tromaktiko: Τεχνητή... φωτοσύνθεση!

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τεχνητή... φωτοσύνθεση!



Το πρώτο τεχνητό φύλλο το οποίο θα αντιγράφει τις δυνατότητες ενός πραγματικού και θα φωτοσυνθέτει δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές. Το νέο αυτό φύλλο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο είναι πολλά...
υποσχόμενη για το μέλλον της οικονομικής παραγωγής ηλεκτρισμού.
Πρόκειται για ένα εξελιγμένο ηλιακό"κύτταρο" (ή κυψέλη), σε μέγεθος τραπουλόχαρτου, αλλά ακόμα πιο λεπτού σε πάχος, που μιμείται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το φως του ήλιου και το νερό σε ενέργεια. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό Ντάνιελ Νοσέρα του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

Είναι το δεύτερο σε σειρά τεχνητό φύλλο που δημιουργούν αμερικανοί επιστήμονες, αφού το πρώτο είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου μια δεκαετία αλλά δεν ήταν πρακτικό και λειτουργικό για ευρύτερη χρήση, καθώς το αποτελούσαν σπάνια και ακριβά μέταλλα, ενώ ήταν ασταθές, με συνέπεια η διάρκεια ζωής του να μην ξεπερνά τη μια μέρα.

H νέα συσκευή αποτελείται από πυρίτιο, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και καταλύτες (από νικέλιο και κοβάλτιο), ουσίες που επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις. Αν τοποθετηθεί σε ένα γαλόνι νερού (περίπου 4,5 λίτρα) κάτω από τον ήλιο, ή σε μια στέγη, ή στο έδαφος, η συσκευή, η οποία έχει τη δυνατότητα να διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, μπορεί να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για μια μέρα. Το υδρογόνο και το οξυγόνο αποθηκεύονται σε ξεχωριστή κυψέλη καυσίμου, η οποία παράγει τον ηλεκτρισμό.

«Η δημιουργία ενός λειτουργικού τεχνητού φύλλου αποτελεί ένα από τα ιερά δισκοπότηρα της επιστήμης, εδώ και χρόνια. Πιστεύουμε ότι πλέον το πετύχαμε», όπως είπαν. Τόνισαν ότι η εφεύρεσή τους θα αποτελέσει μια φθηνή πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού για οικιακή χρήση, με τελικό στόχο κάθε σπίτι να γίνει παραγωγός της δικής του ηλεκτρικής ενέργειας.

Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι τα υλικά του "τεχνητού φύλλου" είναι φθηνά και ευρέως διαθέσιμα, ενώ η τεχνολογία είναι πιο σταθερή και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι το πρωτότυπο του τεχνητού φύλλου μπορεί να λειτουργεί συνεχώς για τουλάχιστον 45ώρες χωρίς μείωση της απόδοσής του.

10 φορές πιο αποδοτικό είναι το νέο φύλλο του ΜΙΤ από ένα πραγματικό φύλλο ενώ οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να βελτιώσουν κι άλλο την ενεργειακή αποδοτικότητά του.

«Το μέλλον ανήκει στη φωτοσύνθεση με την μορφή τεχνητών φύλλων», δήλωσε με βεβαιότητα ο Νοσέρα


cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!