λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους από τις αρχές του 2010.
Από την περσινή κιόλας χρονιά, πάνω από πεντακόσιες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά σε ολόκληρη την Ηλεία με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά περιπτώσεις συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών, οι οποίοι θέλησαν να προλάβουν την καταστροφή με δεδομένο την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους. Ωστόσο όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Αθανάσιος Σκορδαλής και με βάση στοιχεία του 2010, παρατηρείται ότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν έναρξη λειτουργίας, ανήλθαν στις 588 έναντι 543 την αντίστοιχη χρονιά που δήλωσαν διακοπή. Ο αριθμός των συγκεκριμένων ενάρξεων από την άλλη, δεν συνιστά αποκλειστικά λειτουργία εμπορικών καταστημάτων αλλά γραφείων ή επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, κάτι που αποδεικνύει την δεινή οικονομική θέση της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σκορδαλή, στον αριθμό των 588 επιχειρήσεων, πάνω από τις μισές αφορούν παροχή υπηρεσιών ή υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, καφέ, εστιατόρια κ.α.) παρά καταστήματα του εμπορίου.
«Πιο παλιά οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν διπλές και τριπλές σε σύγκριση με τις παύσεις λειτουργίας. Τώρα βλέπουμε πως έχουμε πάρα πολλές διακοπές λόγω του ότι ορισμένοι θέλουν να βγουν σε σύνταξη για να γλιτώσουν από τα έξοδα και άλλοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους. Στον Πύργο έχουμε περισσότερες διακοπές επιχειρήσεων παρά ενάρξεις, έναντι των άλλων περιοχών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Αν κάνουμε σύγκριση το 2010 με το 2008 και το 2009 θα δούμε μια μεγάλη διαφορά στις ενάρξεις και παύσεις λειτουργίας καθώς παλιότερα σύμφωνα με στοιχεία βλέπαμε μέχρι και τρεις φορές περισσότερες ενάρξεις από τις διακοπές ενώ τώρα έχουν φτάσει να είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε, ότι οι ενάρξεις επιχειρήσεων που γίνονται αφορούν παροχή υπηρεσιών. Δηλαδή ανοίγουν περισσότερα γραφεία ενώ κλείνουν εμπορικά καταστήματα. Με λίγα λόγια ο εμπορικός κόσμος αργοπεθαίνει ερχόμενος αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων ειδικά του εμπορικού κόσμου (ενδυμάτων, υποδημάτων, ειδών διακόσμησης κ.α.) με αριθμό «λουκέτων» 3 προς 1, σε αντίθεση με γραφεία παροχής υπηρεσιών ή επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαπιστώνονται παύσεις λειτουργίας σε αριθμό 1 προς 3.
Τα στοιχεία του 2011
Από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Αθανάσιος Σκορδαλής, έκαναν διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας 75 επιχειρήσεις και έναρξη 78, σε ολόκληρο το νομό Ηλείας.
«Και εδώ παρόλο που οι ενάρξεις βλέπουμε να είναι λίγο περισσότερες από τις διακοπές, αυτό δεν μας δίνει ελπίδες καθώς και στην περίπτωση αυτή, οι 75 επιχειρήσεις που έκλεισαν αφορούν στην πλειοψηφία τους, εμπορικά καταστήματα ενώ εκείνες που άνοιξαν αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους γραφεία ή καταστήματα παροχής υπηρεσιών», σημειώνει ο κ. Σκορδαλής και συνεχίζει «Εκτιμάμε ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι έχουμε να δούμε περισσότερες διακοπές επιχειρήσεων για τους λόγους που αναφέραμε σε ποσοστό ακόμα και 30%. Όσο για το τέλος του έτους θεωρώ ότι θα δούμε πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο με τις παύσεις λειτουργίας να ξεπερνούν τον αριθμό των αντίστοιχων περσινών». Από την άλλη σημαντική παράμετρος σε όλα αυτά, είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό εμπόδια, που δεν προσφέρουν υγιή ανταγωνισμό με τους επιχειρηματίες να παλεύουν καθημερινά συν τοις άλλοις και με τη «μανία» της οικονομικής κρίσης.
http://www.patrisnews.com