- Μοιράστηκαν αυθημερόν 103.757 συγγράμματα. Οι φοιτητές δήλωσαν το σύγγραμμα και το παρέλαβαν άμεσα χωρίς γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία να περιμένουν ώρες στις ουρές. Το πιο σημαντικό για τις σπουδές τους είναι ότι έχουν το σύγγραμμα, τις πρώτες μέρες του εξαμήνου. Επίσης επετεύχθη:
Διαφάνεια στην καταχώρηση των συγγραμμάτων. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν διάφορα συγγράμματα και γνωρίζοντας τις προτάσεις του καθηγητή τους και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, να κάνουν μόνοι τους την επιλογή συγγράμματος.
Ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας. Δεν χρειάζεται να ασχολούνται οι Γραμματείες των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, οι Υπηρεσίες Φοιτητικής Μέριμνας ούτε και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου - οι οποίες είχαν έναν τεράστιο φόρτο χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα - με τη διανομή συγγραμμάτων.
Πλήρης εικόνα του κόστους των συγγραμμάτων και σύγκριση μεταξύ συγγραμμάτων ίδιων Σχολών. Για παράδειγμα στις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας η απόκλιση του κόστους των συγγραμμάτων ανά φοιτητή από την πιο ακριβή έως τη λιγότερο ακριβή είναι 258%. Ένα δεύτερο παράδειγμα αφορά στα ΤΕΙ. Σε πολλά Τμήματα, το μέσο κόστος συγγράμματος είναι 7,98 ευρώ, ενώ έχουμε σε αντίστοιχο Τμήμα μέσο κόστος 26,59 ευρώ. Τα ίδια τα Ιδρύματα θα πρέπει να μελετήσουν τα δεδομένα και να αντιδράσουν. Οι Σχολές οφείλουν να απαντήσουν στην κοινωνία: χρειάζεται λογοδοσία για το κόστος των σπουδών των φοιτητών.
Παρακολούθηση της κινητικότητας των φοιτητών και του τρόπου λειτουργίας των Σχολών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις επτά σχολές Φυτικής Παραγωγής, 67 φοιτητές πήραν συγγράμματα στο Α’ εξάμηνο, ενώ σε επόμενο εξάμηνο πήραν βιβλία μόνο 6 φοιτητές.
Βλέπουμε, επίσης, πολύ σημαντικά θέματα, όπως το πώς λειτούργησε το διπλό σύγγραμμα. Κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπεί - όταν αποδεικνύεται αυτό βεβαίως - στο χώρο των συγγραμμάτων. Είναι μεγάλο το κόστος για τον ελληνικό λαό. Όπως διευκρίνισε η υπουργός στόχος είναι τα συγγράμματα και οι σημειώσεις να δίνονται ηλεκτρονικά. Ήδη καθηγητές - κυρίως Πολυτεχνικών και Φυσικών Σχολών - διένειμαν ηλεκτρονικά τις σημειώσεις τους και πολλοί φοιτητές σχολίασαν θετικά αυτή την κίνηση. Η διαφάνεια - η δυνατότητα όλων να γνωρίζουν ποιο σύγγραμμα, ποια Σχολή, ποιος καθηγητής, ποιο κόστος, ποιο περιεχόμενο - είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε να οδηγηθούμε σε μια θετική πολιτική για τους φοιτητές, με κόστος στο οποίο μπορεί η χώρα να αντεπεξέλθει.
Εξάλλου, η υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικές με τα μέλη ΔΕΠ και συγκεκριμένα, αν θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και τι γίνεται με την εξέλιξή τους. Η υπουργός είπε ότι τα μέλη ΔΕΠ είναι δημόσιοι λειτουργοί και έχουν ειδικό μισθολόγιο. Όσον αφορά στο θέμα των εξελίξεων, επειδή υπάρχει συζήτηση και με το υπουργείο Εσωτερικών, ισχύει ότι και σε όλο το δημόσιο. Δηλαδή οι εξελίξεις οι οποίες δεν σημαίνουν νέες προσλήψεις, προχωρούν κανονικά.
Ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου, επισήμανε ότι οι φοιτητές δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους για τα βιβλία. Η ενίσχυση της πολλαπλής επιλογής βιβλίων γίνεται επίσης από την εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου, από το οποίο θα προέλθει και εξοικονόμηση πόρων για τη χρηματοδότηση άλλων δράσεων. Το υπουργείο θα προωθήσει το ηλεκτρονικό βιβλίο, το ψηφιακό βιβλίο, το οποίο θα είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο, έτσι ώστε ο φοιτητής να έχει πρόσβαση σε περισσότερα από ένα συγγράμματα.
ΑΠΕ ΜΠΕ