Την Τσικνοπέμπτη, παρέα με αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., βουτήχτηκε στην τσίκνα και το τζατζίκι, ενώ άκουγε τα παράπονά τους για την προβολή του κόμματος από τα ΜΜΕ.
Τα στελέχη δεν έκρυψαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ δεν αποκλείουν να επιλέξει την απόδραση ο Γιώργος Παπανδρέου μπροστά στο φοβερό τσουνάμι που θα χτυπήσει τη χώρα τους επόμενους μήνες. Παρατήρησαν ωστόσο ότι η προβολή της Ν.Δ. από τα ΜΜΕ είναι ελλιπής, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην επαρχία, όπου τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ιδιαίτερα στην προβολή βουλευτών και πολιτευτών.
Χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις περί νταβατζήδων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι το επόμενο διάστημα η Ν.Δ. θα αντεπιτεθεί βάσει στοιχείων για τη μεταχείρισή της από τα κρατικά αλλά και κάποια ιδιωτικά ΜΜΕ. Ανήμερα λοιπόν της Τσικνοπέμπτης – σε αυτό το κόμμα φαίνεται ότι τις σημαντικές αποφάσεις τις παίρνουν σε χασαποταβέρνες – ξεκίνησε ο Σαμαράς τον νέο ανένδοτο εναντίον των τηλεοπτικών ΜΜΕ – και άρα κατά της διαπλοκής.
Έτσι την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο η τηλεοπτική προβολή του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 60%, ενώ της Ν.Δ. μόλις το 17%. Ανέφερε ακόμη ότι πολλές φορές η προβολή των δραστηριοτήτων του ΛΑΟΣ - με εκλογικό ποσοστό 5,63% - από τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πανικός
Η πρεμούρα για τηλεοπτική προβολή της Ν.Δ. δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Εσχάτως στα γραφεία της Συγγρού επικρατεί πραγματικός πανικός στην ιδέα ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές ζητώντας ουσιαστικά λευκή επιταγή για όσα ακόμη πιο επώδυνα θα ακολουθήσουν. Επίσημα η Ν.Δ. λέει ότι δεν φοβάται τις εκλογές. Ανεπίσημα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού οι απόψεις διίστανται.
Κάποια στελέχη θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου για προσφυγή στις κάλπες με το επιχείρημα ότι η χώρα θα πρέπει να απεμπλακεί από το μνημόνιο, ενώ κάποιοι άλλοι - η πλειονότητα των συνεργατών του Σαμαρά - πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε τη Ν.Δ. σε πολύ δύσκολη θέση για δυο λόγους:
♦ Αν η Ν .Δ. κατάφερνε να εκλεγεί πρώτο κόμμα και μάλιστα με αυτοδυναμία, θα έπρεπε να αναλάβει όλο το πακέτο του μνημονίου, αφού βάσει των συμφωνηθέντων καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, να το αγνοήσει, να μην το εφαρμόσει.
♦ Αν κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε η Ν.Δ. θα πρέπει να συναινέσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι συνεργάτες του Σαμαρά θεωρούν ότι, ακόμη κι αν το κόμμα τους θέσει όρους για να συναινέσει σε συγκυβέρνηση, οι οροί πολύ δύσκολα θα γίνουν πράξη. Όπως λένε, αυτό θα ήταν πράγματι το πιο άσχημο σενάριο, αφού στην πραγματικότητα θα υπήρχε ακυβερνησία στη χώρα.
Στο συρτάρι
Φυσικά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, αφού όσα αποφασιστούν εκεί θα διαμορφώσουν το κλίμα στο εσωτερικό. Ο Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του αναμορφώνουν την πρόταση για την οικονομία, που θα παρουσιαστεί τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, αν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο. Διαφορετικά θα παραμείνει στο συρτάρι με την ελπίδα κάποτε να γίνει πράξη από τους ίδιους.
Αυτό που τρέμουν είναι το ενδεχόμενο συνταγματικής κατοχύρωσης του ύψους του ελλείμματος, αφού, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας της, η Ν.Δ. θα είναι δέσμια αυτής της απόφασης και δεν θα μπορεί να ξεφύγει με τίποτε από τα μέτρα που επιβάλλουν οι ισχυροί της Ευρώπης. Γι’ αυτό ο Σαμαράς ισχυρίζεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τις σκέψεις για πρόταση μομφής στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αυτές απομακρύνονται, αφού αυτή η κίνηση θα συσπείρωνε το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.
Το οικονομικό επιτελείο του Σαμαρά πάντως μελέτησε επισταμένως το «Μνημόνιο 4» και διαπίστωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία των διαρθρωτικών αλλαγών. Τώρα λοιπόν επεξεργάζονται τους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσουν αυτές τις επισημάνσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση που επεξεργάζεται η Ν.Δ. περιλαμβάνονται όλες οι προτάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, τις οποίες είχε προτείνει από τον Ιούλιο. Ωστόσο πολλά στελέχη εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει, όπως προσδοκά, 15 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011-2013.
http://www.topontiki.gr/