tromaktiko: Πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ' οίκον"

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πρόγραμμα "εξοικονομώ κατ' οίκον"



Είναι γεγονός πως το πρόγραμμα έχει αποτύχει παταγωδώς. Είμαι μηχανικός σε πόλη της επαρχίας και το 99% των ανθρώπων που...
ενδιαφέρθηκαν για το πρόγραμμα, έκαναν πίσω και προτίμησαν να κάνουν τις όποιες αλλαγές στα σπίτια τους, μόνοι τους.

Δεν είναι τόσο η απροθυμία των τραπεζών, που σε πολλές περιπτώσεις δεν ήξεραν καν τι επιδοτεί το πρόγραμμα και τι όχι (πχ μου έτυχε περίπτωση που τράπεζα αρνήθηκε να εντάξει δεύτερη κατοικία), όσο το ασύμφορο και πολύπλοκο της υπόθεσης για τους ιδιοκτήτες, που στην πλειοψηφία τους επιθυμούν μόνο την αλλαγή των κουφωμάτων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι τα εξής:

1ον. Στο πρόγραμμα εντάσσονται όσοι αναβαθμίζονται κατά τουλάχιστον μία ενεργειακή κατηγορία. Που σημαίνει, αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία και έχεις πάρει το πρώτο πιστοποιητικό στην αρχή (πριν τις αλλαγές) και το δεύτερο στο τέλος (μετά τις επεμβάσεις) γίνεται η σύγκριση των δύο. Όλοι ρωτάνε το ίδιο πράγμα: "Κι αν δεν αναβαθμιστώ ενεργειακά?". Γιατί σε πυκνοδομημένα τμήματα οικισμών που τα σπίτια εφάπτονται δεν αρκεί μόνο η αλλαγή των κουφωμάτων. Πρέπει να βάλουν ηλιακό, θερμομόνωση εξωτερικά, να αλλάξουν το λέβητα κα. Επομένως με το ρίσκο να προβούν σε αλλαγές (που σε πολλές περιπτώσεις δεν τις έχουν ανάγκη) και να μείνουν στο τέλος εκτεθειμένοι με δάνεια και έξοδα, έκαναν πίσω.

2ον. Όπως είπα και πιο πριν, η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ενδιαφέρεται μόνο για την αλλαγή των κουφωμάτων, άντε και μια αλλαγή ηλιακού για περισσότερες πιθανότητες αναβάθμισης. Το πρόγραμμα όμως έχει πλαφόν στην τιμή των κουφωμάτων τα 2.800 ευρώ. Τα καλά κουφώματα όμως έχουν τουλάχιστον διπλάσιο κόστος που πρέπει κάποιος να το καλύψει μόνος του. Οπότε αν είναι να πληρώσουν 7.000 ευρώ για κουφώματα για να πάρουν πίσω 800 ευρώ, καταλαβαίνετε πως δεν συμφαίρει σε κανέναν το μπλέξιμο με τις τράπεζες, οι ενεργειακοί επιθεωητές κτλ.

3ον. Το εξοικονομώ, όπως και όλα τα προγράμματα επιδοτήσεων, απαιτούν τη νομιμότητα σε όλες τις φάσεις. Με άλλα λόγια, αν βάλεις πχ ηλιακό, θα πρέπει να έχεις τιμολόγιο τόσο για τον ηλιακό, όσο και για τον υδραυλικό που θα σου τον περάσει. Κακά τα ψέματα, από το να αρχίσεις να πληρώνεις φπα δεξιά και αριστερά σε μαστόρους, για να πάρεις πίσω το 30% όλοι προτιμάνε να τα κάνουν μαύρα και να γλιτώσουν τα φπα και τις υπερτιμολογήσεις, γιατί αυτά που θα πάρουν πίσω θα είναι λιγότερα από τα φπα που κλήθηκαν να πληρώσουν.

4ον. Η χαρτούρα και η γραφειοκρατία είναι ατελείωτη. Ειδικά αν είσαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία, και μόνο που ακούς "συνεδρίαση ενοίκων για έγκριση των εν δυνάμει επεμβάσεων" σε πιάνει πανικός.

Αυτά και άλλα πολλά βλέπουν οι ιδιοκτήτες και δε θέλει κανείς να μπλέξει με τράπεζες, δάνεια, υποθήκες, εγγυητές, επιθεωρητές και χαρτομάνι.

Καλή η ιδέα του προγράμματος, αλλά στην πράξη χάλασε το γλυκό.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!