tromaktiko: Καταλήψεις στα γραφεία της ΑΤΕ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Καταλήψεις στα γραφεία της ΑΤΕ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης



Συμβολικές καταλήψεις των κεντρικών υπηρεσιών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ε.Β.Ζ.) και του υποκαταστήματος της ΑΤΕBank στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά και 24ωρη απεργία, πραγματοποίησαν...
 σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, αντιδρώντας στην απόφαση της τράπεζας να εκχωρήσει το ποσοστό, άνω του 80%, που κατέχει στη βορειοελλαδική επιχείρηση.
Κρατώντας πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Όχι στο ξεπούλημα της Ε.Β.Ζ., όχι στον μαρασμό της υπαίθρου, όχι στις επιλογές του μνημονίου», περίπου 100 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ και της ΑΤΕ, αντίστοιχα στις 11 το πρωί και στις 12.30 μετά το μεσημέρι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μανώλης Λαγογιάννης καυτηρίασε τη χρονική συγκυρία κατά την οποία ανακοινώθηκε η απόφαση της ΑΤΕ να πουλήσει την Ε.Β.Ζ. (λίγο πριν από τη σπορά των τεύτλων). Ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή συνιστά «προμελετημένο έγκλημα», με στόχο την απαξίωση της Ε.Β.Ζ., ώστε να πουληθεί φθηνά στους υποψήφιους αγοραστές.

Ο κ. Λαγογιάννης προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - αν και συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μορφή αυτών δεν έχουν ακόμη ληφθεί - καθώς και συναντήσεις με πολιτικούς (την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά) και φορείς.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι αρχής γενομένης με τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου θα παρακρατηθεί το 10% των αποδοχών των εργαζομένων.

Ωστόσο, είπε, οι εργαζόμενοι δεν θα διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές, αν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν διατεθούν στους τευτλοκαλλιεργητές.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση της διοίκησης της Ε.Β.Ζ. να προσφέρει έκπτωση 20% στο κόστος αγοράς σπόρων τεύτλων και μέσων φυτοπροστασίας, ο κ. Λαγογιάννης σημείωσε ότι η μείωση είναι πολύ μικρή και ότι δόθηκε πολύ αργά (αφού με εξαίρεση την Ορεστιάδα, όπου η σπορά μπορεί να γίνει μέχρι αρχές Απριλίου, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές τελειώνει στις 20 Μαρτίου).

Σε ψήφισμα που επέδωσαν στη διοίκηση της εταιρείας, στη διάρκεια της κατάληψης, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή είναι ότι αυτή δεν θα ξεπεράσει τους 30.000 τόνους, όταν πέρυσι ήταν περίπου 70.000. Η δε ζήτηση στην ελληνική αγορά είναι 320.000 τόνοι ετησίως.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, αντί να προσφέρει καλές τιμές στους Έλληνες παραγωγούς, η διοίκηση της Ε.Β.Ζ. προτιμά να δίνει χρήματα στους Γάλλους και τους Γερμανούς αγρότες, προκειμένου να παράγουν ζάχαρη «φασόν» στις χώρες τους, για λογαριασμό της Ε.Β.Ζ..

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΑΤΕ δάνεισε στην Ε.Β.Ζ. 150.000 ευρώ με το υψηλότερο επιτόκιο της αγοράς (11,45%), ενώ τα δάνεια προς τρίτους δίδονται με επιτόκιο 7,5%. Ως αποτέλεσμα, τα οφειλόμενα τοκοχρεολύσια προς την ΑΤΕ ανέρχονται σήμερα σε 17 εκατ. ευρώ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!