tromaktiko: Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής



Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης, η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, οι συνομιλίες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, η κατάσταση της..
κυπριακής οικονομίας, και οι βουλευτικές εκλογές και το αποτέλεσμα δημοσκόπησης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Στόχος η πλατιά συνεργασία», αναφέρει ότι για το ΑΚΕΛ, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου περνά από τις απαντήσεις που το εκλογικό σώμα θα δώσει στο ερώτημα που το κυβερνών κόμμα θέτει, δηλαδή συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού με βάση τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων ή αν θα οδηγηθούν οι εξελίξεις προς μία κατεύθυνση, με κατάληξη τυχοδιωκτικές περιπέτειες με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Ο κύβος ερρίφθη», γράφει ότι έτοιμες για στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη είναι οι χώρες της Δύσης, λίγες μόνο ώρες μετά τη λήξη της συνόδου στο Παρίσι, όπου θα αποφασίζονταν τα επόμενα βήματα. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Μάθιου Κιτ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι «ρισκάρετε όταν αναλύετε την Τουρκία, χωρίς πρώτα να την έχετε τεστάρει» και ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε, διότι είμαστε εκτός της διαδικασίας».

Η «Μάχη», υπό τον τίτλο «Πάμε προς δημοψήφισμα...», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, βρίσκεται υπό διαρκή πίεση για το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, καθώς φαίνεται να είναι εντελώς απομονωμένος από όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ. Γράφει, επίσης, ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, απηύθυνε δραματική έκκληση για άμεση λήψη μέτρων για μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βελτίωση και δημιουργία Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για προστασία και ενίσχυση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Εντός Απριλίου υπογραφές για αέριο», γράφει ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, τον Απρίλιο θα επισκεφθούν την Κύπρο Ισραηλινοί τεχνοκράτες και ότι ξεκινούν οι συνομιλίες για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και την κατασκευή τερματικού στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι η βρετανική Βάση Ακρωτηρίου είναι πανέτοιμη για να χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης και η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Λονδίνο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ριζοσπαστικά μέτρα εδώ και τώρα για την οικονομία», γράφει ότι στη χειρότερη κατάσταση από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται η οικονομία της χώρας και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για ανατροπή του αρνητικού σκηνικού. Γράφει, επίσης, ότι έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε χθες στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, όπου προσγειώθηκαν ένα αεροσκάφος τύπου C-180 και ένα κατασκοπευτικό, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε κατά πόσο η κινητικότητα είχε σχέση με τις αποφάσεις για τη Λιβύη.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Επεμβαίνουν στρατιωτικά στη Λιβύη», γράφει ότι η έκτακτη σύνοδος στο Παρίσι άναψε το πράσινο φως και η στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, και ότι στο μεταξύ αυξημένη αεροπορική κίνηση παρατηρείται στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου. Γράφει, επίσης, ότι 17.000 οικογένειες επωφελήθηκαν από τα προγράμματα της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και ότι πάνω από 10.000 τίτλοι ιδιοκτησίας δόθηκαν σε εκτοπισθέντες και οικόπεδα σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για κυβέρνηση-αντιπολίτευση», γράφει ότι έντονα κριτικό εμφανίζεται το εκλογικό σώμα απέναντι στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας. Γράφει, επίσης, ότι κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής η επίσκεψη του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η επιθυμία για συνεργασία, με επίκεντρο την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Οι σύμμαχοι πετούν για να σταματήσουν τον Καντάφι», γράφει ότι πολεμικά αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων ανέλαβαν δράση για να σταματήσουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, εναντίον της Βεγγάζης, την οποία κρατούν οι επαναστάτες, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί. Γράφει, επίσης, ότι η βρετανική Βάση Ακρωτηρίου καθορίστηκε χθες ως βρετανικό κέντρο διοίκησης για οποιανδήποτε διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.

Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!