tromaktiko: Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για «1000 + 1 πόλεις», την Τρίτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η Νένα Βενετσάνου τραγουδά για «1000 + 1 πόλεις», την Τρίτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



Για τις «1000 + 1 πόλεις», «κι άλλες τόσες», τις πόλεις της ιστορίας, της διασποράς, της φαντασίας που δίνουν αφορμές για να χαιρόμαστε το παρόν και να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον, τραγουδά η Νένα Βενετσάνου στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη, 12 Απριλίου, στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος", στις 20.30.
Η σημαντική αυτή «πρέσβης» του ελληνικού τραγουδιού σε ολόκληρο τον κόσμο και ανήσυχη δημιουργός στήνει στη σκηνή του Μεγάρου το δικό της «μουσικοποιητικό τοπίο για να υμνήσει την Πόλη (ιδέα που γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα), τον Πολίτη, τον Πολιτισμό», όπως η ίδια σημειώνει.

Είναι μία παράσταση, ενταγμένη στη σειρά «Ελληνική Μουσική», που ο χαρακτηριστικός της τίτλος, «1000 + 1 πόλεις», αντηχεί «την ανάγκη των σύγχρονων ανθρώπων να επικοινωνήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους σ’ έναν κόσμο συγκρούσεων, μέσα από τον ομόηχο Λόγο».

Η μουσική διαδρομή της Νένας Βενετσάνου στον χώρο και τον χρόνο των πόλεων και των πολιτισμών επιχειρεί να δώσει νέα διάσταση και ηχοχρώματα (που συνδυάζουν υποδειγματικά την κλασική με τη λαϊκή τεχνική στο τραγούδι) σε αντιπροσωπευτικά τραγούδια του πλούσιου ρεπερτορίου της, συνθέσεις των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη πάνω σε στίχους των σπουδαίων ποιητών Γκάτσου, Αναγνωστάκη κ.ά. καθώς και προσωπικές της, σε ποίηση Καβάφη, Κομνηνού κ.ά. (τα οποία γράφτηκαν κι εκδόθηκαν σε δίσκους, στη διάρκεια της δεκαετίας 1993-2003).
Την παράσταση, που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη, συμπληρώνουν κείμενα αρχαίων και σύγχρονων ποιητών τα οποία παρεμβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια κι αποδίδονται από την ίδια σαν «παρλάτες».

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης υπογράφει η ερμηνεύτρια και τη συνοδεύουν επί σκηνής οι μουσικοί Mάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα-φλογέρα), Σταύρος Αγιαννιώτης (κλασσική κιθάρα), Βιβή Γκέκα (μαντολίνο), Χάρης Μέρμηγκας (κοντραμπάσσο) Και Σόλης Μπαρκής (κρουστά).



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!