tromaktiko: Νευρικότητα και Νέες Ελπίδες σε Επίπεδο Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Νευρικότητα και Νέες Ελπίδες σε Επίπεδο Ευρωπαϊκής Οικονομίας



Μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση ενδέχεται να είναι η σημερινή, με τη μεταβλητότητα να δίνει το παρόν και την προσοχή να είναι στραμμένη τόσο στο μέτωπο της οικονομίας...


όσο και στις πραγματικά πολύ σημαντικές στηρίξεις του ΓΔ και του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 20, οι οποίες και δοκιμάστηκαν, επιτυχώς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, αυτό της οικονομίας, λίγες ημέρες πριν τις καθοριστικές συνόδους του Μαρτίου, θα λέγαμε ότι από χθες αρχίζουν πάλι να διαφαίνονται κάποιες, έστω και μικρές, ελπίδες για αποφυγή ενός ναυαγίου κατά τις συνόδους της 11ης και 25ης του μηνός, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος μετά την πρόσφατη επαναφορά της επικίνδυνης και αδιάλλακτης στάσης της Γερμανικής πλευράς. Μάλιστα, από χθες υπάρχουν πλέον πιέσεις από τους κόλπους της Ε.Ε προς τη Γερμανία για την εξεύρεση κοινής γραμμής, ενώ στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα λέγαμε ότι εντάσσονται και οι χθεσινές πρωτοβουλίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι, οποίος μετά από συνεννόηση με μεγάλο αριθμό ευρωπαίων ηγετών φαίνεται να προωθεί ένα σύμφωνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη ζώνη του ευρώ, που αποφεύγει να περιλάβει τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία. Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες εξελίσσεται ένας παρασκηνιακός μαραθώνιος μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε., με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι η Γερμανική πλευρά, παρά την πρόσφατη αδιάλλακτη στάση της φαίνεται να πείθεται ότι πέραν των γενικόλογων συζητήσεων υπάρχει ανάγκη “πραγματικών αποφάσεων” στις 25 Μαρτίου, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές αντιδράσεις των αγορών, σε μια περίοδο μάλιστα όπου και αναμένονται πραγματικά πολύ μεγάλες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, σε όλο τον κόσμο. Επίσης, σημαντικές πιέσεις φαίνεται να ασκούνται και από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου σύμφωνα με κάποια έγκαιρα γερμανικά site και blogs, κατά τη χθεσινή ημέρα και στις επαφές που έγιναν ασκήθηκε μεγάλη πίεση κυρίως από την Ισπανική πλευρά προς όλους του κόλπους της Ε.Ε και τη Γερμανία, τονίζοντας ότι πέραν των όποιων προβλημάτων και διαφωνιών υπάρχουν είναι πραγματικά πολύ μεγάλη ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια φόρμουλα η οποία και θα οδηγήσει σε μια ηρεμία στις αγορές και στην απαραίτητη πλέον πτώση των spreads των ομολόγων των χωρών. Εκφράζεται λοιπόν, από πολλές πλευρές της Ε.Ε., ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική η οποία και θα εξασφαλίζει ότι χώρες με υψηλό χρέος και δημοσιονομικά προβλήματα δε πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφεθούν στην τύχη τους. Μάλιστα ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγο αργότερα από τις επαφές των ηγετών, η Καγκελάριος Α. Μέρκελ κράτησε αποστάσεις, διαμέσου του εκπροσώπου της από τις απόψεις του υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε, ο οποίος απορρίπτει τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης του ευρώ.Οι θέσεις του υπουργού Οικονομίας «δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης στην ολότητά τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο.
Πρόσθεσε δε ότι με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο και τις άλλες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο «βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αποφάσεων». Όλα αυτά συζητούνται εντατικά με τους εταίρους στην ΕΕ και «ενδιάμεσες τοποθετήσεις σε επιμέρους θέματα δεν απηχούν τη συνολική στάση της κυβέρνησης», διευκρίνισε ο κ.Ζάιμπερτ.
Θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης κρίνονται κάτι παραπάνω από κρίσιμες για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας και όχι μόνο της χώρας μας, ενώ ένα σενάριο το οποίο κερδίζει μεγάλο έδαφος είναι αυτό που κάνει λόγω ότι η Ελλάδα κατά τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου θα πάρει απλά και μόνο μια χρονική επιμήκυνση, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να συγκαλούν μέσα στο πολύ 1 με 1 ½ μήνα μια νέα σύνοδο, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν σε μια στάση αναμονής τις αγορές, αποφεύγοντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Επίσης, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την εξέταση δύο νέων πιθανών εργαλείων ρευστότητας από την Ε.Ε., προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, χωρίς κάτι περισσότερο να έχει γίνει γνωστό.
Στα της τεχνικής ανάλυσης η κατάσταση είναι λίγο πολύ γνωστή, αλλά και εξαιρετικά κρίσιμη, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται τόσο στις πολύ σημαντικές στηρίξεις του ΓΔ, στις 1.550 - 1.540 μονάδες (ΑΚΜΟ 200 ημερών), όσο και σε αυτές του FTSE/ASE στις 725 – 720 μονάδες, επίπεδα τα οποία και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθούν.

http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!