Αιτία δεν είναι η έλλειψη προσωπικού αλλά η έλλειψη οργάνων, δηλαδή ειδικών «παλιρροιογράφων» (ή αλλιώς «τσουναμογράφων») οι οποίοι μετρούν το ύψος της στάθμης της θάλασσας σε διαφορετικά σημεία των ελληνικών θαλασσών.
«Χωρίς τους είκοσι παλιρροιογράφους, συνοδευόμενους από είκοσι συστήματα GPS, το Κέντρο είναι στην ουσία μια 'άπορος κορασίδα'. Βέβαια, δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι παντελώς απροστάτευτη, καθώς λειτουργεί άριστα το εγκατεστημένο δίκτυο σεισμογράφων που καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τσουνάμι. Η μόνη διαφορά είναι ότι ένας παλιρροιογράφος δίνει πολύ πιο γρήγορα την ένδειξη για τη δημιουργία παλιρροϊκού κύματος και έτσι επιτρέπει στις αρχές να λάβουν αποφάσεις για την εκκένωση της περιοχής που διατρέχει κίνδυνο», εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος.
Κατόπιν προκήρυξης εκ μέρους της Κοινωνίας της Πληροφορίας, είχε δρομολογηθεί η αγορά των είκοσι παλιρροιογράφων με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς η αγορά τους είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με αίτηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ωστόσο, μέλη των τριών πανεπιστημιακών σεισμολογικών φορέων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) εξέφρασαν αντιρρήσεις μέσω επιστολών προς το ΔΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ως αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα η διαδικασία έχει πρακτικά «παγώσει».
in.gr