tromaktiko: Χορήγηση βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, προς απόκτηση αδείας θήρας

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Χορήγηση βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, προς απόκτηση αδείας θήρας



του Χρήστου Ηλ. Τσίχλη - Δικηγόρος Αθηνών
Χορήγηση βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, προς απόκτηση αδείας θήρας:
Διεκπεραιώνεται μέσω φυσικής παρουσίας στην Ελληνική Αστυνομία ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.




Αρμόδιος φορέας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Κόστος: 6 ευρώ.
Ιστοσελίδα: http://www.ermis.gov.gr/
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ 54/Β/23.01.2003 (Τροποποίηση με ΦΕΚ 1752/Β/26.11.2003).

Διαδικασία και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση βεβαίωσης ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου προς απόκτηση αδείας θήρας:
-Αίτηση χορήγησης βεβαίωσης ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου προς απόκτηση αδείας θήρας (ΕΛΑΣ).
-Ένσημα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ονομαστικής αξίας 3ευρώ)
-Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 2168/1993.
-Ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό νευρολόγο-ψυχίατρο ή παθολόγο, από το οποίο να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του ενδιαφερομένου.
-Ένσημα Ελληνικής Αστυνομίας (ονομαστικής αξίας 3ευρώ).

Διαδικασία:
Ο Πολίτης προσέρχεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ή στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη χορήγηση βεβαίωσης ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου προς απόκτηση αδείας θήρας (ΕΛΑΣ), προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Στα Κ.Ε.Π.:
1 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
2 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
3 : O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
4 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ και παραλαμβάνει τη βεβαίωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου προς απόκτηση αδείας θήρας (ΕΛΑΣ).
Σημειώσεις:
Παράρτημα ενημερωτικό για τις άδειες που αφορούν όπλα – εκρηκτικά.

1. Πυροβόλα όπλα, που μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα χωρίς συναίνεση ( Άρθρο 11 πραράγ. 4 Οδηγίας 91/477 ΕΟΚ ) :
α. Ένα ή περισσότερα κυνηγετικά όπλα, κατηγορίας Β, ως και σκοπευτικά ( και ουσιώδη μέρη αυτών), για προσωπική χρήση του μεταφέροντος αυτά κυνηγού ή σκοπευτού, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι καταχωρημένα στο Ευρωπαϊκό δελτίο Πυροβόλων Όπλων και οι κάτοχοί τους θα μπορούν να αποδείξουν τον λόγο του ταξιδιού τους .
β. Κατωτέρω δίδεται ο χαρακτηρισμός των κυνηγετικών όπλων και η κατάταξή τους σε κατηγορίες βάσει του νέου Νόμου 2168/3.9.1993 περί όπλων κ.λ.π..

2. Πυροβόλα όπλα των κατηγοριών Β, Γ Η Δ , που απαγορεύονται, ή για την απόκτηση και κατοχή τους απαιτείται άδεια στην Ελλάδα ( Άρθρο 8 παράγ. 3 Οδηγίας 91 477/ ΕΟΚ):
α. Από τη νομοθεσία μας προβλέπονται οι εξής κατηγορίες όπλων :
i) τα απαγορευμένα και
ιι) τα επιτρεπόμενα βάσει αδείας .
β. Για τη μεταφορά όλων των επιτρεπόμενων προς εμπορία, ή κατοχή όπλων, απαιτείται πάντοτε προηγούμενη έγκριση των Ελληνικών Αρχών.
γ. Η μεταφορά κάθε άλλου είδους όπλων απαγορεύεται.
3. Κατάλογος όπλων, που επιτρέπεται η εμπορία και κατοχή από το Νόμο 2168/1993 ΒΑΣΕΙ ΑΔΕΙΑΣ :
α. Περίστροφα, πιστόλια αεροβόλα και κυνηγετικά όπλα, καθώς και ανταλλακτικά , μέρη και φυσίγια αυτών. Προκειμένου περί ανταλλακτικών κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων, η άδεια απαιτείται μόνο για τη μεταφορά μηχανισμών κλείστρου, θαλαμών και καννών.
β. Όπλα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά συγκολλουμένου υλικού σε περιστροφικούς κλιβάνους και φυσ ίγγια αυτών.
γ. Όπλα σκοποβολής, μέρη, ανταλλακτικά, σκοπευτικές διόπτρες και φυσίγγια αυτών.
δ. Λόγχες, σπάθες ξίφη, ξιφίδια, ξιφολόγχες, αστυνομικοί ράβδοι, τόξα και βαλλιστρίδες.
ε. Όπλα ή αντικείμενα του Νόμου αυτού, που προορίζονται για συλλογές. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χαρακτηρισμού αυτών, ως συλλεκτικών αντικειμένων, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
στ. Όπλα και λοιπά αντικείμενα, που προορίζονται αποκλειστικά για δείγματα, ή εκθέσεις. Τα είδη αυτά εισάγοναι ( μεταφέρονται, προκειμένου για Χώρες Ε.Ε), με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και οι αναγκαίες λεπτομέρειες ρυθμίζονται με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.
ζ. Όπλα ειδικού τύπου, που χρησιμοποιούνται για αναισθητοποίηση ή ανώδυνη θανάτωση ζώων από υπαλλήλους του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης .
η. Όπλα με ραβδωτή κάννη και διόπτρες, αποκλειστικά και μόνο προς τη χρήση Υπηρεσιών του Υπουργείου αγρ.ανάπτυξης.
θ. Απομιμήσεις πυροβόλων όπλων, ως και μη λειτουργούντα πυροβόλα όπλα.
ι. Αυτόματα όπλα και φυσίγγια αυτών, για την αντιμετώπιση εξαιρετικών αναγκών ασφαλείας . Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του πολίτη καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της σχετικής άδειας και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια .
4. Χαρακτηρισμό κυνηγητικών όπλων - Κατηγορίες :
Κυνηγετικά όπλα από το Ν. 2168/1993, χαρακτηρίζονται τα επωνομαζόμενα μονόκαννα και δίκαννα επαναληπτικά και ημιαυτόματα όπλα , που έχουν το εσωτερικό της κάννης τους λείο και όχι ραβδωτό, μήκος κάννης τουλάχιστον ενός (1) μέτρου, σταθερό, μη πτυσσόμενο κοντάκι, λειτουργούν με δύναμη, που παράγεται από την καύση πυρ ίτιδας, προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση θήρας, ή εξάσκηση στη σκοποβολή, φέρουν συνολικά μέχρι τρία ( 3) φυσίγγια και δεν δύναται να δεχθούν περισσότερα από τρία (3) φυσίγγια. Τα όπλα αυτά κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες «Α» και «Β». Στην κατηγορία «Α» υπάγονται όσα έχουν κάννη μήκους μέχρι 60 εκατοστών και στην κατηγορία «Β» τα λοιπά κυνηγετικά όπλα, στα οποία περιλαμβάνονται και λειόκαννα όπλα, μικρού διαμετρήματος τύπου FLOBERT.
5. Εξαιρέσεις :
Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγ. 10 του Ν. 2168 /1993, κατ εξαίρεση δεν απαιτείται άδεια μεταφοράς μέχρι δύο (2) κυνηγετικών όπλων της κατηγορίας Β (Ως αυτή περιεγράφη στην προηγούμενη παράγραφο) και μέχρι τριών (3) αεροβόλων όπλων, που προορίζονται για ατομική χρήση . Η διάταξη αυτή ισχύει για Έλληνες μόνιμους κάτοικους εξωτερικού, ή ομογενείς, που αποσκοπούν σε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα , ή Έλληνες ταξιδιώτες, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Τα άτομα αυτά δύναται να αγοράσουν τα ανωτέρω όπλα στα Κράτη - Μέλη της ΕΟΚ και να τα μεταφέρουν στην Ελλάδα, χωρίς προηγούμενη έγκριση των Ελληνικών Αρχών, με παράλληλη όμως ενημέρωση των τελευταίων από τη Χώρα αποστολής με το υιοθετηθέν από την Επιτροπή της Ε.Ε. Έγγραφο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!