tromaktiko: Το πείραμα της Washington Post, με το βιολιστή στο μετρό

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το πείραμα της Washington Post, με το βιολιστή στο μετρό



Ένα ενδιαφέρον πείραμα κοινωνικής μελέτης που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post πριν μερικά χρόνια.
Παρότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η...


 Washington Post, ως αποτέλεσμα της μελέτης είναι εντυπωσιακά, η προσωπική μου άποψη είναι πως το πείραμα είναι λίγο "πειραγμένο". 





Οι λόγοι είναι:

1) Πως όπως αναφέρεται στο πείραμα, αυτό διεξάγεται σε "ώρα αιχμής" για τους υπαλλήλους που πηγαίνουν στη δουλειά τους επομένως είναι φυσιολογικό να μη σταματήσουν ακόμα και σε ένα ιδιαίτερο άκουσμα καθώς, αυτό μπορεί να τους στοιχίσει το να μην είναι στην ώρα τους.

2) Ο διάσημος βιολιστής Joshua Bell έχει σταθεί ΑΚΡΙΒΏΣ μπροστά στην είσοδο το μετρό, δίπλα ακριβώς από τις αυτόματες υαλόπορτες το οποίο καθιστά δύσκολο ειδικά για αυτούς που εισέρχονται στο σταθμό να σταματήσουν, διότι όταν μπαίνεις σε ένα σταθμό του μετρό δεν αναζητάς τα αξιοθέατα αλλά σχεδόν μηχανικά κατευθύνεσαι προς την έκδοση εισιτηρίων ή το τρένο. Η θέση που επιλέχτηκε επίσης, δημιουργεί και ένα πρόσθετο πρόβλημα "κίνησης" καθώς εάν κάποιος σταματήσει μπροστά στον βιολιστή, θα εμποδίζει αυτούς που εισέρχονται και εξέρχονται στο σταθμό, καθώς όπως προανέφερα βρίσκεται ακριβώς... μπροστά από την είσοδο του. Με λίγα λόγια είμαι σίγουρος πως αν ο Joshua Bell είχε διαλέξει ένα πιο κλασικό σημείο για τους πλανόδιους καλλιτέχνες, σε κάποιο μίνι διάδρομο του μετρό για παράδειγμα, το πείραμα θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα.

3) Ένας άλλος λόγος που μάλλον δεν επηρεάζει και πολύ αλλά είναι άξιος αναφοράς είναι ότι στο βίντεο βλέπουμε πως για την τουλάχιστον μισή ώρα διεξαγωγής του πειράματος(εάν το fast forward καλύπτει όλο το πείραμα), μπροστά στον καλλιτέχνη υπάρχει η γνωστή σήμανση wet floor...

Και παρά της κακουχίες, τα "χακέματα" και τα ρέστα, ο τύπος μάζεψε σε 43 λεπτά 32 δολάρια. Κανείς για Αμερική;

ramnousia.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!