παρεμφερής περίπτωση με τα νησιά Socotra, καθώς και αυτό το (τεράστιο) νησί αποκολλήθηκε από την Αφρικανική ήπειρο πριν 80 με 100 εκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο φυτικό αλλά και ζωικό βασίλειο ( και πολλά παράξενα ζώα, όπως τους λεμούριους, που κάναν παρέα με τους …δεινόσαυρους!)
Το 80% των ειδών της Μαδαγασκάρης είναι ενδημικό, με το χαρακτηριστικό δέντρο baobap να είναι το σήμα κατατεθέν της Μαδαγασκάρης!
Νησιά Socotra – το μέρος που ξέχασε ο χρόνος
Τα νησιά Socotra (ανοιχτά της Υεμένης, στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής) μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από έναν απίστευτο φανταστικό κόσμο. Παράξενα φυτά και περίεργοι κορμοί δέντρων συνθέτουν την πανίδα αυτών των νησιών – θα ένοιωθε κανείς κάτι σαν να βρίσκεται σε ένα κόσμο που μοιάζει αλλά δεν βρίσκεται στον πλανήτη Γη.
Η αλήθεια είναι ότι όντως αυτά τα νησιά τα ξέχασε ο χρόνος – καθώς αποκολλήθηκαν πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια από την Αφρική, παρέμειναν σχεδόν αναλλοίωτα και αυτό που θα αντικρύσει ο επισκέπτης σίγουρα θα του μείνει αξέχαστο! Το 1/3 των φυτών του νησιού δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και το περίεργο περιβάλλον δημιουργεί μια απόκοσμη αίσθηση!
Belize - Η μεγάλη μπλε …τρύπα!
Μιλάμε ίσως για την μεγαλύτερη τρύπα του κόσμου – και μάλιστα τρύπα στο νερό! Με διάμετρο παραπάνω από 300 μέτρα και βάθος 125 είναι φυσικά το πρώτο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της περιοχής αυτής (το Belize βρίσκεται στην κεντρική Αμερική).
Πρόκειται για μια «σπηλιά» που κατέρρευσε και κατακλύστηκε από τα νερά του ωκεανού – ο περίφημος Γάλλος ωκεανογράφος Jacques Cousteau που ήταν από τους πρώτους που την εξερεύνησε και δήλωσε κατόπιν πως είναι από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για καταδύσεις !
Ισλανδία – η χώρα της φωτιάς και του πάγου
Ατμοί, φυσαλίδες σε καυτά νερά δίπλα σε χιόνια και παγετώνες και μοναδικά τοπία πέρα από κάθε περιγραφή. Η Ισλανδία είναι ένα από τα πιο παράξενα μέρη στην Γη μας, μέρη με πραγματικά άγρια ομορφιά. Δεν έχει δέντρα, έχει ελάχιστους κατοίκους (που κάνουν μπάνιο σε θερμές πηγές, ακόμα και τον χειμώνα) και είναι ο μεγαλύτερος παγετώνας του πλανήτη μας !
Επιπλέον το πολικό σέλας, ένα από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά φαινόμενα του κόσμου μας, συντελεί στην ανεπανάληπτη επιβλητικότητα αυτών των απίστευτων και αλλόκοτων τοπίων!
Ουζμπεκιστάν – η Πύλη της Κόλασης
Δεν είναι ηφαίστειο – στην τρύπα αυτή καίει διαρκώς μια τεράστια φωτιά από φυσικό αέριο, το οποίο αναδύεται από τα έγκατα της γης, εδώ και 35 χρόνια συνεχόμενα!
Ή φωτιά ξεκίνησε όταν έγινε μια γεώτρηση σε εκείνο το σημείο που χτύπησε σε κάποιο (προφανώς τεράστιο) θύλακα φυσικού αερίου και …κατέρρευσε. Καθώς η περιοχή γέμισε (επικίνδυνο) φυσικό αέριο που απειλούσε την κατοικημένη περιοχή αποφασίστηκε να γίνει …ανάφλεξη του αερίου, δημιουργώντας αυτό το περίεργο αξιοθέατο, που είναι πλέον γνωστό σαν “η πύλη της κόλασης”, ονομασία που μάλλον την αξίζει! Βρίσκεται κοντά στην πόλη Darvaz του Ουζμπεκιστάν.
Φιλιππίνες – οι σοκολατένιοι λόφοι
Ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.268 λοφίσκοι σε σχήμα κώνου, με περίπου το ίδιο ύψος, εκτείνονται σε μια περιοχή 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων – ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο που αποκαλείται “Σοκολατένιοι Λόφοι” στο νησί Bohol, στις Φιλιππίνες.
Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές εικασίες για την δημιουργία αυτών των λόφων όπως ανύψωση του ωκεάνιου πυθμένα, υπολείμματα αρχαίου ηφαιστείου κλπ. Όποια και να είναι πάντως η αιτία, το αποτέλεσμα είναι τόσο παράξενο όσο και μοναδικά γοητευτικό.
Μαυριτανία – το μάτι της Σαχάρα
Το μάτι της Σαχάρα βρίσκεται στην Μαυριτανία. Με διάμετρο περίπου 45 χιλιόμετρα (!!!) είναι ορατό από το διάστημα και μάλιστα “ανακαλύφθηκε” από τους επιστήμονες όταν σε κάποια διαστημική αποστολή οι αστροναύτες παρατήρησαν μια παράξενη κηλίδα στο μέσον της ερήμου και έβγαλαν φωτογραφίες!
Το επιστημονικό του όνομα είναι Richat Structure, και στην αρχή υπέθεσαν ότι προήλθε από κάποιον μετεωρίτη, μέχρι που η επιστημονική κοινότητα κατέληξε ότι πρόκειται για σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.
Ιρλανδία – το μονοπάτι του γίγαντα
Ένα από τα πλέον παράξενα και σπάνια γεωλογικά φαινόμενα δημιούργησε αυτό το απίστευτο σκηνικό στην Βορειοανατολική ακτή της Ιρλανδίας.
Σχεδόν 40,000 εξαγωνικές στήλες από βασάλτη οι οποίες είναι τοποθετημένες σαν από ανθρώπινο χέρι, είναι το αποτέλεσμα μιας αρχαίας ηφαιστειακής έκρηξης. Το γρήγορο πάγωμα του βασάλτη έδωσε αυτήν την εξαγωνική μορφή στις στήλες αν και υπάρχουν αρκετές με 4, 5, 7 και 8 πλευρές. Οι ψηλότερες είναι περίπου 12 μέτρα ενώ υπάρχουν και κάποιες που είναι μέρος των ηφαιστειακών βράχων με 28 μέτρα ύψος.
Μεξικό - Το σπήλαιο των γιγάντιων κρυστάλλων
Αναμφίβολα δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος στον πλανήτη μας! Από το 2000 που ανακαλύφθηκε τυχαία, σαν συνέχεια ενός ορυχείου, το σπήλαιο των γιγάντιων κρυστάλλων στην περιοχή της Νότιας Chihuahua στο Μεξικό γοήτευσε όλον τον κόσμο με την απόκοσμη ομορφιά του!
Νέα Ζηλανδία – το σπήλαιο με τον “φυσικό” φωτισμό
Στο Waitomo της Νέας Ζηλανδίας (νότια του Auckland, στο Βόρειο νησί) υπάρχει μια σειρά από μοναδικά σπήλαια που δεν είναι απλά όμορφα αλλά έχουν έναν ιδιαίτερο …φωτισμό. Όχι από λάμπες αλλά από τα φωσφορίζοντα σκουλήκια του είδους Arachnocampa luminosa, που υπάρχουν μέσα σε αυτά τα σπήλαια κατά χιλιάδες.
Τα … φωτεινά αυτά ζωύφια υφαίνουν ιστούς από την οροφή, οι οποίοι κρέμονται και προσελκύουν έντομα με το απαλό φως τους. Το θέαμα είναι εκπληκτικό καθώς χιλιάδες “φωσφορίζουσες κλωστές”, θυμίζουν σκηνές από το Avatar. Να θυμίσουμε ότι η ταινία γυρίστηκε στην Νέα Ζηλανδία.
Arizona - Τα γλυπτά βράχια
Το φαράγγι της Αντιλόπης, στην γη των Ινδιάνων Navajo στο Page της Arizona μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα και όχι με βράχια. Είναι το φαράγγι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Αμερική μετά το Grand Canyon και δικαίως!
Οι απίστευτες πτυχώσεις των βράχων γίνονται ακόμα πιο απίστευτες το μεσημέρι όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στα βράχια και τα χρωματίζουν με όλες τις αποχρώσεις του ερυθρού φάσματος – τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν αυτό το υπερθέαμα της φύσης!
Yellowstone – το πάρκο της κίτρινης πέτρας
Το πάρκο Yellowstone, σίγουρα, δεν είναι ένα συνηθισμένο πάρκο!
Τα θαύματα της φύσης που είναι μαζεμένα εδώ, δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού – από τις ζεστές “πηγές του Μαμούθ” που φαίνονται στην φωτογραφία μέχρι την πηγή Grand Prismatic και την πηγή Morning Glory, τα geysers και όλα τα άλλα θαυμάσια και παράξενα προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στον επισκέπτη του πάρκου.
Ισπανία – ο κόκκινος ποταμός
Το ποτάμι Rio Tinto, στα βουνά Siera Morena της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα παράξενα κοκκινο-κίτρινα νερά του. Τα αλλόκοτα χρώματα του οφείλονται στο γεγονός ότι περνάει από σημεία πλούσια σε διάφορα μεταλλεύματα και πετρώματα, τα οποία είναι υδροδιαλυτά (και αρκετά πλούσια σε οξέα) με αποτέλεσμα να έχει αυτές τις απίστευτες αποχρώσεις!
Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την καταλληλότητα του νερού για οποιαδήποτε χρήση! Μόνο για να το βλέπουν οι επισκέπτες είναι !
Βολιβία – η μεγάλη αλμυρή λίμνη
Η λίμνη αυτή με την ονομασία Salar de Uyuni που βρίσκεται στα υψίπεδα της νοτιοδυτικής Βολιβίας, στην Νότια Αμερική είναι η μεγαλύτερη αλατο-λίμνη του κόσμου και βρίσκεται σε ύψος 3.656 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας!
Οι αντικατοπτρισμοί που προσφέρει είναι μαγευτικοί και το τοπίο μοιάζει να είναι Αρειανό – μάλιστα όταν βρέξει και υπάρχει νερό στην λίμνη, αποτελεί τον μεγαλύτερο καθρέφτη του πλανήτη μας. Περιτριγυρισμένη από βουνά με κάκτους, ηφαίστεια και geysers είναι ένα πολύ αλλόκοτο τοπίο που δικαίως βρίσκεται πολύ ψηλά στον κατάλογο με τα πιο παράξενα μέρη της γής!
Η.Π.Α. Racetrack Playa – οι πέτρες που κινούνται !
Η ξερή λίμνη Racetrack Playa που βρίσκεται στην Κοιλάδα του … Θανάτου, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι μόνον ένα παράξενο τοπίο αλλά αποτελεί και τον χώρο που συμβαίνει ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα στην Γη – μεγάλες πέτρες (κάποιες ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά) έχουν την .συνήθεια να …μετακινούνται αφήνοντας χαραγμένα τα ίχνη της πορείας τους!
Το φαινόμενο (sailing stones) που έχει τρελάνει αρκετό κόσμο, αποδίδεται από τους επιστήμονες σε πολύ ισχυρούς ανέμους σε συνδυασμό με την σύσταση του εδάφους το οποίο κάποιες φορές γίνεται (όταν βρέξει) λασπώδες με πολύ χαμηλό συντελεστή τριβής (πολύ γλιστερό) διευκολύνοντας έτσι την μετακίνηση των βράχων από τον δυνατό αέρα.
Το μόνο που δεν έχει εξηγηθεί πλήρως είναι γιατί κάποιες φορές κοντινοί βράχοι κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δίνοντας τροφή σε όσους πιστεύουν σε μεταφυσικά φαινόμενα να καταρρίπτουν αυτήν την ορθολογική εξήγηση !
Νεκρή θάλασσα – 400 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας!
Η Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα Ισραήλ και Ιορδανίας, θεωρείται το “χαμηλότερο” σημείο του πλανήτη μας που βρίσκεται σε ξηρά (μάλιστα η ακριβής τοποθεσία υποδηλώνεται από μια πλάκα στην Ιορδανική πλευρά) καθώς είναι 422 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
Δεν είναι όμως μόνον αυτή η ιδιαιτερότητα της Νεκράς Θάλασσας. Το αλάτι που έχει η λίμνη είναι τόσο πολύ ώστε πρακτικά είναι αδύνατον να πνιγείς καθώς η άνωση σε κρατάει στην επιφάνεια! Πέραν αυτού θεωρείται το πρώτο spa στον κόσμο καθώς οι θεραπευτικές ιδιότητες των αλάτων της (αλλά και της … λάσπης της) ήταν πολύ γνωστά ήδη από την αρχαιότητα.
Αυστρία – η σπηλιά των πάγων
Το Eisriesenwelt, στα βουνά Hochkogel στην περιοχή Tennengebirge του Salzburg της Αυστρίας είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγων στον κόσμο. Στις αίθουσες τους υπάρχουν κάθε μορφής σχηματισμοί από πάγο, τεράστιες κολώνες και πύργοι από πάγο καθώς και πολύ εντυπωσιακοί παγωμένοι καταρράκτες !
Με συνολικό μήκος πάνω από 40 χιλιόμετρα (!) ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1879, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής δεν έμπαιναν στο σπήλαιο καθώς φοβόντουσαν πως είναι η είσοδος της κόλασης ! Σήμερα έχει πάνω από 200.000 επισκέπτες τον χρόνο.
Το σπήλαιο έχει θερμοκρασίες μονίμως κάτω του μηδενός και έτσι οι αρχαίοι πάγοι δεν λιώνουν ποτέ αλλά λόγω των αέριων ρευμάτων που δημιουργούνται αλλάζουν συνεχώς σχήμα.
Το Σέλας: Ένα θαύμα της φύσης!
Το πιο ωραίο φυσικό φαινόμενο που συμβαινει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας παρατηρείται κυρίως σε πολικές περιοχές. Το κέντρο π.χ. της ζώνης εμφάνισης του Βόρειου Σέλαος βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας και άρα πιο κοντά στην Αμερικανική ήπειρο παρά στην Ευρώπη γι αυτό και η ζώνη αυτή εκτείνεται μέχρι γεωγραφικό πλάτος 57 περίπου μοίρες προς τον Καναδά, ενώ στην Ευρώπη μέχρι τις 77 μοίρες. Έτσι όσο νοτιότερα κινούμεθα από αυτή τη ζώνη τόσο και σπανιότερη γίνεται η εμφάνιση.
Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο (με μήκος κύματος 5677Α), στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται. Από τη φασματοσκοπική ανάλυση του φωτός των Σελάων παρατηρήθηκαν εντός του φάσματος αυτών 150 γραμμές από τις οποίες η φωτεινότερη και σταθερότερη ανήκει στο στοιχείο κρυπτόν ως και στο Οξυγόνο και στο Άζωτο.
Μέχρι την 10ετία του '50 υπήρχαν μόνο θεωρίες περί της αιτίας της δημιουργίας του όχι όμως και μακρυά από την πραγματικότητα. Επικρατέστερη θεωρία ήταν εκείνη του Αρένιους όπου το Σέλας προέρχεται από ακτινοβολούμενο από τον Ήλιο κονιορτό από σώματα αρνητικά ηλεκτρισμένα τα οποία κατά την είσοδό τους στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προκαλούν φωτεινά φαινόμενα ανάλογα με εκείνα που παρατηρούνται στους σωλήνες "Kρούκς".