tromaktiko: Συλλήψεις διαδηλωτών στο Αζερμπαϊτζάν

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Συλλήψεις διαδηλωτών στο Αζερμπαϊτζάν



Οι αστυνομικές αρχές του Αζερμπαϊτζάν συνέλαβαν σήμερα τουλάχιστον 25 άτομα μετά την έκκληση που απηύθυναν αντικυβερνητικοί ακτιβιστές... μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για την οργάνωση διαδηλώσεων εμπνευσμένων από τις εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το Αζερμπαϊτζάν κυβερνάται από μία οικογένεια εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες: το 1993 ανήλθε στην εξουσία ο βετεράνος πολιτικός της πρώην ΕΣΣΔ Χαϊντάρ Αλίγιεφ και το 2003 τον διαδέχτηκε στην προεδρία της χώρας ο γιος του, Ιλχάμ.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε ότι είδε στρατιώτες και αστυνομικούς με πολιτικά να συλλαμβάνουν νεαρούς διαδηλωτές και να τους οδηγούν σε λεωφορεία κοντά σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, στο κέντρο του Μπακού. "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τουλάχιστον 25 ακτιβιστές συνελήφθησαν αλλά ορισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους ανέκριναν", δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Ο Ίσα Γκαμπάρ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μουσάβατ, είπε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο γιος του αλλά και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος, Φουάντ Αλίγιεφ.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 10 άτομα επειδή επιχείρησαν να διαδηλώσουν χωρίς άδεια. "Η αστυνομία εμπόδισε την προσπάθεια οργάνωσης μιας παράνομης διαδήλωσης" στο Μπακού, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Μαμέντ Μικαΐλοφ.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε μέσω του Ίντερνετ εικονίζει μερικές δεκάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε ένα δρόμο και να φωνάζουν "Ελευθερία", αλλά αμέσως κάνουν την εμφάνισή τους αστυνομικοί με πολιτικά.

Οι ντόπιοι δημοσιογράφοι φορούσαν γιλέκα με την ένδειξη "Τύπος", σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη. Ο ραδιοσταθμός Radio Free Europe μετέδωσε ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ του χτυπήθηκε από αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μπακού εξέφρασε την "ανησυχία" της για "τον αυξανόμενο αριθμό συλλήψεων νέων ακτιβιστών στη χώρα" ενώ η οργάνωση Διεθνής Αμνηστεία κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν "να σταματήσει άμεσα την καταστολή και να επιτρέψει στους ακτιβιστές να οργανώσουν ειρηνικές συγκεντρώσεις".

Επίσης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, Μάθιου Μπράιζα, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση των νεαρών ακτιβιστών που συνελήφθησαν πρόσφατα.

real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!