με την έννοια ότι είναι από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες και από τις ελάχιστες που θα μπορούσαν να διαχειριστούν με επιτυχία μια τόσο εκτεταμένη καταστροφή.
Οι Ιάπωνες είχαν μόλις 80 «προειδοποιητικά δευτερόλεπτα» πριν ο καταστροφικός σεισμός πλήξει την πόλη και αυτά χάρις στο πιο εξελιγμένο σύστημα προειδοποίησης σεισμών του κόσμου!
Για το τσουνάμι τα πράγματα ήταν «καλύτερα» από την άποψη ότι τα συστήματα προειδοποίησαν τις αρχές μερικά λεπτά πριν τα κύματα καταφτάσουν στην ακτή.
Η Ιαπωνία έχει το πιο προηγμένο σύστημα προειδοποίησης σεισμών από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη με περισσότερους από 1000 σεισμογράφους διεσπαρμένους σε ολόκληρη την έκτασή της. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς (για να επιβραδύνουν τα τρένα), σε εγκαταστάσεις (για διακοπή παροχής αερίου), στην τηλεόραση, στο internet καθώς και μέσω μηνυμάτων (κινητή τηλεφωνία)!
Από τη στιγμή του σεισμού, οι σεισμογράφοι χρειάστηκαν 10 μόλις δευτερόλεπτα για να αποφανθούν για τη σοβαρότητα του φαινομένου και να στείλουν προειδοποιητικά μηνύματα.
Με βάση το γεγονός ότι τα σεισμικά κύματα κινούνταν με ταχύτητα 4 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, χρειάστηκαν 90 δεύτερα για να προσεγγίσουν την ακτή διανύοντας απόσταση 373 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.
Εφόσον τα συστήματα ασφαλείας άρχισαν να εκπέμπουν συναγερμό 1-2 λεπτά πριν το σεισμό υπήρχε αρκετός χρόνος για να ληφθούν βασικοί κανόνες προστασίας και να προστατευθούν κάποιοι πολίτες με το να καλυφθούν, να σταματήσουν τα χειρουργεία, να βγουν οι άνθρωποι από τους ανελκυστήρες ή να σταματήσουν τα αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου. Άλλες χώρες με παρόμοια συστήματα προειδοποίησης είναι η Ταϊβάν και το Μεξικό, ενώ στην Καλιφόρνια γίνονται έρευνες για την ανάπτυξη και υλοποίηση παρόμοιου συστήματος.
Το τσουνάμι ευτυχώς είναι πιο αργό από τον σεισμό και στο Τόκυο υπήρξε προειδοποίηση προς τους πολίτες 40 λεπτά νωρίτερα! Σε κάποιες περιοχές βέβαια ο χρόνος προειδοποίησης ήταν σαφώς μικρότερος (15 λεπτά).
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως κάποια κτίρια συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά στο σεισμό. Βασική αιτία ήταν ο σεισμός Kobe του 1995 που στάθηκε η αφορμή για να ενταθεί η αντισεισμική έρευνα και να χτιστούν πιο ανθεκτικά οικοδομήματα.
Μπορεί να μη συμφωνούμε απόλυτα με την έκφραση «ευτυχώς που έτυχε στους Ιάπωνες», σίγουρα όμως περνάει από το μυαλό μας μια άλλη:
Ευτυχώς που δεν έτυχε σε εμάς…
http://www.edugate.gr/epikairotita/poso-kala-proetoimasmeni-itan-i-iaponia-gia-mia-tetoia-katastrofi