, την Παρασκευή 11 Μαρτίου (θα ακολουθήσει η καθοριστική σύνοδος στις 25 Μαρτίου) και στη σκιά της πολύ μεγάλης, χθεσινής υποβάθμισης από τη Moody’s.
Επίσης, με τη δική της σημασία και η σημερινή έκδοση εντόκων γραμματίων, ενώ, φυσικά, δε μπορούν να αγνοηθούν οι πολύ σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης και της γεωπολιτικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, με τις τιμές πετρελαίου να βρίσκονται, φυσικά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να απειλούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες.
Ξεκινώντας, φυσικά, από το μεγάλο θέμα των ημερών, αυτό της οικονομίας, θα αναφερθούμε αρχικά στη μεγάλη χθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, η οποία αφενός δημιουργεί πιέσεις στα ελληνικά spreads, αφετέρου αναμένεται να συμβάλλει σε ένα αρνητικό ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, χθες, η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά τρείς βαθμίδες, από το Ba1 στο Β1, μην αποκλείοντας, μάλιστα, να προβεί και σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και του αμείωτου κινδύνου χρεωκοπίας της Ελλάδος.
Πέραν της υποβάθμισης της Moody’s, με μεγάλη αγωνία αναμένονται, κυρίως και οι εξελίξεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ είναι αλήθεια ότι από την προηγούμενη Παρασκευή και, κυρίως, μετά τη σύνοδο των “συντηρητικών” ηγετών στο Ελσίνκι το Σαββατοκύριακο, αυξάνονται, έστω και λίγο, οι ελπίδες για συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα, κατά τη σύνοδο στο Ελσίνκι, υπέρ της ενίσχυσης του Μηχανισμού Στήριξης και υπέρ του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας τάχθηκαν οι συντηρητικοί ευρωπαίοι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με το σχέδιο πέντε σημείων που αποφασίστηκε στην φινλανδική πρωτεύουσα, η ΕΕ δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Βέβαια, αναφορικά με τα ελληνικά ζητήματα, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές, τονίζουμε, ξανά, ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι αυτό που κάνει λόγο για μια, απλά και μόνο, χρονική επιμήκυνση των 110δις ευρώ και, ουσιαστικά, χρονική μετατόπιση των προβλημάτων/ζητημάτων σε μια νέα σύνοδο, η οποία και θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να κερδηθεί ακόμη μια πίστωση χρόνου από τις αγορές. Επιπλέον, να αναφέρουμε ότι σήμερα αναμένεται και η έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις αρχές Φεβρουαρίου, το επιτόκιο είχε μειωθεί στο 4,64% από 4,90%, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 390εκ ευρώ. Κρίνουμε, λοιπόν, ότι ένας από τους στόχους της σημερινής δημοπρασίας θα είναι να διαμορφωθεί το επιτόκιο, τουλάχιστον, χαμηλότερα του 4,90%. Πέραν των εσωτερικών θεμάτων, στο επίκεντρο θα βρίσκονται σίγουρα και οι εξελίξεις στη Λιβύη και η πορεία των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες και απειλούν την παγκόσμια οικονομία μέσω των πληθωριστικών πιέσεων που ασκούν, κάτι το οποίο, ήδη, διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ, την προηγούμενη Πέμπτη, σχετικά με μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων ακόμη και κατά τον επόμενο μήνα. Τέλος, στα της τεχνικής ανάλυσης, η κατάσταση είναι η γνωστή οριακή, με το μεγάλο ζητούμενο, δεδομένης και της αβεβαιότητας που υπάρχει, να είναι η παραμονή του ΓΔ και του FTSE/ASE 20 υψηλότερα των κρίσιμων στηρίξεων, με σκοπό τη διατήρηση των όποιων θετικών τεχνικών ενδείξεων που υπάρχουν. Την ίδια ώρα και όσον αφορά τον τραπεζικό δείκτη, σημειώνεται ότι η τεχνική εικόνα είναι αρνητική, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στη συνολική πορεία της αγοράς, ενώ προβληματίζει, κυρίως, η αρνητική τεχνική εικόνα της μετοχής - βαρόμετρο του δείκτη, αλλά και της αγοράς συνολικά, αυτής της ΕΤΕ (διαβάστε σημερινό Report Τεχνικής Ανάλυσης – Δείτε διαγράμματα στο GFF).
http://www.greekfinanceforum.com/