tromaktiko: Η απάντηση του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η απάντηση του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων



Με αφορμή την ανακοίνωση της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Πάτρας» με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο, η οποία...
 αναφέρεται στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, από τη Δημοτική Αρχή γίνονται γνωστά τα εξής:
Προφανώς ο κ. Κατσικόπουλος αναλώνεται σε σενάρια δικής του εμπνεύσεως για να θολώσει τα νερά και να καλύψει για άλλη μια φορά την παντελή έλλειψη θέσεων και προτάσεων από την πλευρά της παράταξής του για το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Πάτρα.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Κατσικόπουλο ότι η Δημοτική Αρχή έχει σαφή θέση για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία και ακολουθεί αταλάντευτα, προς απογοήτευση όσων ακολουθούν την τακτική της ανεμοδούρας ή της στρουθοκαμήλου, αρνούμενοι να ανταποκριθούν ακόμη και στις ανάγκες μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση κάνουμε για άλλη μια φορά γνωστά τα εξής προκειμένου να γίνουν κατανοητά από όλους και προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες οι οποίοι και είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι:

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο κύκλος ζωής της Ξερόλακκας έχει κλείσει.

Με δεδομένη αυτή την αδιαπραγμάτευτη θέση, η Δημοτική Αρχή καλείται να κάνει μέσα σε δύο μήνες όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και να αποτρέψει τον κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ξεκάθαρη και σαφής:. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το τι κάνουμε τώρα με τα σκουπίδια της Πάτρας σήμερα. Τι κάνουμε για να μην έχουμε τα σκουπίδια στους δρόμους.

Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο να γεμίσει η Πάτρα σκουπίδια και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχώς το πρόβλημα χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες.

Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι το διακύβευμα είναι το πώς θα διαχειριστούμε τους 300 τόνους απορριμμάτων που παράγονται στο Δήμο Πατρέων ώστε να μη μένουν στους δρόμους για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να δημιουργηθεί σταθμός μεταφόρτωσης και να κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας τους.

Μέχρι τότε, η Δημοτική αρχή έχει κάνει τον παρακάτω σχεδιασμό:

-Έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις σταθεροποίησης του απορριμματικού ανάγλυφου με την αρωγή των τμημάτων Γεωλογίας και Εδαφοτεχνικής του Πανεπιστημίου Πατρών, για να μπορεί να δεχτεί χωρίς κίνδυνο η Ξερόλακκα απορρίμματα ακόμα για ένα δίμηνο.

- Στη συνέχεια και μέχρι να γίνει ο σταθμός μεταφόρτωσης προωθεί την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης (δοκιμάστηκε στη Καλαμάτα επιτυχώς) ο οποίος δύναται να διαχειριστεί τα απορρίμματα για διάστημα τριών μηνών, μέχρι δηλαδή να γίνει η προμήθεια και τοποθέτηση σταθμού μεταφόρτωσης, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά των απορριμμάτων μετά ένα πεντάμηνο στο ΧΥΤΑ του Φλόκα.

-Επίσης η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην προμήθεια εξοπλισμού για την πρόσθετη αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω του τριπλασιασμού της έκτασης της Καλλικρατικής Πάτρας.

Όλες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούν και καμία σχέση δεν έχουν με όσα αναφέρει ο κ. Κατσικόπουλος στην ανακοίνωσή του.

Θυμίζουμε στον επικεφαλής της «Ενωτικής Κίνησης Πάτρας» ότι και στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας ο ίδιος δεν κατέθεσε καμία συγκεκριμένη θέση ή πρόταση, ενώ η Δημοτική Αρχή είπε ναι στο Εργοστάσιο με την πλέον διαφανή και συμφέρουσα για τους πολίτες κατασκευή. Επίσης η παράταξη του κ. Κατσικόπουλου δεν δέχθηκε καν την πρόταση αξιολόγησης των τευχών δημοπράτησης του Εργοστασίου από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Για ποιο λόγο; Τι έχει άραγε να κρύψει; Τι προτείνει τελικά; Και πότε θα το πει για να το μάθουν και οι πολίτες; Ο κ. Κατσικόπουλος μπορεί να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο που έχει για να ενημερωθεί επιπλέον για το θέμα, το οποίο δεν προσφέρεται ούτε για κινδυνολογία, ούτε για φθηνή αντιπολίτευση και ακολούθως να επανέλθει με προτάσεις και όχι με κορώνες

thebest.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!