, επισκέφθηκε το Φεβρουάριο την Αθήνα, ζητώντας από το ΥΠΕΚΑ εξηγήσεις, πληροφορίες και στοιχεία, μεταξύ άλλων και για το θέμα των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη Λακωνία, αλλά και για την εξέλιξη άλλων σοβαρών παραβάσεων που χρονίζουν και σε πολλές περιπτώσεις συγχρηματοδοτούνται (όπως και στην περίπτωση των ΑΣΠΗΕ) από την Ε.Ε. ώστε να επιλυθούν. Η ατζέντα της συνάντησης συνθέτει το παζλ της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει σταθερά τη δεύτερη χειρότερη θέση για τις κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις της…
Για τους ΑΣΠΗΕ στη Λακωνία, το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. ζήτησε επιμόνως από την Υπουργό ΠΕΚΑ την ακύρωση των ΚΥΑ με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Λακωνία, σε περιοχή μάλιστα χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και τόπο κοινοτικής σημασίας, επισημαίνοντας ότι η ειδική χωροταξική μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με στόχο τη χωροθέτηση ζώνης αναζήτησης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της βορειοανατολικής Λακωνίας, αγνόησε τη ΖΕΠ (????), ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης πολλών έργων ξεκίνησαν χωρίς "προηγούμενο προγραμματισμό" και την απαραίτητη από την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία, συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων από τη λειτουργία ανεμογεννητριών στην περιοχή, από το σύνολο των αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών σταθμών.
Ειδικότερα, για την περιοχή Κατάρτια - Τούρλες έχει γίνει προσφυγή στο ΣΤΕ, όπως και για το Καλογεροβούνι - Πούλος, έργα των οποίων η ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και του περιφερειάρχη ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, όπως και του αιολικού πάρκου στη θέση Γρόπες - Ράχη Γκιώνη.
Η επιτροπή ζητεί πληροφορίες για την εξέλιξη της αίτησης ακύρωσης και ερωτά αν έχουν εγκριθεί νέοι περιβαλλοντικοί όροι για τα άλλα δύο και αν ναι αιτείται να δοθούν προς έλεγχο, όπως και το σύνολο των αποφάσεων έγκρισης.
http://935radio.blogspot.com/2011/03/blog-post_882.html