tromaktiko: Κομβικός ο Ρόλος των Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων των Χανίων στις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κομβικός ο Ρόλος των Στρατιωτικών Εγκαταστάσεων των Χανίων στις επιχειρήσεις στη Λιβύη



Στα Χανιά βρέθηκαν σήμερα η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Νορβηγίας Grete Faremo και ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Christophe Farnaud, αποδεικνύοντας ότι η συμμαχία αποδίδει τεράστια σημασία στις επιχειρησιακές δυνατότητες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Ακρωτήρι και Σούδα, αναφορικά με την «Αυγή της...
 Οδύσσειας» στη Λιβύη.
Οι δύο αξιωματούχοι βρέθηκαν στα Χανιά, δεδομένου από τη μία του ρόλου της Γαλλίας στις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική, αλλά και της συμμετοχής της Νορβηγίας στη συμμαχική δύναμη, με έξι αεροσκάφη F-16 που σταθμεύουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης.


Και οι δύο είχαν σειρά συσκέψεων και επαφών, χωρίς όμως να βγουν από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συναντήθηκαν και με τα πληρώματα των αεροσκαφών και επιθεώρησαν την πλευρά του στρατιωτικού αεροδρομίου.
Είναι δε άγνωστο το αν θα παραμείνουν στα Χανιά ή θα φύγουν εντός της ημέρας για την Αθήνα και το Όσλο αντίστοιχα.

Τέλος, στάση αναμονής υπάρχει στο ΓΕΕΘΑ για τη Βάση της Σούδας και την επικείμενη αναβάθμισή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, αφού αποτελεί σημείο-κλειδί για το ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικός μάλιστα ο αριθμός των αιτημάτων που έχουν καταθέσει συμμαχικές χώρες για την προσγείωση μαχητικών αεροσκαφών.

Ανθρωπιστική βοήθεια
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρει τη Λιβύη το φορτηγό πλοίο «Αλέξανδρος», που φορτώθηκε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Σούδας.



Η παραγγελία του συγκεκριμένου φορτίου έγινε από την πρεσβεία του Κατάρ στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθηθούν οι Λίβυοι.
Ηδη, στην αφρικανική χώρα, οι ελλείψεις, ειδικά σε τρόφιμα είναι σημαντικές, ενώ ο αποκλεισμός της από αέρος καθιστά αδύνατη την άμεση μεταφορά προϊόντων.

Το φορτηγό «Αλέξανδρος» έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο φορές το δρομολόγιο Ελλάδα – Λιβύη, ξεκινώντας από την Ελευσίνα και το Ηράκλειο, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατ’ εντολή της πρεσβείας του Κατάρ.

Επιχείρηση του Λιμενικού με τη συμμετοχή της Frontex
Γιγαντιαία επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στα νότια παράλια της Κρήτης, υπό το φόβο κύματος πολιτικών προσφύγων από τη Λιβύη.

Από ξηρά και θάλασσα, το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή δύναμης της Frontex, περιπολεί για τον έγκαιρο εντοπισμό μεταναστών που θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από την ταραγμένη περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, με κυρίαρχο το ζήτημα της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων και με δεδομένο ότι ξεκινά η τουριστική σεζόν και τα διαθέσιμα καταλύματα θα είναι ελάχιστα.

www.neatv.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!