με αίτημα τον εκδημοκρατισμό των χωρών τους να δίνουν σήμα και με αυτόν τον τρόπο να σβήνονται από τα κινητά τους τηλέφωνα όλες οι πληροφορίες και να ενημερώνονται άλλοι ακτιβιστές για την τύχη τους.
Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν “διακόπτη εκτάκτου ανάγκης” που εξελίσσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου οι ιδιώτες να μπορούν να αμυνθούν κατά των καθεστώτων των χωρών τους.
"Προσπαθούσαμε να μείνει εκτός δημοσιότητας η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, γιατί αρκετοί από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε ζουν υπό συγκεκριμένες εύθραυστες ισορροπίες", τονίζει σχετικά ο Μάικλ Πόσνερ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, με την αρμοδιότητα των εργασιακών σχέσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η σχετική κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προώθησης της ελευθερίας του διαδικτύου, που καθίσταται προτεραιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως δήλωσε πρόσφατα και η Χίλαρι Κλίντον. Κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις, άλλωστε, απεδείχθη ότι ιστότοποι όπως το Twitter και το Facebook διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στον συντονισμό των διαδηλώσεων όσο και στην ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις εξελίξεις.
Ήδη, από το 2008, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχορήγησαν με 50 εκατομμύρια ευρώ τον τομέα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που θα τεθούν στη διάθεση των ακτιβιστών που μάχονται για τη δημοκρατία, με έμφαση στην προστασία των δεδομένων που διακινούνται στον κυβερνο-χώρο από κυβερνητικές παρεμβάσεις, την ίδια όμως στιγμή που οι ΗΠΑ δέχονται αυστηρή κριτική για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και της ιδιωτικότητας στη χρήση του διαδικτύου.
ΠΗΓΗ: LAWNET.GR