Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας. "Εχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό", τόνισε στην τηλεόραση.
Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται και στο οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κατά πολύ υψηλότερα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, εκτός από την απελευθέρωση του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γούκιο Εντάνο.
Οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα επιχείρησαν να εμποδίσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από τη ρωγμή περίπου 20 εκ. σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα Νο2, χρησιμοποιώντας πολυμερή χημικά. Χθες, απέβησαν άκαρπες οι επιχειρήσεις να κλείσουν με τσιμέντο τη ρωγμή.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, τα πολυμερή χημικά δεν έχουν ακόμα απορροφήσει το μολυσμένο νερό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power Co. (Tepco), άρχισε να ρίχνει χρωστική ουσία στο νερό προκειμένου να εντοπίσει κι άλλες πιθανές διαρροές.
Παράλληλα, αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας "φράχτης" ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες προτού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστημονικές υπηρεσίες της χώρας έδειξαν ότι βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο σε επίπεδα διπλάσια των επιτρεπομένων ορίων στο θαλασσινό νερό 40 χλμ. από το εργοστάσιο.
Εν τω μεταξύ, η General Electric, που βοήθησε στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 10 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, καθώς και ότι θα συνδράμει στο πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που τους επόμενους μήνες αυξηθεί η ζήτηση.
Τραγικός απολογισμός - Ενα δισ. οι δωρεές
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τουλάχιστον 12.087 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, ενώ 15.552 εξακολουθούν να αγνοούνται.
Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις της Ιαπωνίας κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρ των συγγενών των θυμάτων του σεισμού.
Ο πρόεδρος της Softbank, Μασαγιόσι Σον προσέφερε του 119 εκατ. δολάρια, δηλαδή όλους τους μισθούς του μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, όπως είπε, "υπέρ των ορφανών από τον σεισμό".
Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να χορηγήσει επιπρόσθετη βοήθεια 10 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Η επιπλέον αυτή βοήθεια θα επιτρέψει την αρωγή περισσότερων από 30.000 ανθρώπων, οι οποίοι ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς και έχουν ανάγκη από τρόφιμα, πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως διευκρινίζει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Η ΕΕ "συνεχίζει να υποστηρίζει τον γενναίο φίλο που έχει ανάγκη. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιαπωνία θα βγει πιο δυνατή από αυτήν την καταστροφή (...) Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για έναν κόσμο που θα αντιμετωπίζει πιο συχνά μεγαλύτερες καταστροφές", δήλωσε η Επίτροπος, είναι επιφορτισμένη με θέματα έκτακτης βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
enet.gr