόφιμα στο ψυγείο.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο 4ος κατηγορούμενος του παρέδωσε τα κλειδιά και έφυγε από το διαμέρισμα. Ο μάρτυρας κατηγορίας εξήγησε στο δικαστήριο ότι στις 15 Ιανουαρίου του 2010, τέσσερις μέρες μετά το φόνο, ήρθε στη Λευκωσία από τη Λάρνακα για να καθαρίσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα και βρήκε την Αστυνομία έξω από το σπίτι, η οποία ήταν εκεί για να ερευνήσει το συγκεκριμένο χώρο.

Είπε ότι έδωσε τη συγκατάθεση του και η Αστυνομία ερεύνησε το σπίτι, δίνοντας παράλληλα και ο ίδιος κατάθεση για τον 4ο κατηγορούμενο.
Για τη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο κ. Ζιντήλης είπε πως ο πατέρας του το βράδυ της 15η Ιανουαρίου άκουσε τον Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος βγήκε και μίλησε με τηλεφωνική επικοινωνία στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», να λέει ότι στις 11 Ιανουαρίου ήταν με δύο δικηγόρους σε διαμέρισμα στη Λευκωσία.
«Ο πατέρας μου κατάλαβε τη φωνή του, μου είπε τι είχε λεχθεί και έτσι πήγα να δώσω συμπληρωματική κατάθεση», είπε. Ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας που παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο ήταν ο Αστυφύλακας Μάριος Ηροδότου, ο οποίος συμμετείχε στη λήψη κατάθεσης του Κώστα Προεστού, μετά τη σύλληψη του.
Η υπεράσπιση έκανε διάφορες ερωτήσεις στο μάρτυρα σε σχέση με τον τρόπο που λήφθηκε η κατάθεση και σε σχέση με τις ερωτήσεις που έγιναν στον Κώστα Προεστό από τους αστυνομικούς που πήραν την κατάθεση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 09:00 και στις 15:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!