tromaktiko: Τι φέρνει ο Προϋπολογι​σμός στη ΔΕΠΘΕ ;

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τι φέρνει ο Προϋπολογι​σμός στη ΔΕΠΘΕ ;



Ποσό της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση της ΔΕΠΘΕ...
σύμφωνα με πληροφορίες του spnews από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

του Δημήτρη Συρμάτση
Το ποσό είναι περίπου 1,4 εκ. ευρώ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2010 αλλά δεν έχει καταστεί σαφές εάν σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα επιπλέον κονδύλια που ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν είχε συμπεριλάβει στην επιχορήγηση της ΔΕΠΘΕ από το Δήμο, όπως τα έξοδα κίνησης και οι αμοιβές των αποσπασμένων από το δήμο, οι 19 από τους οποίους, (σε σύνολο 24) έχουν ήδη επιστρέψει στις υπηρεσίες τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση κινείται έτσι ώστε να ενταχθούν στη (τουλάχιστον στη μισθοδοσία) της ΔΕΠΘΕ, αλλά οι εργαζόμενοι ζητούν κάποιες επιπλέον εγγυήσεις με αποτέλεσμα να μην έχουν υπογράψει όλοι ακόμη.
Ο κ. Καπόν είχε ανεβάσει το σύνολο της επιχορήγησης του 2010 σε ποσό πάνω από τα 8 εκ. ευρώ, κάνοντας λόγο και για 9 εκ.
Πάντως, από τα 5 εκ. ευρώ, έχει ήδη διατεθεί στη ΔΕΠΘΕ, κυρίως για μισθοδοσία, περίπου, ποσό 1,5 εκ.. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που απομένει για τους υπόλοιπους 9 μήνες, είναι 3,5 εκ,., δηλαδή 400.000 το μήνα, άρα μειωμένο κατά 20%.
Πιθανόν η μείωση να προκύψει από τις μετατάξεις, το θεσμικό πλαίσιο για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση. Από τους 211 υπαλλήλους της ΔΕΠΘΕ στις 31 Δεκεμβρίου, οι 71 είχαν υποβάλλει αίτηση για μετάταξη, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έγκριση 20 μετατάξεων.
Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ, στον οποίο απευθύνθηκε το spnews επιβεβαίωσε ότι και στο Δ.Σ. της επιχείρησης ακούστηκε ενημερωτικά το ποσό των 5 εκ, αλλά προσέθεσε ότι οι μετατάξεις θα μπορούσαν να είναι περισσότερες αν κάποιοι εργαζόμενοι αναζητούσαν οι ίδιοι φορέα να τους δεχτεί.
Πάντως η μείωση του μηνιαίου κόστους από τις 500 στις 400.000, δηλαδή κατά 20%, γίνεται μετά από την κατάργηση των πρόσθετων αμοιβών και των υπερωριών και μπορεί να προέλθει μόνο από μείωση προσωπικού.
Οι 20 μετατάξεις στο σύνολο των 170 που έχουν απομείνει πια είναι περίπου το 13% των εργαζομένων, άρα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν απομακρύνσεις, άγνωστο μέχρι στιγμής, με ποιον τρόπο. Εικάζεται ότι θα συνδυαστεί με την συστέγαση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Τα δύο κτίρια, της ΔΕΘ για το ραδιόφωνο και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την τηλεόραση, σήμερα κοστίζουν σχεδόν 12.000 ευρώ το μήνα και η προηγούμενη διοίκηση είχε εντοπίσει κτίριο με πολύ μεγαλύτερη έκταση στα 1.200 ευρώ.
«Προφανώς στα υπόλοιπα 3,5 εκ. προβλέπονται έξοδα αναδιάρθρωσης», έλεγε κορυφαίος παράγοντας των οικονομικών του δήμου, ο οποίος δεν έκρυβε την εκτίμηση του ότι στον προϋπολογισμό του 2012, το κονδύλιο για τη ΔΕΠΘΕ θα είναι της τάξης των 2 εκ. ευρω.
Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα του 2010 ήταν 700.000 ευρώ ενώ τα έσοδα του 2011 είναι ανύπαρκτα. Κάποια έσοδα προέρχονταν από χορηγίες εκπομπών, στις οποίες οι χορηγοί είχαν τον απόλυτο έλεγχο, γεγονός που οδήγησε στην διακοπή τους, απόφαση που είχε την ομόφωνη επιδοκιμασία του Δ.Σ. της ΔΕΠΘΕ στην τελευταία συνεδρίαση.
«Η διαφορά είναι ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό, μόνο ο Μάτης έλεγε ότι η ΔΕΠΘΕ μπορεί να αναδιαρθρωθεί και να ζήσει, τώρα δείχνει να το πιστεύει και ο Χασδάι. Αλλά δεν ξέρω αν εννοούν το ίδιο πράγμα», είπε δημοτικός σύμβουλος που φαίνεται ενημερωμένος για τις προθέσεις της διοίκησης.
«Την επιβίωση της ΔΕΠΘΕ μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο η αύξηση της θεαματικότητας της, άρα και των διαφημίσεων, αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό όταν η μισή πόλη δεν έχει εικόνα;», είπε μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης.

http://spnews.gr/


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!