tromaktiko: Απάντηση για τον Καντάφι

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Απάντηση για τον Καντάφι



Θα ήθελα να κάνω κάποια τελευταία σχόλια με τη σειρά μου. Δεν σκοπεύω να συνεχίσω την συζήτηση επειδή δεν...(αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/03/blog-post_8304.html)
είναι σωστό προς τους αναγνώστες του blog και επειδή δεν θέλω να γίνω περισσότερο κουραστικός.

Εγώ δεν υποστηρίζω τον Καντάφι ή τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αντιθέτως η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε. Όχι επειδή ο λαός της Λιβύης είναι κατώτερος αλλά επαναλαμβάνω επειδή τα εσωτερικά ενός κράτους δεν πρέπει να αφορούν άλλους λαούς. Θα μπορούσαμε εάν θέλαμε (και μπορούσαμε) να αποστέλλουμε οικονομική βοήθεια ή κάθε άλλου είδους βοήθεια προς τους πολίτες της Λιβύης χωρίς να μπαίνουμε και να βομβαρδίζουμε τις πόλεις τους.

Επίσης το πολίτευμα μίας χώρας δεν είναι καλό ή κακό. Οι ηγέτες είναι καλοί ή κακοί (ως ηγέτες, άνθρωποι ή πολίτες). Και στην Ελλάδα το επίπεδο της παιδείας αλλά και της μόρφωσής μας είναι σχετικά χαμηλό. Και υπεύθυνη για αυτό είναι η κάθε κυβέρνηση απο την μεταπολίτευση και μετά. Ο Καντάφι ως αρχηγός ενός κράτος και θέλοντας να διασφαλίσει την εξουσία του προφανώς χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους με αυτής των δικών μας δημοκρατικών κυβερνήσεων. Και όπως προείπα τα πολιτεύματα δεν είναι καλά και κακά. Η επίδραση των αποφάσεών τους απέναντι στους λαούς τους είναι που πρέπει να κρίνονται.

Ισχύει ότι υπήρξαν πολλές αυτομολήσεις στρατιωτικών μονάδων. Αυτό είναι σίγουρο. Πάντοτε για να γίνει μία ανατροπή εξουσίας σε οποιαδήποτε χώρα πρέπει η αντίπερα παράταξη να έχει την υποστήριξη μονάδων του στρατού. Διαφορετικά οι τακτικές των αστυνομικών αρχών (π.χ. Ελλάδα) μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές ή και αναρχικούς ακόμη. Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε στρατιωτική βία δηλώνει ότι όσοι "εξεγέρθηκαν" είχαν οπλισμό ή τουλάχιστον ήταν γνωστό στον Καντάφι ότι είχαν οπλισμό και ήταν πρόθυμοι να τον χρησιμοποιήσουν. Δεν νομίζω ότι είναι παρανοϊκός όπως τον παρουσιάζουν. Μάλλον πολύ ιδιότροπος και απόλυτος είναι.

Ο Ελληνικός Στρατός είναι ένα θέμα από μόνο του. Τα όπλα μόνο ελληνικής προέλευσης δεν είναι. Τα αεροσκάφη και τα πλοία τα παίρνουμε από Αμερικάνους, Γάλλους, Γερμανούς καί άλλους. Τα G3 είναι γερμανικής προέλευσης. Το αντιαεροπορικό Άρτεμις το πουλήσαμε στους Ελβετούς (τώρα Γερμανούς Rheinmetall). Αλλά άστο γιατί πάει μακριά η βαλίτσα.

Το ακριβείας (για τον οπλισμό των Ευρωπαίων) είναι κάτι πολύ σχετικό. Και αυτό που μετράει είναι οι στόχοι στους οποίους βάλλουν. Οι παράπλευρες απώλειες στις οποίες αναφέρεσαι είναι άνθρωποι που χάνουν την ζωή τους. Ίσως σε έναν πόλεμο αμυντικό να είναι αποδεκτές αλλά οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δουλειά να σκοτώνουν πολίτες της Λιβύης ή της οποιασδήποτε Λιβύης. Και ο Καντάφι δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει αναφορά στους δημοσιογράφους (όχι αυτούς από την Ευρώπη εννοώ) για τα θύματα του πολέμου.

Δεν γνωρίζω αν έχεις ζήσει στο εξωτερικό αλλά και εκεί το ίδιο ισχύει (σε γενικές γραμμές) για τις λιανικές τιμές του πετρελαίου. Μην κοιτάς μόνο την τιμή της βενζίνης. Η Ελβετία για παράδειγμα (τουλάχιστον πριν από μερικά χρόνια) είχε μεγαλύτερη τιμή πετρελαίου κίνησης από ότι βενζίνης και οι τιμές της ήταν κοντά στις Ελληνικές. Αλλά και πάλι πρέπει να κοιτάς την εναλλαγή στις τιμές εντός κάθε χώρας. Μην συγκρίνεις την τιμή του δικού μας λίτρου με των άλλων. Τουλάχιστον όχι όταν μιλάμε για επιπτώσεις πολιτικών αποφάσεων στις λιανικές τιμές. Μπορεί οι τιμές αλλού να μεταβάλλονται αλλά η τάση τους είναι πάντα αυξητική και με μεγάλο ρυθμό μάλιστα.

Οι Τούρκοι μπορούν να στείλουν και ολόκληρη αρμάδα πλοίων. Δεν παίζει ρόλο. Αυτό που μετράει είναι το πως συμπεριφέρεσαι όταν θίγονται τα συμφέροντά σου και τι είδους πολιτκές συμφωνίες κάνεις. Εμείς υποτίθεται έχουμε συμμάχους όλες τις χώρες της Ε.Ε. αλλά μόνο σύμμαχοι δεν είναι τελικά. Και καθόμαστε και συζητάμε για το αν θα δώσουμε δικαιώματα για το πετρέλαιο στους Τούρκους. Αφού έτσι και αλλιώς οι αμερικανικές και γερμανικές εταιρείες θα πάρουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Τι θα κάνουν οι τούρκοι θα καταστρέψουν τις εταιρείες εκείνες ή θα μπούνε στην Ελλάδα? Κανέναν μεγάλο δεν τον συμφέρει αυτό. Κακό κάνουμε που το συζητάμε κιόλας.

Να σχολιάσω επίσης ότι καλές σχέσεις της χώρας μας δεν ήταν με τους πολίτες της Λιβύης αλλά με τον Καντάφι (δες Ανδρέα Παπανδρέου. Επίσης το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπου πριν λίγο καιρό αν θυμάμαι καλά ήθελε να αναγγείλλει τον Καντάφι επίτιμο διδάκτορα). Πάντως συμφωνώ ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε με άλλους τρόπους. Όπως επίσης θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της υπόλοιπης Μέσης Ανατολής κτλ. Το θέμα είναι αν υπάρχει η θέληση. Και από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος για να λάβει βοήθεια μια χώρα. Αλλά βέβαια μια φτωχή χώρα της Αφρικής που μαστίζεται από εμφυλίους και δεν έχει πετρέλαιο ή διαμάντια δεν αξίζει την επέμβαση των Δυτικών δυνάμεων.

Είμαι σίγουρος ότι και για την Κύπρο έτσι σκεφτόντουσαν. Είμαστε πολιτισμένοι πλέον και υπάρχει το ΝΑΤΟ. Θα μας προστατέψει έναντι της Τουρκίας. Ναι καλά. Μην βασίζεσαι στους έξω. Επίσης αν θελήσουν να μπουν θα βρούνε τρόπο. Μέσα σε λίγες ώρες θα μας έχουν "κάνει" τριτοκοσμικούς, που δεν πληρώνουμε τις οφειλές μας, κλέφτες κ.α. Και αυτό αν θελήσουν να μπουν οι ίδιοι και δεν στείλουν άλλους.

Σχετικά με την εμβέλεια του ονοματός μας. Το μόνο που ενδιαφέρει τους έξω είναι να έχουν οικονομικά οφέλη. Η Ελλάδα θα φροντίσουν να υπάρχει. Αλλά εμείς πως θα ζούμε είναι άλλο θέμα.

Τέλος να διευκρινήσω ότι η διαφορά στις απόψεις μας οφείλεται στο γεγονος ότι εσείς σκέφτεστε με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να επωφεληθεί η Ελλάδα από τις περιστάσεις ενώ εγώ σκέφτομαι αν είναι σωστό ηθικά και εύλογο οικονομικά να συμμετάσχουμε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!