tromaktiko: Η Πορτογαλία στα πρόθυμα σοβαρής πολιτικής κρίσης;

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η Πορτογαλία στα πρόθυμα σοβαρής πολιτικής κρίσης;



Με τον τίτλο “το πακέτο των περικοπών φέρνει σε δεινή θέση την πορτογαλική κυβέρνηση”, προσπαθεί να...
περιγράψει ο αρθογράφος της ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung την κατάσταση στην Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, να αναφέρουμε ότι ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας Ζοζέ Σόκρατες δήλωσε ότι εάν απορριφθεί στη Βουλή την Παρασκευή το πακέτο εξυγίανσης για το 2012-13 η κήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναπόφευκτη.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Άνιμπαλ Καβάκο ντα Σίλβα, δήλωσε όχι η χώρα ζει σε μια ‘χρηματοπιστωτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης’, προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν είναι εφικτό να αντέξει για πολύ την επιβάρυνση από την εκτίναξη-ρεκόρ στα επιτόκια.
Να αναφέρουμε ότι σημαντικό πλήγμα αποτελεί για τη χώρα και η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, με αρκετή δόση υπερβολής, αναφέρει ότι ακόμη και εάν η Πορτογαλία φέρει τα πάνω κάτω, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Επιπλέον οι δομικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν πέρσι δεν πρόκειται να αποδώσουν άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, αλλά μόνον μακροπρόθεσμα.

Να αναφέρουμε, ότι σημαντικό κλίμα αντιδράσεων σημειώνεται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι, κυρίως νέοι σε ηλικία, κατά της εξαθλίωσης στον εργασιακό τομέα, της ανεργίας (10%) και των μέτρων λιτότητας.
Τέλος, η νεολαία της Πορτογαλίας έστειλα δεκάδες μηνύματα στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, εναντίον της οικονομικής κατάστασης στην Πορτογαλία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!