tromaktiko: ΟΤΕ-Cosmote: Η κυβέρνηση θέλει, αλλά δεν μπορεί να πουλήσει

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΟΤΕ-Cosmote: Η κυβέρνηση θέλει, αλλά δεν μπορεί να πουλήσει



Υποχρεωμένη να αναζητήσει έσοδα 25 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση αναγκάζεται να θέσει προς συζήτηση... το ενδεχόμενο πώλησης πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom. Είναι η πιό "εύκολη" κίνηση που μπορεί να γίνει στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς το ελληνικό Δημόσιο έχει option για να πουλήσει και οι Γερμανοί υποχρεούνται να αγοράσουν το προσφερόμενο ποσοστό σε προκαθορισμένη τιμή - άρα δεν δεν χρειασθούν χρονοβόρε δι! απραγματεύσεις.
Ομως, ενώ για πολλές άλλες περιπτώσεις σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων το πρόβλημα είναι η εξεύρεση αγοραστών, με τον ΟΤΕ είναι κυρίως πολιτικό. Ως αντιπολίτευση, το κυβερνών κόμμα είχε αντιταχθεί σφόδρα στη συμφωνία για την πώληση στρατηγικού ποσοστού του Οργανισμού στην Deutsche Telekom, η οποία είχε γίνει μάλιστα με τίμημα υπερτριπλάσιο από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχης. Τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει στροφή 180 μοιρών και να αποφασίσει μια κίνηση που θα φανεί ως "ξεπούλημα", δεδομένου ότι το τίμημα θα είναι αναπ! όφευκτα πολύ χαμηλότερο. Η συμφωνία με την Deutsche Telekom προβλέπει ότι αν το ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να πουλήσει εντός του τρέχοντος έτους, το τίμημα θα διαμορφωθεί με βάση τη σταθμισμένη μέση χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του ΟΤΕ κατά τις τελευταίες 20 συνεδριάσεις πριν ανακοινωθεί το νέο deal, προσαυξημένη κατά 15%.
Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να πουλήσει τώρα, το τίμημα δεν θα υπερέβαινε τα 8,80 ευρώ ανά μετοχή. Αρμόδιοι υπουργοί, πολιτικοί παράγοντες και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πώληση δεν μπορεί να γίνει με τόσο χαμηλό τίμημα. καθώς οι αντιδράσεις θα ήταν σφοδρότατες και θα ανέκυπτε μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Αναγκαστικά λοιπόν η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να περιμένει, προσβλέποντας σε βελτίωση των συνθηκών στις χρηματιστηριακές αγορές, ώστε να ανεβεί αρκετά η μετοχή του ΟΤΕ και να μπορεί να εξασφαλίσει κάποιο μινιμουμ "ανεκτό" τίμημα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!