tromaktiko: Tο μηνιάτικο και τα ονόματα των επιδομάτων

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Tο μηνιάτικο και τα ονόματα των επιδομάτων



Βλέπω πολλούς με σαρκασμό να σχολιάζουν τα όντως γελοία ονόματα πολλών επιδομάτων στο δημόσιο (και ΔΕΚΟ). Μερικά αστεία τα ονομάζουν Επίδομα προπέλας (Λιμενικό), Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο), Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ)...
, Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ), ενώ αλλα πιο σοβαρά όπως "επίδομα βιβλιοθήκης", "Τεχνολογικής Ερευνας" κτλ. Αυτό με τα ονόματα ειναι παντελώς λάθος. Πρέπει να σταματήσουμε να σχολιάζουμε πως “λεγονται” τα επιδόματα. Οπως θέλουν λέγονται. Ας τα πούνε και "άμπρα κατάμπρα". Δεν ειναι αυτή η ουσία για την ακρίβεια αυτό είναι η απάτη.
Τα πιο πολλά επιδόματα που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν ουσιαστικά άτυπη αύξηση μισθού. Και τα επιδόματα είναι ΜΙΣΘΟΣ δηλαδή μηνιάτικο-αποδοχές για να μην παίζουμε με τις λέξεις (όπως θέλει η κυβέρνηση). Όπως "μηνιάτικο" είναι και ο "σκέτος" μισθός κάποιου ιδιωτικού υπαλλήλου που είναι στο ΙΚΑ. Το συνολικό μετράει όχι τα επιμέρους ονόματα. Με αυτά ζούμε όλοι, με το μηνιάτικο μας. Δεν περισσεύει τίποτα σε κανέναν. Δάνεια, ενοίκια, λογαριασμοί δεν κανουν διάκριση σε βασικό και επιδόματα. Από το ένα "μηνιάτικο" πληρώνονται ολα από ολους μας.
Θα μπορούσαν (και θα έπρεπε) να λεγονται “ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΙΣΘΟΥ Α” “ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΜΙΣΘΟΥ Β” από το να τα βαφτίζουν με γελοία ονόματα. Αντί να δίνουν αυξήσεις στο μισθό που θα έπρεπε να αυξάνεται (μεσω μισθολογικής ωρίμανσης) και να προσμετράται στην σύνταξη και στο δώρο, έδιναν απλά “επιδόματα” για να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους. Μια βολική "αύξηση" αποδοχών ήταν για όλους αυτό (αντί της νόμιμης).

Προτείνω αντί να υποστηρίζουμε "χαιρέκακα" την κατάργηση τους και την καταρράκωση των μισθών (μηνιάτικων) του δημοσίου (λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα) θα έπρεπε να υποστηρίζουμε να τα ενσωματώσουμε στο "βασικό" μισθό και να το πούμε "κανονικό" μισθό. Αυτό βεβαια ΧΡΟΝΙΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ οι εργαζόμενοι αλλα αυτό το παραβλέπουμε τελευταία. Έστω ας τα μετονομάσουμε σε “ΕΠΙΔΟΜΑ Συμπλήρωσης μισθού 01, 02 κοκ” ώστε να μην βρίσκουν πατημα να παραπλανούν οι πολιτικοί και να “δικαιολογούν” τα πετσοκόμματα των μισθών/μηνιάτικων των δημοσίων υπαλλήλων επικαλλούμενη την γελοιώτητα των ονομάτων κάποιων επιδομάτων. Ποτέ δεν δώθηκα για το σκοπό που βαφθίστηκαν.
Και μην πλανάστε με τα μαγειρεμένα δείγματα που δίνονται από την κυβέρνηση. Δεν ειναι ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι "ρετιρέ", ουτε θα κοπούν τα μηνιάτικα των "ρετιρέ" μονο. Με σημαία αυτούς θα πετσοκόψουν τους πάντες (εκτός των μισθών των βουλευτών). Ρετιρέ υπάρχουν παντού και στον ιδιωτικό (τι είναι ο προϊστάμενος σας ή ένας διευθυντής πχ;) αλλα δεν αποτελούν τον κανόνα.
Κόψιμο των απολαβών του δημοσίου στη συνέχεια θα είναι η αφορμή για πιάσουν και τις απολαβές του ιδιωτικού. Είναι σαν δύο κουλούρια που έχουν δυο παιδιά και το ένα γκρινιάζει γιατί είναι μεγαλύτερο του άλλου. Το κράτος τρώει μια το ένα και το κάνει μικρότερο και μια το άλλο. Στο τέλος δεν μένει κανένα κουλούρι.
Μην χαίρεστε "χαιρέκακα" οι του ιδιωτικού. Μας βαζουν σε ΕΜΦΥΛΙΟ χωρίς ουσία. Αντί να κοιτάμε να πάμε προς τα πάνω χαιρόμαστε που ψοφάει η κατσίκα του γείτονα. Στο τέλος δεν θα μείνουν καθόλου κατσίκες και θα ψωφίσουμε και εμείς.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!