συνέντευξή του στον «Φ» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ αναμένει και «νέες ανακαλύψεις» κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Κύπρος είναι ένας φυσικός εταίρος, οικονομικός εταίρος και ένας φυσικός πολιτικός σύμμαχος του Ισραήλ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοκρατικό σύστημα. Πιστεύω ότι έχουμε το ίδιο όραμα για το μέλλον για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι νέες ανακαλύψεις στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ μπορούν να προσδώσουν μια μεγάλη ευκαιρία για περισσότερες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την Ευρώπη».
Ο κ. Αγιαλόν σημείωσε ότι το Τελ Αβίβ βλέπει την Κύπρο και την Ελλάδα ως «πύλη» διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «οι οποιοιδήποτε αγωγοί, οι οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις και η υποδομή θα μπορούσαν να πάνε και ίσως θα έπρεπε να πάνε μέσω της Κύπρου». Αποκαλύπτει ακόμη ότι το Ισραήλ προβαίνει ήδη σε υπολογισμούς του κόστους ενός τέτοιου έργου, σημειώνοντας ότι «σίγουρα φαίνεται ότι ο πλέον οικονομικός και φυσικός τρόπος είναι να προχωρήσουμε μέσω της Κύπρου».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απορρίπτει τα διαβήματα της Άγκυρας, σύμφωνα με τα οποία η χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Κύπρο θα δυσχεράνει δήθεν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι μια προσπάθεια να ανακατέψουν μήλα και πορτοκάλια». Προσθέτει ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά θέματα της Κύπρου και διαμηνύει ότι «το επικείμενο έργο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου θα είναι επωφελές για όλους τους Κυπρίους».
Αναφορικά με την ΑΟΖ, ο Ισραηλινός αξιωματούχος σημειώνει ότι το Τελ Αβίβ μελέτησε όλες τις νομικές παραμέτρους και ότι «τα μόνα μέρη που εμπλέκονται εδώ, είναι το Ισραήλ και η Κύπρος», διατυπώνοντας την αιχμηρή θέση ότι «οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός, από οποιοδήποτε άλλο κράτος, είναι άσχετος».