tromaktiko: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευθύνη των κρατών των Δ. Βαλκανίων η αποφυγή εισροής προσφύγων στην Ε.Ε. έπειτα από την ανάκληση των θεωρήσεων διαβατηρίου (visa)

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευθύνη των κρατών των Δ. Βαλκανίων η αποφυγή εισροής προσφύγων στην Ε.Ε. έπειτα από την ανάκληση των θεωρήσεων διαβατηρίου (visa)




H απαλλαγή από την υποχρέωση θεωρήσεων για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων συνοδεύεται και από ευθύνες και μία από αυτές είναι η αποφυγή καταστάσεων μεγάλης εισροής προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ...
επισημαίνει η Επίτροπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ σε απάντηση της προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, η Σουηδή Επίτροπος σημειώνει, ότι η ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό κίνητρο για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις Βαλκανικές χώρες σε τομείς, όπως η ασφάλεια των διαβατηρίων, οι συνοριακοί έλεγχοι και η θωράκιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, οι εξωτερικές σχέσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στην ερώτηση του ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεώρησης διαβατηρίου δεν εξελίχθηκε ομαλά, καθώς μετά την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων (Δεκέμβριος 2010 για την Βοσνία Ερζεγοβίνη και την Αλβανία, Δεκέμβριος 2009 για Σερβία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο), το Βέλγιο και η Σουηδία δέχτηκαν από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, κύματα Αλβανών και Ρομά αιτούντων άσυλο. Συμμεριζόμενη την άποψη του Ελληνα ευρωβουλευτή η κα Μάλμστρομ επεσήμανε την πρόθεση της Επιτροπής να ενισχύσει επειγόντως την παρακολούθηση της κατάστασης μετά από την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων σε όλες τις Βαλκανικές χώρες που έχουν επιτύχει την απαλλαγή από την υποχρέωση θεωρήσεων με διττό στόχο: Αφενός τη συνεχή αξιολόγηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στις ενδιαφερόμενες χώρες μέσω της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης και αφετέρου την αποφυγή καταστάσεων μεγάλης εισροής ατόμων από την περιοχή αυτή.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στην μέση μιας αρκετά άβολης κατάστασης. Από τη μια πλευρά οι εξελίξεις στην Β. Αφρική απειλούν με πρόκληση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος από τον Νότο, από την άλλη η απελευθέρωση των θεωρήσεων στα Δ. Βαλκάνια αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις από τα βόρεια σύνορα μας. Η ΕΕ πρέπει να καταστήσει σαφές προς τους υπηκόους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πως η απαλλαγή από την έκδοση θεώρησης ταξιδίου έχει σκοπό να διευκολύνει τη σύντομη παραμονή των πολιτών των χωρών αυτών στο χώρο Σένκγεν και δεν αποτελεί παράθυρο για την διαμονή και εργασία τους στην ΕΕ".


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!