καθώς οι κατασκευάστριες ιαπωνικές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να µειώσουν την παραγωγή τους λόγω καταστροφών που έχουν υποστεί και διακοπών στην ηλεκτροδότηση από το σεισµό και το τσουνάµι. Εκτός από τις ιαπωνικές εταιρείες, το φρένο στην παραγωγή επηρεάζει και άλλους "γίγαντες" στα ηλεκτρονικά...
Οι αυξήσεις αυτές αναµένεται να επηρεάσουν την τελική τιµή των προϊόντων, ανεξάρτητα από το αν κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊβάν, την Κίνα ή αλλού, αφού όλες σχεδόν οι εταιρείες προµηθεύονται εξαρτήµατα από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σύµφωνα µε στελέχη ελληνικών αλυσίδων ηλεκτρονικών και πληροφορικής, θα χρειαστεί χρόνος µέχρι αυτές οι αυξήσεις να περάσουν στη λιανική.
Οι ανατιµήσεις στην Απω Ανατολή αφορούν µεταξύ άλλων µνήµες για φορητά αποθηκευτικά µέσα τύπου Flash (NAND) και µνήµες δυναµικής τυχαίας πρόσβασης (RAM και DRAM) που χρησιµοποιούνται σε κάθε είδους υπολογιστές, µικροεπεξεργαστές και τσιπ, οθόνες και υλικά για οθόνες υγρών κρυστάλλων οι οποίες προορίζονται για τηλεοράσεις, µόνιτορ και κινητά τηλέφωνα, υλικά απαραίτητα για συναρµολόγηση και κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών όπως φωτογραφικές µηχανές, κάµερες, συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray κ.λπ.
Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των τσιπ που χρησιµοποιούνται σε ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές, έξυπνα κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές - ταµπλέτες (tablets), κατασκευάζονται στην Ιαπωνία. Το ίδιο συμβαίνει με το 80% µε 90% των εξειδικευµένων προϊόντων που χρησιµοποιούνται από πολλές εταιρείες ηλεκτρονικών για να συναρµολογούν ολοκληρωµένα κυκλώµατα σε πλακέτες που προορίζονται για την κατασκευή οθονών σε ηλεκτρονικά είδη.
Τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 85% της παγκόσµιας παραγωγής οθονών (panels). Σύµφωνα μάλιστα µε το «PC World», κατασκευαστές οθονών έχουν αποθέµατα για περίπου 40 µέρες, ενώ μετά το διάστηµα αυτό, εάν οι προµηθευτές τους στην Ιαπωνία δεν µπορούν να τους προµηθεύσουν επαρκείς ποσότητες, θα αναγκαστούν να µειώσουν την παραγωγή αυξάνοντας κι άλλο τις τιµές.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ