Την αγωνία τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο καταγράφουν συνολικά 43 φορείς της πόλης σε ψήφισμα που κατέθεσαν στις πρυτανικές αρχές, διεκδικώντας όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «το δίκαιο του τόπου μας». Το ψήφισμα κατατέθηκε με αφορμή τη...
σημερινή συζήτηση της Συγκλήτου για την οποία ωστόσο υπάρχει η διαβεβαίωση από την πρυτανεία πως δεν θα παρθούν αποφάσεις.
Ζητούν οι φορείς να σταματήσει η «διολίσθηση» του Πανεπιστημίου προς το Ηράκλειο με τη μεταφορά Διευθύνσεων και Υπηρεσιών από το Ρέθυμνο που προβλέπει η μελέτη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών εκφράζοντας το φόβο ότι σταδιακά θα μεταφερθούν και Σχολές, ακόμη και η έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές τονίζουν σε απάντησή τους ότι οι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Πρυτανείας έχουν στόχο την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων όχι μόνο για την υποστήριξη αλλά και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων στο Ρέθυμνο και πως δεν έχουν καμία βάση οι αναφορές για μεταφορά της έδρας.
Στο μεταξύ την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή και του αντιπρύτανη του Π.Κ. Τάσου Φιλαλήθη, όπου συζητήθηκε τόσο το θέμα των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα της ανδιάρθρωσης, όσο και το θέμα του κτηρίου στην οδό Δημητρακάκη (ιδιοκτησίας πανεπιστημίου και το ενοικιάζει ο δήμος στεγάζοντας την υπηρεσία της Πολεοδομίας). Η πρόταση του Δημάρχου και της Ανιπεριφερειάρχη είναι εφόσον το κτήριο δεν σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο να το αξιοποιήσει άμεσα να χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει διοικητικές υπηρεσίες των δυο φορέων.
Η επιστολή των φορέων
Η επιστολή των φορέων και Συλλόγων του Ρεθύμνου προς την πρυτανεία αναφέρει:
«Εδώ και αρκετό χρόνο δημιουργείται στους Ρεθεμνιώτες η πεποίθηση ότι σταδιακά και με κεκαλυμμένο τρόπο, επιχειρείται και προωθείται η ολοκληρωτική μεταφορά των Διοικητικών καθώς και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης από την πόλη του Ρεθύμνου στο Ηράκλειο.
Ήδη οι Διοικητικές Υπηρεσίες καθώς και τμήματα Σχολών, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο της Σχολής Ψυχολογίας που υπολειτουργεί στο Ρέθυμνο ενώ λειτουργεί στο Ηράκλειο, αποδυναμώνονται διαρκώς.
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί (αμφιθέατρο κ.ά.)
Ο τόπος μας πρόθυμα έχει προσφέρει τις περιουσίες του, 1200 στρέμματα, για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου κι έχει αγκαλιάσει με θέρμη φοιτητές και διδάσκοντες από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί για εμάς τους Ρεθεμνιώτες, την Ανάσα καί το Φάρο της πόλης μας και θεωρούμε αδικαιολόγητη και απαράδεκτη την τακτική της «σταγόνα-σταγόνα» μεταφοράς του στο γειτονικό νομό.
Ζητάμε το δίκιο του τόπου μας!
Παλέψαμε για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο κι έχομε την υποχρέωση να παλέψομε για τη διατήρηση και την προκοπή του, σύμφωνα με τις αποφάσεις Ίδρυσής του.
Ζητάμε την ενίσχυση και κάλυψη των αναγκών των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο..
Ζητάμε να γίνουν όσες εργασίες απαιτούνται για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτηρίων και του αμφιθεάτρου του.
Ζητάμε την ενίσχυση των Σχολών και την κάλυψη των αναγκών τους, στο Ρέθυμνο.
Ζητάμε να σταματήσει αυτή η «διολίσθηση» προς το Ηράκλειο που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην υπολειτουργία και τέλος τη μεταφορά και των Σχολών και της Εδρας από την πόλη μας, εκεί.
Ζητάμε το Δίκαιο του Τόπου μας!»
1) Για τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ο κ. Γεώργιος Στεφανάκης
2) Για τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ο κ. Στυλιανός Κουτζόγλου
3) Για το Σύλλογο Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, ο κ. Σήφης Σπαντιδάκης
4) Για το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο κ. Βασίλης Τζουράς
5) Για το Σύλλογο Συνταξιούχων Καθηγητών Ν. Ρεθύμνης, ο κ. Γεώργιος Μοσχάκης
6) Για το Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Ρεθύμνου, ο κ. Ζαχαρίας Κασωτάκης
7) Για τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Ανδρέας Ταξάκης
8) Για τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Ευστάθιος Κοντογιάννης
9) Για το Σύλλογο Διδασκάλων Ρεθύμνου, ο κ. Ιωάννης Μαρινάτος
10) Για την Ενωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν.Ρεθύμνης, ο κ. Ανδρέας Μπενάκης
11) Για το Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι», ο κ. Γεώργιος Βλαττάκης
12) Για το Σύνδεσμο Κρητών Επιστημόνων, (Αθήνα), ο κ. Σταύρος Ζερβάκης
13) Για το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης, ο κ. Νικόλαος Βούρβαχης
14) Για το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, ο κ. Γιάννης Τσουδερός
15) Για το Σύλλογο Μικρασιατών Ρεθύμνου, ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου
16) Για το Σύλλογο Μικρασιατών «Ιωνία», ο κ. Μιχάλης Καζήλας
17) Για τη Χ.Ε.Ν. Ρεθύμνου, η κ. Γεωργία Γαβρά
18) Για το Σύνδεσμο Διάδοσης Καλών Τεχνών Ρεθύμνου, ο.κ. Μάνος Αστρινός
19) Για το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ρεθύμνου «Ερωφίλη», η κ. Μαρία Στριλιγκά
20) Για το Συντονιστικό Οργανο Γυναικείων Συλλόγων Ρεθύμνου,η κ. Χαριτωμένη Ξεκαλου
21) Για το Σύνδεσμο Κρητών Στιχουργών, ο κ. Κωστής Βενιανάκης
22) Γιά το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Ρεθύμνης, ο κ. Στέλιος Κιαγιαδάκης
23) Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Ρεθύμνης, ο κ. Ιωάννης Κουνδουράκης
24) Για το Σύλλογο Κωφών, ο κ. Μανώλης Παπαδάκης
25) Για την Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου, η κ. Ιωάννα Τρουλλινού
26) Για την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, Τοπικό Τμήμα Δυτικής Κρήτης, ο κ. Βασίλης Σιμιτζής
27) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου «Παναγιά Κυρά»,ο κ. Εμμ. Παττακός
28) Για την Πολιτιστική Εταιρεία «Ο Μύλος του Πρινάρη», ο κ. Νίκος Παπαδάκης
29) Για τον Πολιστικό Σύλλογο Γάλλου, η κ.Νεκταρία Φραϊδάκη
30) Για τη Δημοτική Κοινότητα, ο κ. Όθωνας Χριστουλάκης
31) Για τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, ο κ. Κώστας Καλλέργης
32) Για τον Πλανήτη Κρήτη, Τμήμα Ρεθύμνου, ο κ. Κώστας Κοντογιάννης
33) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων, η κ. Εύα Περπυράκη
34) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρασσών, ο κ. Άγγελος Περράκης
35) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμαβόλου, ο κ. Μανώλης Παπαδάκης
36) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε-Αγίας Παρασκευής, ο κ. Κώστας Μυριοκεφαλιτάκης
37) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου, η κ. Χρυστάλλα Παραγιουδάκη
38) Για το Σύλλογο Ριζιτών Επαρχίας Αμαρίου, (Αθήνα), ο κ. Σταύρος Φωτάκης
39) Για το Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Το Αρκάδι», ο κ. Κώστας Ηλιάκης
40) Για το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Ρίζες της Κρήτης», ο κ. Αρτέμης Μανδακάκης
41) Για το Λαογραφικό Όμιλο «Κουρήτες», ο κ. Εμμ. Παττακός
42) Για την Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, (Αθήνα), ο κ Στέφανος Αντωνακάκης
43) Για το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Ρεθύμνης, η κ. Ιωάννα Βαλαρή.
«H Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με αγωνία και λύπη της παρατηρεί το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα και ψηφίσματα τα οποία δηλητηριάζουν τη Ρεθυμνιώτικη κοινωνία που σωστά αγωνιά για το Πανεπιστήμιό της. Η αναφορά για μεταφορά Σχολών και έδρας στο Ψήφισμα που μας κοινοποιήθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων, το οποίο υπογράφεται από 43 εκπροσώπους Συλλόγων και Οργανώσεων, δεν έχει καμία βάση.
Και στις δύο περιπτώσεις οι Διευθύνσεις των Διοικητών υπηρεσιών λειτουργούν στο Ρέθυμνο. Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Πρυτανείας έχουν στόχο την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων όχι μόνο για την υποστήριξη αλλά και τη δημιουργία νέων δραστηριότητων στο Ρέθυμνο.
Για τα παραπάνω ο Πρύτανης του Ιδρύματος έχει ενημερώσει λεπτομερώς και τις πολιτικές αρχές του Νομού, αλλά και τους εκπροσώπους που παρευρέθησαν στην προηγούμενη Σύγκλητο. Στη σημερινή Σύγκλητο δεν πρόκειται να παρθεί καμία απόφαση για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.
Οι ίδιες οι Σχολές και η Έδρα, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν.
Η πόλη μας βρίσκεται στη μέση των δύο μεγάλων νομών του νησιού κι εξυπηρετεί άνετα και τους δύο. Οι αποστάσεις δεν δικαιολογούν αρνήσεις εργασίας στο Ρέθυμνο και το ανθρώπινο δυναμικό για τη συμπλήρωση των κενών στις Υπηρεσίες υπάρχει στον τόπο μας, επαρκέστατο, εφ’όσον αυτό ζητηθεί.
Δεν ζητάμε Χάρη!
Το ψήφισμα υπογράφουν:
Η απάντηση της Πρυτανείας
Η Πρυτανεία άμεσα μόλις έλαβε το ψήφισμα απάντησε:
Όσον αφορά το θέμα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη ο υπάρχων εσωτερικός κανονισμός και το οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τέλος, τα θέματα συζήτησης για τα προβλήματα της Διοίκησης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου εκτιμούμε ότι αποτελεί αποκλειστικά δικαίωμα των θεσμοθετημένων οργάνων του Ιδρύματος».
Συνεργασία δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη με τον αντιπρύτανη Τ. Φιλαλήθη
Στη διάρκεια της συζήτησης που είχαν χθες ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή με τον αντιπρύτανη του Π.Κ. Τάσο Φιλαλήθη συζητήθηκαν τα προβλήματα που σημειώνονται σε διοικητικό επίπεδο στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συστρατευτούν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή των προβλημάτων αυτών, τηρώντας πάντα τη νομιμότητα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το δήμο, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψαν να μεταφέρουν στον Αντιπρύτανη την αγωνία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με όσες φήμες διασπείρονται και αφορούν την παραμονή του Π.Κ. στην έδρα του, στο Ρέθυμνο. Ο Δήμαρχος και η κα Λιονη διευκρινίσαν πως δεν συμμερίζονται τη φημολογία περί μεταφοράς των Σχολών και φοιτητών του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, τη συμμερίζονται όμως απόλυτα στο επίπεδο της συρρίκνωσης των διοικητικών δομών που δικαίως λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο αφού εδώ είναι η έδρα του Ιδρύματος.
Ο κ. Αντιπρύτανης αντέτεινε ότι οι λόγοι που προκάλεσαν το επίμαχο θέμα ήταν καθαρά αντικειμενικοί και αφορούσαν στο γεγονός της μονιμοποίησης συμβασιούχων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στα εργαστήρια των Σχολών του Ηρακλείου, εξέλιξη που είχε δυσμενή επίπτωση σε βάρος των διοικητικών δομών του Ρεθύμνου.
Και οι δύο πλευρές πάντως αποδέχθηκαν ότι συνιστά σοβαρή τονωτική ένεση για τη διοικητική αλλά και την εν γένει λειτουργία του Πανεπιστημίου η ενίσχυση του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) και μάλιστα τονίστηκε πως είναι υποχρέωση και της Πρυτανείας αλλά και της Πολιτείας να προωθηθεί η ένταξη των δύο κτηρίων του Κέντρου στο ΕΣΠΑ τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν ενταχθεί.
Όμως αυτή είναι μία πρωτοβουλία στην οποία η κα Λιονή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως Αντιπεριφερειάρχης γι’ αυτό και η ίδια δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα φροντίσει να ενταχθούν. Με αυτόν τον τρόπο, αφ’ ενός οι ερευνητές των θεωρητικών Σχολών και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα διεξάγουν μια σημαντική έρευνα και, αφετέρου, θα εξασφαλιστεί η διαρκής παρουσία τους ως επιστημονικού δυναμικού στην πόλη μας και στο Πανεπιστήμιο.
Στην ίδια σύσκεψη, τους συμμετέχοντες απασχόλησε το θέμα του κτηρίου στην οδό Δημητρακάκη κι εξέφρασαν την αγωνία τους και την ανησυχία τους μήπως μετά την αποχώρηση των υπηρεσιών από κει γκετοποιηθει, όπως είπαν χαρακτηριστικά και μετατραπεί σε ένα ακόμη πρόβλημα για την πόλη. Ο Δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης κατέθεσαν στον Αντιπρύτανη την πρόταση, σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο δεν έχει σχέδιο αξιοποίησης του κτηρίου, προσωρινά και για όσο χρόνο το Πανεπιστήμιο επιτρέψει, να στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες των δυο φορέων αντί εύλογου τιμήματος και πάντα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που επιθυμούν οι φορείς της πόλης να διατηρούν με το Πανεπιστήμιο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πέραν αυτού, η συνεργασία επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα και όλες οι πλευρές διέβλεψαν ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορεί να ευδοκιμήσει η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία του Ρεθύμνου για το καλό και των δύο μερών. Η συνάντηση κρίθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες ιδιαίτερα εποικοδομητική και παρότι η σημερινή Πρυτανική Αρχή είναι απερχόμενη ωστόσο θεωρείται ότι κάποια ζητήματα μπορούν να δρομολογηθούν από σήμερα κιόλας και μέχρι την τυπική αποχώρησή της
Ζητούν οι φορείς να σταματήσει η «διολίσθηση» του Πανεπιστημίου προς το Ηράκλειο με τη μεταφορά Διευθύνσεων και Υπηρεσιών από το Ρέθυμνο που προβλέπει η μελέτη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών εκφράζοντας το φόβο ότι σταδιακά θα μεταφερθούν και Σχολές, ακόμη και η έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές τονίζουν σε απάντησή τους ότι οι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Πρυτανείας έχουν στόχο την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων όχι μόνο για την υποστήριξη αλλά και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων στο Ρέθυμνο και πως δεν έχουν καμία βάση οι αναφορές για μεταφορά της έδρας.
Στο μεταξύ την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη, της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή και του αντιπρύτανη του Π.Κ. Τάσου Φιλαλήθη, όπου συζητήθηκε τόσο το θέμα των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα της ανδιάρθρωσης, όσο και το θέμα του κτηρίου στην οδό Δημητρακάκη (ιδιοκτησίας πανεπιστημίου και το ενοικιάζει ο δήμος στεγάζοντας την υπηρεσία της Πολεοδομίας). Η πρόταση του Δημάρχου και της Ανιπεριφερειάρχη είναι εφόσον το κτήριο δεν σχεδιάζει το Πανεπιστήμιο να το αξιοποιήσει άμεσα να χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει διοικητικές υπηρεσίες των δυο φορέων.
Η επιστολή των φορέων
Η επιστολή των φορέων και Συλλόγων του Ρεθύμνου προς την πρυτανεία αναφέρει:
«Εδώ και αρκετό χρόνο δημιουργείται στους Ρεθεμνιώτες η πεποίθηση ότι σταδιακά και με κεκαλυμμένο τρόπο, επιχειρείται και προωθείται η ολοκληρωτική μεταφορά των Διοικητικών καθώς και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης από την πόλη του Ρεθύμνου στο Ηράκλειο.
Ήδη οι Διοικητικές Υπηρεσίες καθώς και τμήματα Σχολών, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο της Σχολής Ψυχολογίας που υπολειτουργεί στο Ρέθυμνο ενώ λειτουργεί στο Ηράκλειο, αποδυναμώνονται διαρκώς.
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί (αμφιθέατρο κ.ά.)
Ο τόπος μας πρόθυμα έχει προσφέρει τις περιουσίες του, 1200 στρέμματα, για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου κι έχει αγκαλιάσει με θέρμη φοιτητές και διδάσκοντες από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα.
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί για εμάς τους Ρεθεμνιώτες, την Ανάσα καί το Φάρο της πόλης μας και θεωρούμε αδικαιολόγητη και απαράδεκτη την τακτική της «σταγόνα-σταγόνα» μεταφοράς του στο γειτονικό νομό.
Ζητάμε το δίκιο του τόπου μας!
Παλέψαμε για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο κι έχομε την υποχρέωση να παλέψομε για τη διατήρηση και την προκοπή του, σύμφωνα με τις αποφάσεις Ίδρυσής του.
Ζητάμε την ενίσχυση και κάλυψη των αναγκών των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών όλων των Σχολών του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο..
Ζητάμε να γίνουν όσες εργασίες απαιτούνται για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτηρίων και του αμφιθεάτρου του.
Ζητάμε την ενίσχυση των Σχολών και την κάλυψη των αναγκών τους, στο Ρέθυμνο.
Ζητάμε να σταματήσει αυτή η «διολίσθηση» προς το Ηράκλειο που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην υπολειτουργία και τέλος τη μεταφορά και των Σχολών και της Εδρας από την πόλη μας, εκεί.
Ζητάμε το Δίκαιο του Τόπου μας!»
1) Για τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ο κ. Γεώργιος Στεφανάκης
2) Για τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, ο κ. Στυλιανός Κουτζόγλου
3) Για το Σύλλογο Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, ο κ. Σήφης Σπαντιδάκης
4) Για το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, ο κ. Βασίλης Τζουράς
5) Για το Σύλλογο Συνταξιούχων Καθηγητών Ν. Ρεθύμνης, ο κ. Γεώργιος Μοσχάκης
6) Για το Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Ρεθύμνου, ο κ. Ζαχαρίας Κασωτάκης
7) Για τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Ανδρέας Ταξάκης
8) Για τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Ευστάθιος Κοντογιάννης
9) Για το Σύλλογο Διδασκάλων Ρεθύμνου, ο κ. Ιωάννης Μαρινάτος
10) Για την Ενωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν.Ρεθύμνης, ο κ. Ανδρέας Μπενάκης
11) Για το Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «το Αρκάδι», ο κ. Γεώργιος Βλαττάκης
12) Για το Σύνδεσμο Κρητών Επιστημόνων, (Αθήνα), ο κ. Σταύρος Ζερβάκης
13) Για το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνης, ο κ. Νικόλαος Βούρβαχης
14) Για το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, ο κ. Γιάννης Τσουδερός
15) Για το Σύλλογο Μικρασιατών Ρεθύμνου, ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου
16) Για το Σύλλογο Μικρασιατών «Ιωνία», ο κ. Μιχάλης Καζήλας
17) Για τη Χ.Ε.Ν. Ρεθύμνου, η κ. Γεωργία Γαβρά
18) Για το Σύνδεσμο Διάδοσης Καλών Τεχνών Ρεθύμνου, ο.κ. Μάνος Αστρινός
19) Για το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ρεθύμνου «Ερωφίλη», η κ. Μαρία Στριλιγκά
20) Για το Συντονιστικό Οργανο Γυναικείων Συλλόγων Ρεθύμνου,η κ. Χαριτωμένη Ξεκαλου
21) Για το Σύνδεσμο Κρητών Στιχουργών, ο κ. Κωστής Βενιανάκης
22) Γιά το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν.Ρεθύμνης, ο κ. Στέλιος Κιαγιαδάκης
23) Για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Ρεθύμνης, ο κ. Ιωάννης Κουνδουράκης
24) Για το Σύλλογο Κωφών, ο κ. Μανώλης Παπαδάκης
25) Για την Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου, η κ. Ιωάννα Τρουλλινού
26) Για την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, Τοπικό Τμήμα Δυτικής Κρήτης, ο κ. Βασίλης Σιμιτζής
27) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου «Παναγιά Κυρά»,ο κ. Εμμ. Παττακός
28) Για την Πολιτιστική Εταιρεία «Ο Μύλος του Πρινάρη», ο κ. Νίκος Παπαδάκης
29) Για τον Πολιστικό Σύλλογο Γάλλου, η κ.Νεκταρία Φραϊδάκη
30) Για τη Δημοτική Κοινότητα, ο κ. Όθωνας Χριστουλάκης
31) Για τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, ο κ. Κώστας Καλλέργης
32) Για τον Πλανήτη Κρήτη, Τμήμα Ρεθύμνου, ο κ. Κώστας Κοντογιάννης
33) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων, η κ. Εύα Περπυράκη
34) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρασσών, ο κ. Άγγελος Περράκης
35) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμαβόλου, ο κ. Μανώλης Παπαδάκης
36) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άδελε-Αγίας Παρασκευής, ο κ. Κώστας Μυριοκεφαλιτάκης
37) Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρωμοναστηρίου, η κ. Χρυστάλλα Παραγιουδάκη
38) Για το Σύλλογο Ριζιτών Επαρχίας Αμαρίου, (Αθήνα), ο κ. Σταύρος Φωτάκης
39) Για το Λαογραφικό Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Το Αρκάδι», ο κ. Κώστας Ηλιάκης
40) Για το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Ρίζες της Κρήτης», ο κ. Αρτέμης Μανδακάκης
41) Για το Λαογραφικό Όμιλο «Κουρήτες», ο κ. Εμμ. Παττακός
42) Για την Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, (Αθήνα), ο κ Στέφανος Αντωνακάκης
43) Για το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Ρεθύμνης, η κ. Ιωάννα Βαλαρή.
«H Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης με αγωνία και λύπη της παρατηρεί το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα και ψηφίσματα τα οποία δηλητηριάζουν τη Ρεθυμνιώτικη κοινωνία που σωστά αγωνιά για το Πανεπιστήμιό της. Η αναφορά για μεταφορά Σχολών και έδρας στο Ψήφισμα που μας κοινοποιήθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων, το οποίο υπογράφεται από 43 εκπροσώπους Συλλόγων και Οργανώσεων, δεν έχει καμία βάση.
Και στις δύο περιπτώσεις οι Διευθύνσεις των Διοικητών υπηρεσιών λειτουργούν στο Ρέθυμνο. Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Πρυτανείας έχουν στόχο την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων όχι μόνο για την υποστήριξη αλλά και τη δημιουργία νέων δραστηριότητων στο Ρέθυμνο.
Για τα παραπάνω ο Πρύτανης του Ιδρύματος έχει ενημερώσει λεπτομερώς και τις πολιτικές αρχές του Νομού, αλλά και τους εκπροσώπους που παρευρέθησαν στην προηγούμενη Σύγκλητο. Στη σημερινή Σύγκλητο δεν πρόκειται να παρθεί καμία απόφαση για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.
Οι ίδιες οι Σχολές και η Έδρα, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν.
Η πόλη μας βρίσκεται στη μέση των δύο μεγάλων νομών του νησιού κι εξυπηρετεί άνετα και τους δύο. Οι αποστάσεις δεν δικαιολογούν αρνήσεις εργασίας στο Ρέθυμνο και το ανθρώπινο δυναμικό για τη συμπλήρωση των κενών στις Υπηρεσίες υπάρχει στον τόπο μας, επαρκέστατο, εφ’όσον αυτό ζητηθεί.
Δεν ζητάμε Χάρη!
Το ψήφισμα υπογράφουν:
Η απάντηση της Πρυτανείας
Η Πρυτανεία άμεσα μόλις έλαβε το ψήφισμα απάντησε:
Όσον αφορά το θέμα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη ο υπάρχων εσωτερικός κανονισμός και το οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τέλος, τα θέματα συζήτησης για τα προβλήματα της Διοίκησης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου εκτιμούμε ότι αποτελεί αποκλειστικά δικαίωμα των θεσμοθετημένων οργάνων του Ιδρύματος».
Συνεργασία δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη με τον αντιπρύτανη Τ. Φιλαλήθη
Στη διάρκεια της συζήτησης που είχαν χθες ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή με τον αντιπρύτανη του Π.Κ. Τάσο Φιλαλήθη συζητήθηκαν τα προβλήματα που σημειώνονται σε διοικητικό επίπεδο στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συστρατευτούν για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή των προβλημάτων αυτών, τηρώντας πάντα τη νομιμότητα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το δήμο, τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψαν να μεταφέρουν στον Αντιπρύτανη την αγωνία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με όσες φήμες διασπείρονται και αφορούν την παραμονή του Π.Κ. στην έδρα του, στο Ρέθυμνο. Ο Δήμαρχος και η κα Λιονη διευκρινίσαν πως δεν συμμερίζονται τη φημολογία περί μεταφοράς των Σχολών και φοιτητών του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, τη συμμερίζονται όμως απόλυτα στο επίπεδο της συρρίκνωσης των διοικητικών δομών που δικαίως λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο αφού εδώ είναι η έδρα του Ιδρύματος.
Ο κ. Αντιπρύτανης αντέτεινε ότι οι λόγοι που προκάλεσαν το επίμαχο θέμα ήταν καθαρά αντικειμενικοί και αφορούσαν στο γεγονός της μονιμοποίησης συμβασιούχων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στα εργαστήρια των Σχολών του Ηρακλείου, εξέλιξη που είχε δυσμενή επίπτωση σε βάρος των διοικητικών δομών του Ρεθύμνου.
Και οι δύο πλευρές πάντως αποδέχθηκαν ότι συνιστά σοβαρή τονωτική ένεση για τη διοικητική αλλά και την εν γένει λειτουργία του Πανεπιστημίου η ενίσχυση του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) και μάλιστα τονίστηκε πως είναι υποχρέωση και της Πρυτανείας αλλά και της Πολιτείας να προωθηθεί η ένταξη των δύο κτηρίων του Κέντρου στο ΕΣΠΑ τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν ενταχθεί.
Όμως αυτή είναι μία πρωτοβουλία στην οποία η κα Λιονή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως Αντιπεριφερειάρχης γι’ αυτό και η ίδια δεσμεύτηκε ότι, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα φροντίσει να ενταχθούν. Με αυτόν τον τρόπο, αφ’ ενός οι ερευνητές των θεωρητικών Σχολών και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα διεξάγουν μια σημαντική έρευνα και, αφετέρου, θα εξασφαλιστεί η διαρκής παρουσία τους ως επιστημονικού δυναμικού στην πόλη μας και στο Πανεπιστήμιο.
Στην ίδια σύσκεψη, τους συμμετέχοντες απασχόλησε το θέμα του κτηρίου στην οδό Δημητρακάκη κι εξέφρασαν την αγωνία τους και την ανησυχία τους μήπως μετά την αποχώρηση των υπηρεσιών από κει γκετοποιηθει, όπως είπαν χαρακτηριστικά και μετατραπεί σε ένα ακόμη πρόβλημα για την πόλη. Ο Δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης κατέθεσαν στον Αντιπρύτανη την πρόταση, σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο δεν έχει σχέδιο αξιοποίησης του κτηρίου, προσωρινά και για όσο χρόνο το Πανεπιστήμιο επιτρέψει, να στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες των δυο φορέων αντί εύλογου τιμήματος και πάντα στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που επιθυμούν οι φορείς της πόλης να διατηρούν με το Πανεπιστήμιο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πέραν αυτού, η συνεργασία επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα και όλες οι πλευρές διέβλεψαν ότι υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορεί να ευδοκιμήσει η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις τοπικές αρχές και την κοινωνία του Ρεθύμνου για το καλό και των δύο μερών. Η συνάντηση κρίθηκε απ’ όλους τους συμμετέχοντες ιδιαίτερα εποικοδομητική και παρότι η σημερινή Πρυτανική Αρχή είναι απερχόμενη ωστόσο θεωρείται ότι κάποια ζητήματα μπορούν να δρομολογηθούν από σήμερα κιόλας και μέχρι την τυπική αποχώρησή της
kritinea.gr