Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, που σημειώνουν μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, φέρονται να έχουν σημαντικό προβάδισμα έναντι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στην κοινή γνώμη πριν τις σημερινές εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 48% έναντι 43% των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης. Στις εκλογές στο γειτονικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο το SPD αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία με την υποστήριξη των Πρασίνων.
Η CDU, η οποία κυβερνά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη αδιαλείπτως από το 1953, μοιάζει να υπέστη πλήγμα από την βεβιασμένη πολιτική αναστροφή της Μέρκελ στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας αλλά και τη στάση της στα θέματα της Λιβύης και της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. "Δεν μοιάζει πλέον να είναι η ισχυρή ηγέτης που μπορεί να φέρει την δουλειά σε πέρας", σχολίασε ένας πολιτικός αναλυτής, ο Γκέρο Νόιγκεμπαουερ.
Η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα εξασθενίσει τη θέση της Μέρκελ στο κόμμα, το οποίο ήδη ηττήθηκε στο Αμβούργο το Φεβρουάριο. Το κρατίδιο είναι από τα πλουσιότερα κι έχει την χαμηλότερη ανεργία στην ομοσπονδία--4,7%.
Το 2005, όταν ο προκάτοχός της στην καγκελαρία Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε υποστεί ήττα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αναγκάστηκε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές--που έχασε. Η ηγεσία της Μέρκελ ενδέχεται επίσης να τεθεί εν αμφιβόλω εάν χάσει σήμερα.
Μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων --έως και το 40%-- εκτιμάται ότι θα ψηφίσει τους Πράσινους, που μπορεί ακόμα και να εξασφαλίσουν την κυβέρνηση σε ένα γερμανικό κρατίδιο για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας. Το γεγονός αποδίδεται στην πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, που προκάλεσε έντονο εγχώριο διάλογο, αλλά και στην αντιφατική στάση της κυβέρνησης Μέρκελ όσον αφορά τα γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια.