tromaktiko: Αίρονται οι περιορισμοί για την τουριστική ανάπτυξη σε Αιτ/νια Λευκάδα

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Αίρονται οι περιορισμοί για την τουριστική ανάπτυξη σε Αιτ/νια Λευκάδα



Άρθηκαν οι περιορισμοί στη χρήση γης που εμποδίζουν την Τουριστική Ανάπτυξη σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα...
μετά από πιέσεις των βουλευτών Αν. Μακρυπίδη και Σπ. Μαργέλη που σε συνεργασία με το Σπύρο Μαργέλη Βουλευτή Λευκάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στόχευε στην άρση εμποδίων για την τουριστική Ανάπτυξη της... Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας που προέκυπταν από πρόσφατες διατάξεις για την χρήση γης.
Με την από κοινού υποβολή σχετικής ερώτησης (7771/14-12-2010) ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα και τις σοβαρές παρενέργειες που δημιούργησε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 168040/3-09-2010 των συναρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος κ.Τίνας Μπιρμπίλη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη που μεταξύ άλλων ανέφερε στην παρ.5 του άρθρου 3: «Σε ότι αφορά το κριτήριο της Γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές ορίζεται ότι σε μια τέτοια έκταση που βρίσκεται σε ζώνη περιμέτρου 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών αυτών χαρακτηρίζεται ως Γεωργική (Αγροτική) Γη Υψηλής Παραγωγικότητας αφού ως γειτνιάζουσα συνιστά ρυθμιστική ζώνη διαφύλαξης της όμορης προστατευόμενης περιοχής και με την απόλυτη προστασία αυτής της Αγροτικής Γης επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ομαλή εναλλαγή των τοπίων αλλά και η προστασία των προστατευόμενων περιοχών.»
Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγούσε νομοτελειακά σε μαρασμό, σε οικοδομική απραξία και κατ’ επέκταση σε τουριστική στασιμότητα όλες τις περιοχές της Παραλιακής Ζώνης Αιτ/νίας από Βόνιτσα- Πάλαιρο- Μύτικα – Αστακό αλλά και από την Λευκάδα, το Νυδρί έως τη Βασιλική και τα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό, στερώντας από εκατοντάδες και χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, αλλά και από χιλιάδες ιδιοκτήτες αξιοποίηση των παραλιακών ιδιοκτησιών τους, αφού προέβλεπε ότι σε απόσταση 300 μέτρων από τη ζώνη NATURA 2000, η γη θα χαρακτηρίζεται «Αγροτική γη Υψηλής Παραγωγικότητας» και θα επιτρέπεται μόνο γεωργική παραγωγή και εκμετάλλευση.
Ουσιαστικές και αποτελεσματικές ήταν οι κατ’ ιδίαν αλλεπάλληλες συναντήσεις των Βουλευτών Ανδρέα Μακρυπίδη και Σπύρου Μαργέλη τόσο με την υπεύθυνη Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, όσο και με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι πείσθηκαν για το δίκαιο του αιτήματος, που τους οδήγησε στην τροποποίηση της αρχικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την νεότερη με αριθμό 072528/26-1-2011 Κ.Υ.Α. που αναφέρει μεταξύ άλλων «Τροποποιούμε την κοινή υπουργική απόφαση 168040/3.09.2010 (ΦΕΚ 1528/Β/2010) ως εξής: Διαγράφονται το σημείο 7 του πίνακα 2 και η παράγραφος ε του άρθρου 3, και η περίπτωση 4 του πίνακα 3» , όπως προκύπτει και από την με αριθμό 552/2011 απάντηση στην υποβληθείσα από κοινού των δύο (2) Βουλευτών ερώτηση. Με την συγκεκριμένη τροποποίηση διαγράφτηκαν εξολοκλήρου οι διατάξεις που είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα.

http://bonitsapress.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!