tromaktiko: Σταματημένες οι μπουλντόζες στην Ιόνια οδό

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Σταματημένες οι μπουλντόζες στην Ιόνια οδό



Έναν ακριβώς μήνα με σταματημένες τις μπουλντόζες στην Ιόνια οδό, με 12 κλειστά πλέον μέτωπα και οχτώ εργοτάξια...Η Αγία Θεοδώρα να βάλει το χέρι της για τη συνέχιση του μεγάλου έργου
Στην Άρτα ο Γιάννης Μαγκριώτης με δηλώσεις από τον υπό κατασκευή κόμβο Αγίου Δημητρίου.


Σήμερα ολοκληρώνεται ένας ακριβώς μήνας από την αναστολή των εργασιών κατασκευής της Ιόνιας οδού σε όλο το μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου, οπότε η επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, υπευθύνου για τα μεγάλα έργα Γιάννη Μαγκριώτη στο νομό μας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο από τους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες που αγωνιούν για την τύχη του μεγάλου και πολλά υποσχόμενου για την ανάπτυξη της περιοχής έργου.


Ο κ. Μαγκριώτης σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση που υπάρχει από το γραφείο του με το οποίο επικοινώνησε η «Η», θα ξεκινήσει την διήμερη περιοδεία του στην Ηπείρου από την Άρτα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του ο κ. Μαγκριώτης θα προχωρήσει σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου στον Άγιο Δημήτριο, εκεί όπου το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών με παλιότερη σύμβαση από την ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ. Άλλωστε αυτό είναι το μόνο κομμάτι της Ιόνιας όπου εκτελούνται εργασίες, αφού σε όλο το υπόλοιπο μήκος όπου το έργο είχε αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης ο η Ισπανική Κοινοπραξία, οι εργασίες έχουν ανασταλεί πριν ένα μήνα (Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011).

Η παραχωρησιούχος Κοινοπραξία προχώρησε σε παύση εργασιών με την αιτιολογία των μεγάλων καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις που αφορούν τις εκτάσεις εκτέλεσης του έργου και παράλληλα της παύσης χρηματοδότησης του από τον περασμένο Αύγουστο.
Στην παύση εργασιών συμμετέχουν όλες οι συνεργαζόμενες με την Κοινοπραξία κατασκευαστικές εταιρείες ήτοι: ΤΕΡΝΑ, ΝΤΡΑΓΑΔΟΣ, και ΦΕΡΟΒΙΑΛ.
Οι εργασίες έχουν σταματήσει συνολικά σε 12 κανονικά μέτωπα κατά μήκους του αυτοκινητόδρομου, από Αντίρριο μέχρι και Ιωάννινα. Ταυτόχρονα κλειστές είναι τον τελευταίο μήνα οι πόρτες στα 8 συνολικά εργοτάξια κατά μήκος όλου του έργου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περιοχή κοντά στο Ευηνοχώρι όπου για λόγους ασφαλείας εκτελούνται κάποιες εργασίες στην εν εξελίξει γέφυρα του Εύηνου ποταμού που δεν μπορούσαν να σταματήσουν ακαριαία.
Αγωνιούν.

Εκτός από όλους του πολίτες, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, και τους φορείς της Δυτικής Ελλάδος, για την τύχη της Ιόνιας οδού αγωνιούν και οι 650 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια αφ’ ότου σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής. Επιπλέον την ίδια αγωνία βιώνουν άλλου τόσοι εργαζόμενοι που υπολογίζετε ότι απασχολούνταν στις εργασίες για την Ιόνια οδό μέσω των υπερεργολαβιών οι οποίες εκτελούσαν εργασίες για λογαριασμό της κοινοπραξίας.
Τα ίδια συναισθήματα καταγράφονται και από πλευράς των επιχειρήσεων που σχετίζονται με κατασκευαστικά υλικά και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο μεγάλο έργο δεδομένης της… βουτιάς που έχει υποστεί ο κατασκευαστικός τομέας της περιοχής ένεκα της οικονομικής κρίσης.
Την ίδια ώρα ερωτήματα αγωνίας κατατίθενται και από ιδιοκτήτες γης στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Άρτας, οι οποίοι βλέποντας την παύση εργασιών, ανησυχούν και για την τύχη των αποζημιώσεων. Και αυτό διότι στο 42% της συνολικής έκτασης του δρόμου έχουν προχωρήσει μόνο διαδικασίες επίταξης και εκκρεμούν οι διαδικασίες και η πληρωμή απαλλοτρίωσης.
Από τα χείλη του

Οπότε για όλους τους παραπάνω λόγους η παρουσία του κ. Μαγκριώτη σήμερα στην Άρτα κρίνεται πολύ σημαντική όμως με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του. Είναι βέβαιο ότι όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου αλλά και οι δημοσιογράφοι θα κρέμονται από τα χείλη του.

Σε σύσκεψη

Σύσκεψη στα Γιάννενα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας έχει προγραμματιστεί το Σάββατο, με την παρουσία του υφυπουργού, ενώ ξεκινώντας από την Άρτα ο κ. Μαγκριώτης θα επισκεφθεί και τις Περιφερειακές Ενότητες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.
Ίσως και ένεκα και της ημέρας θα μπορούσε κανείς να επικαλεστεί και την φώτιση της Αγίας Θεοδώρας ώστε οι ανακοινώσεις να μην υπονοούν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις ή και προσωρινή εγκατάλειψη ενός από τα σημαντικότερα έργα για την Δυτική Ελλάδα.

Πηγή: Ηχώ Άρτας
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!