, μιλώντας σε παγκύπριο συνέδριο του Κινήματος, στο οποίο έγινε παρουσίαση των υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι η διαχείριση του Κυπριακού, από τον πρόεδρο Χριστόφια, οδήγησε σε δραματικά αδιέξοδα και φοβερούς κινδύνους.
"Η λανθασμένη στρατηγική και οι απαράδεκτες παραχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν φέρει την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε δυσμενέστερη θέση από ότι πριν αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις".
Πρόσθεσε ότι πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη στήριξη του ΔΗΣΥ, "που είναι συνυπεύθυνος για την πορεία που ακολουθούμε", δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις της ΕΔΕΚ ότι οι παραχωρήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, δεν θα οδηγούσαν σε υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κύριος Ομήρου είπε ότι ο εφησυχασμός και η αδράνεια της κυβέρνησης ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ, οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε κρίση, με αρνητικά αποτελέσματα και για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας και πολύ περισσότερο για τα νοικοκυριά και τους πολίτες.
Εξάλλου, σε ομιλία του ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, χαρακτήρισε αφέλεια τη θέση ότι με γενναιόδωρες παραχωρήσεις στους Τουρκοκυπρίους θα διαφοροποιηθεί η στάση της Τουρκίας.
"Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η προβολή του Κυπριακού ως διακοινοτικής διαμάχης και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας, η οποία με ωμότητα προβάλλει τους στόχους της να θέσει υπό τον έλεγχο της την Κύπρο, για υλοποίηση των σχεδιασμών της να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης και πρόσθεσε ότι οι σημερινές καταστάσεις είναι "τραγικά επικίνδυνες και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω λαθών".
Ο κ. Λυσσαρίδης εισηγήθηκε μια διορθωτική πορεία και επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως θέματος εισβολής-εθνοκάθαρσης-κατοχής και εποικισμού.