tromaktiko: Σχολικές εκδρομές - η πραγματικότητα ...από μέσα

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σχολικές εκδρομές - η πραγματικότητα ...από μέσα



Ανήκω στο χώρο των ταξιδιωτικών πρακτόρων και μάλιστα με διοργανωτική εμπειρία σε σχολικό και μη τουρισμό σε Ελλάδα αλλά και Ευρωπαϊκές χώρες για πάνω από δυο δεκαετίες....Ήθελα προ καιρού να γράψω τα παρακάτω αλλά δεν επιθυμούσα να καταστώ προάγγελος δεινών και το παρέτεινα επίσης με την ελπίδα πως δεν θα χρειάζονταν. Δυστυχώς οι εξελίξεις με διέψευσαν.

Η διαδικασία

Τα «παπαγαλάκια» Από το τέλος της Β’ Λυκείου και φυσικά με την αρχή της Γ’ Λυκείου ξεχύνονται στα στέκια της νεολαίας και «ψήνουν» με απίστευτα ψέματα και θρύλους τους κατά τεκμήριο αδαείς μαθητές κατευθύνοντάς τους σε προορισμούς που τα αφεντικά τους (Superior κτλ) έχουν προεπιλέξει ένα χρόνο πριν την πραγματοποίηση της εκδρομή τους, εννοείται δε με κριτήρια που μόνον στη μεγιστοποίηση του κέρδους τους αποσκοπούν. Έτσι δημιουργούνται, «τάσεις» που κάνουν -επιεικώς- ουδέτερους προορισμούς ονειρική επιθυμία για στίφη μαθητών, π.χ. 7 ημέρες Βαρκελώνη, κοκ

Οι μαθητικές συνελεύσεις Σε μια ή και περισσότερες τυπικές ή άτυπες συνόδους τους αποφασίζουν τον προορισμό με θεωρητικά δημοκρατικές –αλλά προ-επηρεασμένες – διαδικασίες.

Οι συνοδοί-καθηγητές Σημαντική παράμετρος εδώ καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί ο αριθμός τους (1 ανα 10-15 παιδιά) . Κριτήριο εδώ είναι το κατά πόσον έχουν πάει ήδη ή όχι π.χ. στη Ρώμη (υπάρχουν ωστόσο υγιείς εξαιρέσεις…)

Τα σχολεία Διευθυντές, καθηγητές, μαθητές, γονείς, κοκ ζητούν κατ’ αρχάς κλειστές προσφορές προσδιορίζοντας τον χρόνο διεξαγωγής & τον προορισμό, τις απαιτήσεις τους και τα ποιοτικά standards που επιθυμούν.

Ταξιδιωτικά γραφεία Αποκλειστικώς τα μειοδοτήσαντα καλούνται σε ανάλυση και παρουσίαση των προσφορών τους σε μια επιτροπή απαρτιζόμενη συνήθως από τον Διευθυντή, συνοδούς καθηγητές, εκπροσώπους μαθητών και Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Η επιλογή

Το φθηνότερο γραφείο επιλέγεται, υπογράφεται ένα συμφωνητικό (που συχνά στη πορεία τροποποιείται ) δίδεται μια προκαταβολή, κάποιες τμηματικές καταβολές και καλώς εχόντων των πραγμάτων υλοποιείται η εκδρομή, του γραφείου εξοφλουμένου μετά το πέρας αυτής.

Τα λάθη

Μπορεί εύκολα να πει κάποιος πως όλα φυσιολογικά δείχνουν… Δυστυχώς δεν είναι καθώς:
Έφηβοι - άπειροι και αταξίδευτοι - αποφασίζουν ταξίδια και προορισμούς χωρίς να τους παρατεθούν από επίσημα χείλη τα συν και πλην της κάθε περίπτωσης
Όποιος δεν έχει οργανωμένο δίκτυο από «παπαγαλάκια» είναι κατά τεκμήριο αποκλεισμένος
Εφαρμόζονται περίεργα τερτίπια και ζητούνται απίστευτα πράγματα μόνο και μόνο για να αποκλεισθούν όσοι δεν έχουν σκοπό να μεταβληθούν από επιχειρηματίες σε ικέτες (π.χ. αριθμοί δωματίων στα ξενοδοχεία 4 μήνες πριν την αναχώρηση! , Ελληνικά λεωφορεία σε αεροπορικές εκδρομές στο εξωτερικό ! , παθολόγος νύχτα μέρα stand by, κοκ)
Κατακυρώνεται η εκδρομή στον μειοδότη χωρίς να έχει ερευνηθεί το ποιόν του και η ιστορία του, και ακολουθώντας τη λογική του πληρώνω για Scoda και παίρνω Mercedes !

Φυσικά, στη συνέχεια οι υπερφίαλες απαιτήσεις πάνε κατά μέρος, καθώς όλα γίνονται σκόπιμα αρκεί να αποκλεισθούν «οι εκτός κυκλώματος»


Και το χειρότερο

Αυτό που όλοι φοβάστε, δυστυχώς ισχύει.

Μεταξύ των γραφείων και αυτών που παίρνουν (ή μπλοκάρουν) αποφάσεις σχολικών εκδρομών ΣΥΧΝΟΤΑΤΑ κυκλοφορεί χρήμα και πολλές φορές παροχές και σε είδος. Φυσικά δεν υπάρχουν αποδείξεις ποτέ… Έχω όμως δει με τα μάτια μου «πεινασμένες» φυσιογνωμίες που -με τον τρόπο τους - σου καθιστούν φανερό πως αν δεν τα χώσεις δουλειά δεν παίρνεις… Κι αν πάρεις, θα σου τη βγάλουν ξινή στο τέλος

Επι του θέματος

Ο ταξιδιωτικός χώρος δυστυχώς βρίθει κακοποιών στοιχείων, για την διατήρηση «εν ζωή» των οποίων φταίει και το ταξιδιωτικό κοινό. Και εξηγούμαι :
Ακόμη και στο You Tube να πληκτρολογούσε κάποιος το όνομα Superior Travel θα έβλεπε τα έργα και ημέρες του γραφείου από το 2008 όταν καταταλαιπώρησε 100άδες εκδρομείς ….
Σε πάρα πολλά σχολεία ήταν γνωστό ΗΔΗ από τον φθινόπωρο του 2010 πως το εν λόγω γραφείο καρκινοβατούσε…

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»

Φταίμε όμως και εμείς.

Ναι, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοικτά όπως τώρα, αλλά για ποιο λόγο συνεργάσθηκαν – και συνεταιρίστηκαν !!!!! - κατά φάσεις και εποχές το 95% των γραφείων της Βορείου Ελλάδος (από ταξιδιωτικούς οργανισμούς έως μικρά συνοικιακά γραφεία…)

Μια πρακτική που ακόμη και τώρα επιτρέπει σε έναν άλλο - αλλά τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ – αλήτη του ταξιδιωτικού κυκλώματος να δραστηριοποιείται σε ιστορικό Αθηναϊκό γραφείο μεγάλου βεληνεκούς….

Συμπέρασμα

Ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί το πράγμα είναι η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ, ήτοι:

Επιλέγουμε αυτόν που εμπιστευόμαστε έξω από ονόματα, διαφημίσεις, κοκ.! Δεν υπάρχει σχολείο που να μην έχει άλλωστε μια πολύχρονα δοκιμασμένη επαφή στο ταξιδιωτικό κύκλωμα.
Κάθονται λοιπόν από την αρχή ΟΛΟΙ μαζί και στήνουν την εκδρομή κάνοντας επιλογές προορισμών και κοστολογήσεις μαζί με τον πράκτορα.
Ορίζεται – φανερά - η κατ’ άτομο διοργανωτική αμοιβή του γραφείου
Ορίζεται ένας εκπρόσωπος του σχολείου που θα παρίσταται και θα παρακολουθεί την εξέλιξη της διοργάνωσης
Επίσης το ίδιο το σχολείο κάνει τέλος και τις πληρωμές σε αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, κοκ.

Οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…
Ακούστε με είναι ο μόνος τρόπος…
Διαφορετικά, το πρόσφατο συμβάν θα είναι ένα από όσα θα ακολουθήσουν …και ο θεός να βάλει το χέρι του.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!